Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/

izabella929 - fotkaizabella929, 27. júna 2012

Práve je vhodná doba nazaváranie fazuľky..keďže ju mám zasadenú na záhrade,je čas niečo odložiť aj na zimu..tento rok som pestovala nové odrody bez fúzaté Zobraziť celý popisPráve je vhodná doba nazaváranie fazuľky..keďže ju mám zasadenú na záhrade,je čas niečo odložiť aj na zimu..tento rok som pestovala nové odrody bez fúzaté a trojfarebné, zelenú žltú fialovú..je skvelá a toto je iba prvý zber.

120 minút
príprava
10 minút
na 70 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Množstvá neuvádzam, každý si to prispôsobí podľa veľkosti pohárov..na 3,5dl pohár dávam 1 malú lyžičku soli, 1 malú lyžičku octu a dolejem čistou vodou..

    Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Fazuľku som obrala..

    Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    očistila, na oboch stranách som odrezala koniec...

    Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    pokrájala na menšie kúsky...

    Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    poriadne som ju umyla v niekoľkých vodách...

    Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Dala som ju do veľkého hrnca variť...nič som k nej nepridala...varila sa v čistej vode až do mäkka..

    Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Pripravené poháre, fazuľka, kôpor na nakladanie...

    Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Na dno pohára som dala kvet kôpru aj s listom...naložila som fazuľku, na vrch som dala jeden bobkový list a 2 kusy nové korenie,lyžičku soli a lyžičku octu...

    Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Zaliala studenou vodou až po vrch..

    Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Zatvorila poháre a dala do hrnca na starú útierku, zaliala vodou až po viečka a začala sterilizovať..nakoľko je už fazuľka predvarená, sterilizujem iba 10 min. na 70 st. poháre po sterilizácii nechám vychladiť v tej vode v ktorej sa varili a až keď sa vychladí , uložím do police v špajzi..prajem, nech sa vám vydarí...

    Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    Keď mi zostane kvetenstvo, uložím na vrch, škoda to znehodnotiť...

