Zapekaný plnený patizón (fotorecept)

Autor receptu: sandra

Urodilo sa nám veľa patizónov, tak vymýšľam rôzne spôsoby spracovania. Tentoraz som sa inšpirovala týmto receptom od @palokuchki : http://varecha.pravda.sk/recepty/plneny-zapeceny-patizon-squash-fotorecept/24153-recept.html

4
porcie
20 minút
príprava
80 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Divokú ryžu som premyla a zaliala vriacou vodou. Varila som ju 18 minút podľa návodu.
  2. Z patizónu som lyžicou vybrala semienka. Dužinu som potom vyškrabala a pokrájala na kocky. Od šupky som nechala asi 1 cm dužiny.
  3. Uvarenú ryžu som precedila cez sitko.
  4. Na olivovom oleji som opražila cibuľu a 2 strúčiky nasekaného cesnaku.
  5. Pridala som mletú rascu a popražila.
  6. Medzitým som si trochu obvarila brokolicu, rozdelenú na menšie ružičky v osolenej vode, stačí 5 minút. K opraženej cibuľke som pridala dužinu s patizónu a chvíľku podusila.
  7. Pridala som obvarené ružičky brokolice, posolila a chvíľu spolu popražila.
  8. Zmes som dala do misky a pridala posekanú petržlenovú vňať.
  9. Pridala som uvarenú ryžu, dve vajíčka a ešte trochu soli.
  10. Patizón som potrela prelisovaným cesnakom, pokvapkala olivovým olejom a citrónovou šťavou a posolila. Dala som ho predpiecť do rúry na 10 minút. Mne to trvalo dlhšie, piekla som v skle, tak som nemohla predhriať rúru.
  11. Potom som patizón naplnila zmesou, zvyšok som poukladala do rokov zapekacej misky. Zakryla som alobalom a piekla asi hodinu pri spodnom aj vrchnom ohreve pri teplote asi 200 stupňov Celzia.
  12. Potom som odokryté dopekala do chrumkava.
  13. Podávame teplé, šupka z patizónu sa neje, slúži skôr na vystuženie, ošúpaný by sa pečením rozpadol. Dobrú chuť!