Zapekaný plnený patizón fotorecept

sandra - fotkasandra, 13. augusta 2012
Zapekaný plnený patizón (fotorecept)
Foto: sandra

Urodilo sa nám veľa patizónov, tak vymýšľam rôzne spôsoby spracovania. Tentoraz som sa inšpirovala týmto receptom od @palokuchki : http://varecha.pravda.sk/recepty/plneny-zapeceny-patizon-squash-fotorecept/24153-recept.html

4
porcie
20 minút
príprava
80 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks, priemer cca 20 cm
1 ks
2 strúčiky
150 g
1/2 ks z menšej hlavičky
2 ks
1 PL
2 strúčiky na potretie patizónu




Postup

  1. 1

    Divokú ryžu som premyla a zaliala vriacou vodou. Varila som ju 18 minút podľa návodu.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z patizónu som lyžicou vybrala semienka. Dužinu som potom vyškrabala a pokrájala na kocky. Od šupky som nechala asi 1 cm dužiny.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarenú ryžu som precedila cez sitko.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na olivovom oleji som opražila cibuľu a 2 strúčiky nasekaného cesnaku.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som mletú rascu a popražila.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým som si trochu obvarila brokolicu, rozdelenú na menšie ružičky v osolenej vode, stačí 5 minút. K opraženej cibuľke som pridala dužinu s patizónu a chvíľku podusila.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som obvarené ružičky brokolice, posolila a chvíľu spolu popražila.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zmes som dala do misky a pridala posekanú petržlenovú vňať.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som uvarenú ryžu, dve vajíčka a ešte trochu soli.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Patizón som potrela prelisovaným cesnakom, pokvapkala olivovým olejom a citrónovou šťavou a posolila. Dala som ho predpiecť do rúry na 10 minút. Mne to trvalo dlhšie, piekla som v skle, tak som nemohla predhriať rúru.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom som patizón naplnila zmesou, zvyšok som poukladala do rokov zapekacej misky. Zakryla som alobalom a piekla asi hodinu pri spodnom aj vrchnom ohreve pri teplote asi 200 stupňov Celzia.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom som odokryté dopekala do chrumkava.

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávame teplé, šupka z patizónu sa neje, slúži skôr na vystuženie, ošúpaný by sa pečením rozpadol. Dobrú chuť!

    Zapekaný plnený patizón (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia