Zapekaný baklažán plnený zeleninou, tofu a bulgurom (fotorecept)

Autor receptu: sandra

6
porcií

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme bulgur, ja som ho zaliala horúcou vodou na viac krát, a nechala napučať v zatvorenej nádobe asi 20 minút, kým nebol akurát. Pri každom dolievaní vriacej vody som bulgur dôkladne premiešala. Na záver som pridala pár kvapiek olivového oleja a premiešala.
  2. Na dno hrnca, kde sa budú baklažány zapekať som dala jednu plechovku lúpaných paradajok, nasekanú petržlenovú vňať, 3 strúčiky cesnaku, soľ a korenie.
  3. Z baklažánov som vydlabala vnútro a vonkajšie steny som popichala vidličkou, aby pri pečení nasiakli paradajkovú šťavu a rýchlejšie sa upiekli.
  4. Na olivovom oleji som opražila cibuľu.
  5. Pridala som nakrájané šampiňóny, soľ a korenie, a chvíľu podusila.
  6. Nasledovala nakrájaná cukina,
  7. a baklažán, nechala som chvíľu podusiť.
  8. Pridala som na kocky nakrájané údené tofu,
  9. a druhú plechovkú lúpaných krájaných paradajok.
  10. Potom putovali do zmesi 3 strúčiky prelisovaného cesnaku,
  11. a posekaná petržlenová vňať. Všetko sa spolu dusilo do polomäkka.
  12. Paradajkový základ v hrnci na zapekanie som pokvapkala olivovým olejom.
  13. Do hotovej zmesi na plnenie som primiešala napučaný a zmäknutý bulgur.
  14. Baklažány som naplnila zmesou a naukladala do pekáča. Keďže mi zostalo trochu zmesi, naplnila som aj dve papriky, do pekáča som prihodila aj zopár celých cherry paradajok.
  15. Zapekala som asi 40 minút v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov. Zemiaky sa piekli v inom pekáči, posypané rascou, červenou paprikou a soľou. Baklažán som podávala s pečenými zemiakmi a paradajkovou šťavou z výpeku.