Jablkový koláč
Jablkový koláč

Zapletený jablčník

imaginarium - fotkaimaginarium, 4. novembra 2017

Nádherný a jemnučký zapletený koláčik. Ten môj nie je príliš rovnomerný, lebo zrovna mi mrnčalo bábätko, takže som stála na jednej nohe, zapletala koláčik Zobraziť celý popisNádherný a jemnučký zapletený koláčik. Ten môj nie je príliš rovnomerný, lebo zrovna mi mrnčalo bábätko, takže som stála na jednej nohe, zapletala koláčik a druhou kolísala dieťa :-)

Suroviny

Omládek (kvas z vody, múky, droždia a sladového výťažku):
100 ml
1 ČL (alebo med)
130 g
20 g
Zvyšok cesta:
80 ml
ks 1
100 g
100 g
20 g
330 g
štipka
Plnka:
1 kg




Postup

  1. 1

    Zmiešame suroviny na omládek a necháme 45 - 60 minút vykysnúť.

  2. 2

    Očistíme si jabĺčka, nahrubo nastrúhame a podusíme. Osladíme podľa chuti, môžeme si pridať hrozienka, oriešky, atď. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    K omládku pridáme zvyšné suroviny a vymiesime cesto. Necháme vykysnúť 45 - 60 minút.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme do podlhovastého tvaru. Do strednej tretiny cesta navrstvíme jabĺčka, z ktorých vytlačíme prebytočnú šťavu. Kraje nakrájame radielkom na pásiky a preplietame cez jabĺčka.

  5. 5

    Potrieme vajíčkom a upečieme do zlatista.

  6. 6

    Poznámka: Cesto je veľmi jemnučké a najprv sa s ním trošku horšie pracuje, ale kvôli tej božskej chuti sa to oplatí. P. s.: Cesto by malo vydržať svieže aj na druhý deň. To sa nám ale ešte nepodarilo vyskúšať :)

Diskusia k receptu

haji
Bezva způsob zaplétání, efektní a to že je trochu nakrivo, nevadí, je to ruční práce! Krásné foto, stíháš hodně věcí, šikulka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia