Halušky s makom
Zašmúraný regiment (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Veľmi starodávno jedlo, z čias keď deti tiež milovali sladké, len ho bolo pomenej ako dnes. Babičky vymysleli sladké jedlo z jednoduchých surovín, ktoré mali doma a hlavne mak si dopestovali na poli. Odtiaľ bol už iba krôčik ku maškrte, od ktorej boli zašpinení od ucha k uchu. A odtiaľ aj ten názov, zašmúraný znamená, ušpinený, zafúľaný a regiment je kopec detí okolo stola.
4 porcie |
30 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Múky som preosiala, pridala štipku soli a vajce. Všetko som premiešala a pridávala vlažnú vodu podľa potreby, aby som dostala hustotu haluškového cesta.
- Cesto by sa nemalo veľmi vymiešať, lebo potom budú halušky tvrdé.
- Do hrnca som dala zovrieť vodu a keď vrela, cez deravú varechu som sádzala halušky. Keď vyplávali na vrch, scedila som ich.
- Scedené halušky som ešte za horúca poliala maslom a zamiešala.
- Pripravila som si posýpku, pomlela som modrý aj biely mak. Každý si dá toľko koľko má rád. Ja som použila teraz lekvár cviklový, je dosť sladký a nie je treba už pocukrovať vrch.
- Halušky som zmiešala s lekvárom, môžte si dať toľko, ako vám chutí...
- ...posypala mletým makom a zmiešala. Použiť môžte aj hrozienka, orechy, proste čo vám chutí. Už som ich robila aj so strúhaným perníkom.
- Podávala som ich ozdobené smotanou a medovkou a k tomu nealkoholické pivo Radler s ríbezľovou chuťou.
Prajem vám dobrú chuť.