Zapekané mäsové palacinky (fotorecept)

Autor receptu: sisuk

Sú sýte, pikantné, so zeleninou....

5
porcií
15 minút
príprava
80-90 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Jednu väčšiu cibuľa nakrájam na kocky, mäso taktiež
  2. Na rozohriatom oleji osmažím cibuľu, pridám mäso
  3. Keď mäso zbelie, osolím ho a pridám roztlačený cesnak a koreniny. Nemusí byť zrovna provenskálske korenie, každý si môže dať podľa vlastnej chuti. (U nás to musí byť pikantné...)
  4. Podlejem vodou alebo vývarom a dusíme asi 70-80 minút. Medzitým si pripravíme cesto na palacinky (každý podľa svojich zvyklostí). Ja robím takto: Zmiešam 5,5 dl mlieka s 9 PL hladkej múky a štipkou soli na cestíčko. Nechám postáť asi 15-20 minút.
  5. Na začiatok si dám rozohriať 2 ČL oleja na panvicu
  6. Vlejem cesto, krúživým pohybom panvice ho rozlejem po celej panvici, nechám stuhnúť, obracačkou palacinku obrátim a opečiem aj z druhej strany. Takto robím palacinky, kým neminiem všetko cestíčko. Vyšlo mi 10 veľkých palaciniek. Pred každým naliatim cesta dávam na panvicu už iba 1 ČL oleja. (Ide to celkom rýchle, len musí byť poriadne rozhorúčená panvica).
  7. Keď je mäso udusené (po 70 - 80 minútach), povyberám ho do misky, nechám trochu vychladnúť.
  8. Mäso pomeliem
  9. Pomleté mäso zmiešam s niekoľkými PL šťavy, v ktorej sa mäso dusilo. Spravím hmotu na natieranie...
  10. Mäsovou plnkou naplním palacinky: Najprv trochu preložím palacinku z ľavej aj pravej strany a potom klasicky zrolujem
  11. Ukladám do zapekacej misy
  12. Pripravím si omáčku na zaliatie: Zo smotany a 3 PL hladkej múky si pripravím zátrepku.
  13. Zátrepkou zahustím šťavu z duseného mäsa, chvíľu povarím. Ochutnám, prípadne dosolím. Dnes som pridala aj 4 PL štipľavého domáceho kečupu od svokry (ale nemusí byť).
  14. Touto smotanovou omáčkou zalejem naplnené mäsové palacinky a dám na 15 minút zapiecť.
  15. Nakoniec posypem strúhaným syrom, nechám ešte asi 2 minúty v rúre zapiecť. Po zapečení to vyzerá takto:
  16. Podávam na liste pekingskej kapusty so zeleninovým šalátom. Takto pripravené palacinky sú veľmi sýte, aj najväčší jedáci majú problém zjesť dve... DOBRÚ CHUŤ!