    Zaváraná fazuľka s kôprom na zimu /fotorecept/ - obrázok 11

Diskusia k receptu

ola111
Izabel,s týmto receptom si ma potešila,ja sa priznám,že zelené fazuľky
moc nemusím,ale dcéra ich zbožňuje,tak jej urobím,keďže má dvojročného špunta,veľa pri ňom ešte nenarobí,ďakujem pekne...
helca103
tie farebné fazuľky som ešte nevidela pozdáva sa mi tvoj spôsob zavárania.
ajay
Vyzera to velmi dobre a hlavne jednoduche. Mam tiez v zahradke fazulku tak to skusim.
izabella929
mám túto fazuľku prvý krát a že je francúzska bezfúzatá...je veľmi jemná a má výbornú chuť, dnes som aj varila polievku z nej...
izabella929
kucháročky moje, zavárajte, nech máte zdravé zaváraniny na poličkách v špajzi...ja zaváram fakt všetko...mnohokrát som do noci hore, aby som to stíhala...
izabella929
Katka, chuťove sú také isté ako zelené, lebo sú to rovnaké odrody francúzske...))
peter48
Podľa mojich skúseností je fialová fazuľka po uvarení rovanko zelená, ako tá, čo bola zelená už na rastline.
Ja som voľakedy zaváral fazuľku podobne. Nakoľko som pred cca 34 rokmi mal obmedzené priestorové i časové podmienky na slobodárni, postup som" zracionalizoval". S umývaním, čistením, alebo krájaním sa len ťažko dá niečo urobiť. Následne však nielen fazuľku, ale napr. aj koreňovú zeleninu nevarím, ale len sterilizujem v tlakovom hrnci. Konzervovanie fazuľky, hrášku, alebo koreňovej zeleniny je normálne problematické. Dokonca sa spravidla odporúča opakovaná sterilizácia, pokiaľ sa nepridáva ocot, alebo soľ. V tlakovom hrnci stačí sterilizovať raz.
izabella929
@peter48 , zdravím ťa.-) pochopiteľne máš pravdu..) takto, ja to robím sterilizáciou v hrnci...pokial tebe vyhovuje v tlakovom hrnci, nemám s tým problém. ..napokon, obdivujem ťa,pretože muži túto práci neradi robia...dík za kometár.-)
hviezdickaz
Jaaaj,ja zboznujem zelenu fazulku :))) Aj ja ju mam zasadenu,ale este sa neukazuje,potvora jedna.No urcite ju tiez budem zavarat, no trosku inac,podla mojho receptu. Tu fialovu som tiez este nevidela,vyzera dobre :)
margaretka28
Toto my strašne ľúbime,ale tento rok asi nebudem mať čo konzervovať,hrozne zle my poschádzala a to som siala namočenú,do poliateho riadku a aj som polievala,ked bolo moc sucho a aj tak nič,to sa mi ešte nestalo,vždy mávam toľko,že aj rozdávam... ale recept si odložím,ved sa zíde.:-)
izabella929
@margaretka28 , nuž tento rok aj ja mám zo všetkého pomenej, ale niečo predsa len odložím aj na zimu...ja som zeleninu siala už tri krát a teraz mí vyzerá hriadok ako plantáž...všetky veľkosti tam mám....bola veľmi zlá jar, noci boli studené...napr. papriku priesadu som vysádzala mala výšku pol metra, teraz neviem či má 25 cm..nerástla hore, ale opačne, to robili tie chladné noci..po iné roky som rozdávala papriku a teraz nemám ani jeden kus pre seba...a to som po iné roky robila lečo do 40 pohárov...
neposed
aj ja som ssadila vlani fialovu fazulku a tesila sa, ake to bude farebne na tanieri, ale zlta zostala zlta, zelena zelena a ta potvora fialova tiez iba zelena. A bolo po radosti. No minula sa vsetka.
marianne69
no @izabelka ,škrečkuješ na zimu čo?:-)) s kôprom fazulku som ešte nezavarala,vyborná môže byť,ja som si akurát doniesla kilo mrazenej,čerstvú sa mi nepodarilo nájsť....
izabella929
@marianne69 , veru škrečkujem po celé leto, ale aj poličky sa mi zaplňajú, takže vidieť za mnou niečo.-)))už ide sezona marhuľ, broskýň, uhoriek, cukín, kalerábov skorých, lekvárová zo všetkého, melonová na kompot aj lekvár z červeného melona robím a hneď bude jeseň....)))))
elekra
@izabella929 , máš ju nádhernú. Mám posadenú, dúfam, že mi nejaká na chalupe narástla. Tiež sa chystám aspoň pár pohárikov zavriť. A ak nenarástla, kúpim čerstvú a zavarím tú....
torticka
Aj moja mama sadila zelenú fazuľku. Ja ju očistím, umyjem a nakrájam. Dám ju do 0,7l fliaš, dám kávovú lyžičku soli a zalejem vodou. Zatvorím a sterilizujem ju 1 hodinu. A to je všetko.
izabella929
@elekra ,díky veľmi za komentár.-)@torticka moja milá, každý máme zaužívané svoje zvyky, robíme to tak dlho a preto je to dobre...ja to robím inak, ale vždy dosiahneme ten istý výsledok.-) máme na poličkách zaváranú fazuľku...) a to je paráááda.-))) dík za komentár.-)
jarbra
Pozdravujem Izabella 929 ,presne takto robim aj ja. Ja sadim zltu a zelenu ,prave vcera som ju obrala.Fialovu som este nemala ,skusim o rok. :-)))
izabella929
@jabra , posielam ti krásny letný pozdrav.-)ďakujem pekne za komentár, teší ma,že si prezeráš moje zaváraniny, možno niečo nájdeš, čo ťa inšpiruje..fialová aj mňa veľmi zaujala, ale je to potvorka, keď som ju uvarila, bola zelená...ma sklamala.-))))))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia