Zasnežený medovníkový stromček fotorecept
Foto: petullka
Je tu kopec receptov na perníčky, ale tento (od mojej svokry) má už zopár desiatok rokov, tak predpokladám, že tu taký nebude a niekomu Zobraziť celý popisJe tu kopec receptov na perníčky, ale tento (od mojej svokry) má už zopár desiatok rokov, tak predpokladám, že tu taký nebude a niekomu sa zapáči :-)
na 170 °C
Suroviny
600 g |
|
250 g |
|
150 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
Poleva na stromček: | |
1 ks |
|
5 PL |
|
Poleva na perníčky: | |
1 ks |
|
150 g |
|
Postup
-
1
Smetol, vodu, med a cukor roztopíme nad parou a necháme vychladnúť.
-
2
Vo väčšej mise zmiešame preosiatu múku, práškový cukor, perníkové korenie, sódu, 2 celé vajcia a vychladnutú medovú zmes.
-
3
Varechou vymiešame hladké cesto. Bude riedke, ale tak to má byť, netreba dosypať múku. Prikryjeme fóliou a dáme aspoň na 12 hodín do chladničky.
-
4
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 6 mm a vykrajujeme rôzne tvary.
-
5
Vykrojené medovníčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry. Po upečení ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby boli pekné lesklé, vajíčko na horúcom perníčku ešte dôjde, nebude surové.
-
6
Na stromček som použila 17 hviezd, 5 rôznych veľkostí a z každej po 3 kusy a ako špic som použila dve malinké hviezdy. Stojan je malá drevená doska s prevŕtanou dierou (to mi spravil manžel) obalená alobalom a hviezdy som cez stred napichovala na drevenú špajľu a medzi hviezdy som striekala bielkovú penu a na konce som použila cukrové guličky.
-
7
Bielková pena na stromček: bielok vyšľahať do tuha a postupne po lyžiciach prišľahať cukor, misu dať nad paru a miešať metličkou 5-7 minút.
- 8
Zvyšné perníčky zdobil manžel :-) polevu som robila z jedného bielka + 150 g (2x preosiatého) cukru, nemixujeme, len metličkou vymiešame do hladkej hmoty, ak by to bolo riedke, pridáme ešte lyžicu cukru.
- 8
Diskusia k receptu