Zašmúraný regiment fotorecept
Foto: izabella929
Veľmi starodávno jedlo, z čias keď deti tiež milovali sladké, len ho bolo pomenej ako dnes. Babičky vymysleli sladké jedlo z jednoduchých surovín, ktoré Zobraziť celý popisVeľmi starodávno jedlo, z čias keď deti tiež milovali sladké, len ho bolo pomenej ako dnes. Babičky vymysleli sladké jedlo z jednoduchých surovín, ktoré mali doma a hlavne mak si dopestovali na poli. Odtiaľ bol už iba krôčik ku maškrte, od ktorej boli zašpinení od ucha k uchu. A odtiaľ aj ten názov, zašmúraný znamená, ušpinený, zafúľaný a regiment je kopec detí okolo stola.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Múky som preosiala, pridala štipku soli a vajce. Všetko som premiešala a pridávala vlažnú vodu podľa potreby, aby som dostala hustotu haluškového cesta.
-
2
Cesto by sa nemalo veľmi vymiešať, lebo potom budú halušky tvrdé.
-
3
Do hrnca som dala zovrieť vodu a keď vrela, cez deravú varechu som sádzala halušky. Keď vyplávali na vrch, scedila som ich.
-
4
Scedené halušky som ešte za horúca poliala maslom a zamiešala.
-
5
Pripravila som si posýpku, pomlela som modrý aj biely mak. Každý si dá toľko koľko má rád. Ja som použila teraz lekvár cviklový, je dosť sladký a nie je treba už pocukrovať vrch.
-
6
Halušky som zmiešala s lekvárom, môžte si dať toľko, ako vám chutí...
-
7
...posypala mletým makom a zmiešala. Použiť môžte aj hrozienka, orechy, proste čo vám chutí. Už som ich robila aj so strúhaným perníkom.
-
8
Podávala som ich ozdobené smotanou a medovkou a k tomu nealkoholické pivo Radler s ríbezľovou chuťou. Prajem vám dobrú chuť.
Občas bývali na večeru na internáte, rezance posypané makom a poliate rozvareným slivkovým lekvárom. Tam to boli cigánske rezance.