Halušky s makom

Zašmúraný regiment (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Veľmi starodávno jedlo, z čias keď deti tiež milovali sladké, len ho bolo pomenej ako dnes. Babičky vymysleli sladké jedlo z jednoduchých surovín, ktoré mali doma a hlavne mak si dopestovali na poli. Odtiaľ bol už iba krôčik ku maškrte, od ktorej boli zašpinení od ucha k uchu. A odtiaľ aj ten názov, zašmúraný znamená, ušpinený, zafúľaný a regiment je kopec detí okolo stola.

4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Múky som preosiala, pridala štipku soli a vajce. Všetko som premiešala a pridávala vlažnú vodu podľa potreby, aby som dostala hustotu haluškového cesta.
  2. Cesto by sa nemalo veľmi vymiešať, lebo potom budú halušky tvrdé.
  3. Do hrnca som dala zovrieť vodu a keď vrela, cez deravú varechu som sádzala halušky. Keď vyplávali na vrch, scedila som ich.
  4. Scedené halušky som ešte za horúca poliala maslom a zamiešala.
  5. Pripravila som si posýpku, pomlela som modrý aj biely mak. Každý si dá toľko koľko má rád. Ja som použila teraz lekvár cviklový, je dosť sladký a nie je treba už pocukrovať vrch.
  6. Halušky som zmiešala s lekvárom, môžte si dať toľko, ako vám chutí...
  7. ...posypala mletým makom a zmiešala. Použiť môžte aj hrozienka, orechy, proste čo vám chutí. Už som ich robila aj so strúhaným perníkom.
  8. Podávala som ich ozdobené smotanou a medovkou a k tomu nealkoholické pivo Radler s ríbezľovou chuťou. Prajem vám dobrú chuť.