Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/
Foto: izabella929
Práve je vhodná doba nazaváranie fazuľky..keďže ju mám zasadenú na záhrade,je čas niečo odložiť aj na zimu..tento rok som pestovala nové odrody bez fúzaté Zobraziť celý popisPráve je vhodná doba nazaváranie fazuľky..keďže ju mám zasadenú na záhrade,je čas niečo odložiť aj na zimu..tento rok som pestovala nové odrody bez fúzaté a trojfarebné, zelenú žltú fialovú..je skvelá a toto je iba prvý zber.
príprava
na 70 °C
Postup
-
1
Množstvá neuvádzam, každý si to prispôsobí podľa veľkosti pohárov..na 3,5dl pohár dávam 1 malú lyžičku soli, 1 malú lyžičku octu a dolejem čistou vodou..
-
2
Fazuľku som obrala..
-
3
očistila, na oboch stranách som odrezala koniec...
-
4
pokrájala na menšie kúsky...
-
5
poriadne som ju umyla v niekoľkých vodách...
-
6
Dala som ju do veľkého hrnca variť...nič som k nej nepridala...varila sa v čistej vode až do mäkka..
-
7
Pripravené poháre, fazuľka, kôpor na nakladanie...
-
8
Na dno pohára som dala kvet kôpru aj s listom...naložila som fazuľku, na vrch som dala jeden bobkový list a 2 kusy nové korenie,lyžičku soli a lyžičku octu...
-
9
Zaliala studenou vodou až po vrch..
-
10
Zatvorila poháre a dala do hrnca na starú útierku, zaliala vodou až po viečka a začala sterilizovať..nakoľko je už fazuľka predvarená, sterilizujem iba 10 min. na 70 st. poháre po sterilizácii nechám vychladiť v tej vode v ktorej sa varili a až keď sa vychladí , uložím do police v špajzi..prajem, nech sa vám vydarí...
-
11
Keď mi zostane kvetenstvo, uložím na vrch, škoda to znehodnotiť...
moc nemusím,ale dcéra ich zbožňuje,tak jej urobím,keďže má dvojročného špunta,veľa pri ňom ešte nenarobí,ďakujem pekne...
Ja som voľakedy zaváral fazuľku podobne. Nakoľko som pred cca 34 rokmi mal obmedzené priestorové i časové podmienky na slobodárni, postup som" zracionalizoval". S umývaním, čistením, alebo krájaním sa len ťažko dá niečo urobiť. Následne však nielen fazuľku, ale napr. aj koreňovú zeleninu nevarím, ale len sterilizujem v tlakovom hrnci. Konzervovanie fazuľky, hrášku, alebo koreňovej zeleniny je normálne problematické. Dokonca sa spravidla odporúča opakovaná sterilizácia, pokiaľ sa nepridáva ocot, alebo soľ. V tlakovom hrnci stačí sterilizovať raz.