Zapekané žemle

lamey - bez fotkylamey, 2. novembra 2015
Zapekané žemle
Foto: lamey

Moja najobľúbenejšia večera, vynikajúce pohostenie pre návštevu a zároveň to nie je jedlo náročné na prípravu ani financie.

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

10 ks
400 ml
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Slaninku som nakrájala na kocky, množstvo neuvádzam pretože vždy dávam "od oka". Takže slaninky podla chuti. Keď je nakrájaná na kocky opražila som ju na panvici.

  2. 2

    V miske som vymiešala smotanu, syrček v črievku, kukuricu (z tej treba vyliať nálev) a opraženú slaninku (bez výpeku, ten budeme potrebovať neskôr). Ak je treba, trochu posoliť a ochutiť čiernym mletým korením.

  3. 3

    Zo žemiel som odkrojila vrchy a vydlabala stred. Výpekom zo slaninky som trochu potrela vnútro žemle a naplnila vopred pripravenou plnkou.

    Zapekané žemle - obrázok 3
  4. 4

    Žemle som prikryla odrezaným vrchom a dala zapiecť. Najlepšie je zapekať v trúbe s funkciou gril, ale kľudne vystačí aj obyčajná trúba.

    Zapekané žemle - obrázok 4

Diskusia k receptu

lamey
@mirop jasne a je to velmi oblubene. vyskusaj, urcite si aj tvoji priatelia pochutia :-D
mirop
Mila ivetka, nejde o rychlost a komplikovanost, mozno skor o suroviny, a nikdy som nehovoril, ze sisky ponukam navstevam...
mirop
mila Ivetka, samozrejme ze jedol, no clovek sa vyvija, uci, prevari sa k lepsiemu, ochutnava.... a potom sa niektorym veciam vyhyba.... ale nech si kazdy je co chce, len ma zaujalo, ze s tym ide na varechu a co je este horsie, ze je schopny tymto uctit navstevu...
lamey
@mirop na Varechu sa postujú aj recepty z kategórie "lacné a rýchle". nikdy som netvrdila, že tento recept je kulinársky zázrak, ale ako rýchla večera nikoho nezabije.
a návšteve sa tiež nemusia ponúkať iba chlebíčky...
používateľ nemá avatar
asu
asu
Milá lamey, po prvom prečítaní Tvojho receptu ma napadli podobné myšlienky, ako tu prezentovali starší varecháči. Dnes som to vyskúšal, jednak podľa Tvojho podania, a trochu vylepšenú verziu podľa seba. Vylepšenie spočívalo v pridaní cesnaku a šunkovej klobásy.
Oboje bolo výborné. Ukladám do KK a dývam *****.