Foto: sandra
Urodilo sa nám veľa patizónov, tak vymýšľam rôzne spôsoby spracovania. Tentoraz som sa inšpirovala týmto receptom od @palokuchki : http://varecha.pravda.sk/recepty/plneny-zapeceny-patizon-squash-fotorecept/24153-recept.html
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 ks, priemer cca 20 cm |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
150 g |
|
1/2 ks z menšej hlavičky |
|
2 ks |
|
|
|
1 PL |
|
|
|
|
|
|
|
2 strúčiky na potretie patizónu |
|
Postup
-
1
Divokú ryžu som premyla a zaliala vriacou vodou. Varila som ju 18 minút podľa návodu.
-
2
Z patizónu som lyžicou vybrala semienka. Dužinu som potom vyškrabala a pokrájala na kocky. Od šupky som nechala asi 1 cm dužiny.
-
3
Uvarenú ryžu som precedila cez sitko.
-
4
Na olivovom oleji som opražila cibuľu a 2 strúčiky nasekaného cesnaku.
-
5
Pridala som mletú rascu a popražila.
-
6
Medzitým som si trochu obvarila brokolicu, rozdelenú na menšie ružičky v osolenej vode, stačí 5 minút. K opraženej cibuľke som pridala dužinu s patizónu a chvíľku podusila.
-
7
Pridala som obvarené ružičky brokolice, posolila a chvíľu spolu popražila.
-
8
Zmes som dala do misky a pridala posekanú petržlenovú vňať.
-
9
Pridala som uvarenú ryžu, dve vajíčka a ešte trochu soli.
-
10
Patizón som potrela prelisovaným cesnakom, pokvapkala olivovým olejom a citrónovou šťavou a posolila. Dala som ho predpiecť do rúry na 10 minút. Mne to trvalo dlhšie, piekla som v skle, tak som nemohla predhriať rúru.
-
11
Potom som patizón naplnila zmesou, zvyšok som poukladala do rokov zapekacej misky. Zakryla som alobalom a piekla asi hodinu pri spodnom aj vrchnom ohreve pri teplote asi 200 stupňov Celzia.
-
12
Potom som odokryté dopekala do chrumkava.
-
13
Podávame teplé, šupka z patizónu sa neje, slúži skôr na vystuženie, ošúpaný by sa pečením rozpadol. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu