Halušky s makom
Halušky s makom

Zašmúraný regiment fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 9. septembra 2019

Veľmi starodávno jedlo, z čias keď deti tiež milovali sladké, len ho bolo pomenej ako dnes. Babičky vymysleli sladké jedlo z jednoduchých surovín, ktoré mali doma a hlavne mak si dopestovali na poli. Odtiaľ bol už iba krôčik ku maškrte, od ktorej boli zašpinení od ucha k uchu. A odtiaľ aj ten názov, zašmúraný znamená, ušpinený, zafúľaný a regiment je kopec detí okolo stola.

4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
1 ks
podľa potreby (vlažná)
50 g
 mletý
 mletý
podľa chuti
 ľubovoľný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múky som preosiala, pridala štipku soli a vajce. Všetko som premiešala a pridávala vlažnú vodu podľa potreby, aby som dostala hustotu haluškového cesta.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto by sa nemalo veľmi vymiešať, lebo potom budú halušky tvrdé.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca som dala zovrieť vodu a keď vrela, cez deravú varechu som sádzala halušky. Keď vyplávali na vrch, scedila som ich.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Scedené halušky som ešte za horúca poliala maslom a zamiešala.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si posýpku, pomlela som modrý aj biely mak. Každý si dá toľko koľko má rád. Ja som použila teraz lekvár cviklový, je dosť sladký a nie je treba už pocukrovať vrch.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Halušky som zmiešala s lekvárom, môžte si dať toľko, ako vám chutí...

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...posypala mletým makom a zmiešala. Použiť môžte aj hrozienka, orechy, proste čo vám chutí. Už som ich robila aj so strúhaným perníkom.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávala som ich ozdobené smotanou a medovkou a k tomu nealkoholické pivo Radler s ríbezľovou chuťou. Prajem vám dobrú chuť.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ahááá... u našej starkej to bývalo s rezancami. Starká na nás z briežka, na ktorom stál dom, volali "Deti, poďte papať lekvárovie babrančoke...."
Občas bývali na večeru na internáte, rezance posypané makom a poliate rozvareným slivkovým lekvárom. Tam to boli cigánske rezance.
Milá Izka, a ja som si myslela, že Ty pečieš len tie vynikajúce výstavné zákusky. Tak toto jedlo nemá chybu. Jednoduché sýte, a dá sa prispôsobiť momentálnej chuti viacerých stravníkov. Určite nebude chýbať v blízkej dobe na našom stole. Ďakujem za inšpiráciu.
Tak toto jedlo patrilo medzi najlepšie maškrty od mojej babky. Ďakujem, milá spomienka.