Zapekaný baklažán plnený zeleninou, tofu a bulgurom fotorecept
Foto: sandra
porcií
Suroviny
3 ks, stredne veľké |
|
1 ks, menšia |
|
8 ks, väčšie |
|
1 ks |
|
6 strúčikov |
|
|
|
|
|
|
|
1 šálka |
|
|
|
2 konzervy |
|
1 balenie |
|
Príloha: | |
|
|
obľúbené |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme bulgur, ja som ho zaliala horúcou vodou na viac krát, a nechala napučať v zatvorenej nádobe asi 20 minút, kým nebol akurát. Pri každom dolievaní vriacej vody som bulgur dôkladne premiešala. Na záver som pridala pár kvapiek olivového oleja a premiešala.
-
2
Na dno hrnca, kde sa budú baklažány zapekať som dala jednu plechovku lúpaných paradajok, nasekanú petržlenovú vňať, 3 strúčiky cesnaku, soľ a korenie.
-
3
Z baklažánov som vydlabala vnútro a vonkajšie steny som popichala vidličkou, aby pri pečení nasiakli paradajkovú šťavu a rýchlejšie sa upiekli.
-
4
Na olivovom oleji som opražila cibuľu.
-
5
Pridala som nakrájané šampiňóny, soľ a korenie, a chvíľu podusila.
-
6
Nasledovala nakrájaná cukina,
-
7
a baklažán, nechala som chvíľu podusiť.
-
8
Pridala som na kocky nakrájané údené tofu,
-
9
a druhú plechovkú lúpaných krájaných paradajok.
-
10
Potom putovali do zmesi 3 strúčiky prelisovaného cesnaku,
-
11
a posekaná petržlenová vňať. Všetko sa spolu dusilo do polomäkka.
-
12
Paradajkový základ v hrnci na zapekanie som pokvapkala olivovým olejom.
-
13
Do hotovej zmesi na plnenie som primiešala napučaný a zmäknutý bulgur.
-
14
Baklažány som naplnila zmesou a naukladala do pekáča. Keďže mi zostalo trochu zmesi, naplnila som aj dve papriky, do pekáča som prihodila aj zopár celých cherry paradajok.
-
15
Zapekala som asi 40 minút v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov. Zemiaky sa piekli v inom pekáči, posypané rascou, červenou paprikou a soľou. Baklažán som podávala s pečenými zemiakmi a paradajkovou šťavou z výpeku.
Dozvedela som sa že sa vyrába z naparených a rozdrvených zŕn pšenice.Že má ohromnú výživovú hodnotu.Je zásobárňou a zdrojom sacharidov,tukov,bielkovín,vitamínov a minerálnych látok.
Tak a teraz,keď to už viem,tento recept ma veľmi zaujal.
Páči sa mi zostava,baklažánu,cukiny, šampiňonov,cesnaku a korenín.Sú to ingrediencie,ktoré ľúbime.
Recept preto aj s novou ingredienciou vyskúšam,/bulgurom/.
Je veľmi zrozumiteľne a krásne farebne spracovaný.