Zapekaný plnený patizón (fotorecept)
Autor receptu: sandra
Urodilo sa nám veľa patizónov, tak vymýšľam rôzne spôsoby spracovania. Tentoraz som sa inšpirovala týmto receptom od @palokuchki : http://varecha.pravda.sk/recepty/plneny-zapeceny-patizon-squash-fotorecept/24153-recept.html
4 porcie |
20 minút príprava |
80 minút na 200 °C |
Postup
- Divokú ryžu som premyla a zaliala vriacou vodou. Varila som ju 18 minút podľa návodu.
- Z patizónu som lyžicou vybrala semienka. Dužinu som potom vyškrabala a pokrájala na kocky. Od šupky som nechala asi 1 cm dužiny.
- Uvarenú ryžu som precedila cez sitko.
- Na olivovom oleji som opražila cibuľu a 2 strúčiky nasekaného cesnaku.
- Pridala som mletú rascu a popražila.
- Medzitým som si trochu obvarila brokolicu, rozdelenú na menšie ružičky v osolenej vode, stačí 5 minút. K opraženej cibuľke som pridala dužinu s patizónu a chvíľku podusila.
- Pridala som obvarené ružičky brokolice, posolila a chvíľu spolu popražila.
- Zmes som dala do misky a pridala posekanú petržlenovú vňať.
- Pridala som uvarenú ryžu, dve vajíčka a ešte trochu soli.
- Patizón som potrela prelisovaným cesnakom, pokvapkala olivovým olejom a citrónovou šťavou a posolila. Dala som ho predpiecť do rúry na 10 minút. Mne to trvalo dlhšie, piekla som v skle, tak som nemohla predhriať rúru.
- Potom som patizón naplnila zmesou, zvyšok som poukladala do rokov zapekacej misky. Zakryla som alobalom a piekla asi hodinu pri spodnom aj vrchnom ohreve pri teplote asi 200 stupňov Celzia.
- Potom som odokryté dopekala do chrumkava.
- Podávame teplé, šupka z patizónu sa neje, slúži skôr na vystuženie, ošúpaný by sa pečením rozpadol. Dobrú chuť!