Zapekané gnocchi
Zapekané gnocchi

Zapekané gnocchi so zeleninou fotorecept

happybunny - fotkahappybunny, 11. augusta 2018

Na internete je síce tristotisíc receptov na zapekané gnocchi, ale aj napriek tomu je tento niečim výnimočný :) týmto slastným pokrmom zaručene ulahodíte všetkým Zobraziť celý popisNa internete je síce tristotisíc receptov na zapekané gnocchi, ale aj napriek tomu je tento niečim výnimočný :) týmto slastným pokrmom zaručene ulahodíte všetkým hladošom pri obedňajšom stole!

7
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 185 °C

Suroviny

550 g
250 g
3 ks
podľa potreby
Krémová omáčka:
450 g
30 ml
80 ml
1 PL
300 ml
1 ČL
1 1/2 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
Zeleninová zmes:
200 g
1 ks
4 strúčiky
230 g
250 g
30 g mrazený
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V osolenej vode si uvaríme karfiol, po 15 minútach scedíme a necháme vychladnúť.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na menšie kocky pokrájanú cibuľku si do sklovita opražíme na oleji, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a ešte minútku spolu premiešavame kým sa z neho uvoľní aróma.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme na tretiny pokrájané šampiňóny, opaprikujeme a posolíme asi polovicou lyžičky soli, necháme zredukovať vo veľkosti.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme brokolicu (ja som použila mrazenú), posypeme ju cesnakom, korením, ak máme radi štipľavé, tak aj pomletými chilli fliačkami. Orestujeme so šampiňónami asi 5 minút.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme na polovice rozkrojené cherry paradajky a špenát (na obrázku je ho viac ako uvedené množstvo, ale musela som ho zredukovať lebo mal v jedle až príliš výraznú chuť), posypeme zvyškom soli.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetko spolu premiešavame na vysokom stupni dokým sa špenát neroztopí a neodparí sa prebytočná šťava, potom odstavíme bokom.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvarený karfiol, mlieko, smotanu a múku si spolu vymixujeme dohladka.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V malom hrnci si zohrejeme vývar, k nemu prilejeme karfiolovú zmes a poriadne rozmiešame. Privedieme k varu za stáleho miešania, pridáme cesnakový a cibuľový prášok, soľ, bazalku a medvedí cesnak. Povaríme 2 minútky a odstavíme zo sporáka. Vsypeme 50 g strúhaného syra a tri plátky syra, miešame pokým sa nám v omáčke nerozplynú.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Gnocchi si rýchlo uvaríme podľa návodu.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kým sa nám varia, rýchlo si zapekaciu misu vytrieme olejom alebo maslom a vysypeme strúhankou. Trúbu si predohrejeme na 185 °C. Do misy potom ukladáme gnocchi, na ne zeleninovú zmes, to zalejeme časťou omáčky, posypeme strúhaným syrom a troškou japonskej strúhanky Panko. Takto vrstvíme až pokým sa nám neminú všetky suroviny.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vrch štedro posypeme syrom a strúhankou Panko, ktorá nám vytvorí krásnu chrumkavú kôrku. V miske si ju vopred zmiešame s malým množstvom oleja alebo roztopeného masla, aby nebola príliš suchá a drsná na chuť.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pečieme 20 minút na 185 °C, potom zvýšime teplotu na 210 °C a dopekáme ďalších 15 minút alebo dokým nebude vrch zlatisto hnedý a chrumkavý.

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pred krájaním počkáme minimálne 15 minút, ideálne hodinu až dve :) Dobrú chuť! ♥

    Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, zajímavý postup, bezva suroviny - vegan, vegetarián. Určitě to půjde i s klasickým sýrem, bo nejsem vegan, mám širší možnosti. Oceňuji nápad s karfiólom v omáčke a špenát v zelenině. Moc pěkná, barevná fota, radost na takový postup pohledět! Jsi nesmírně šikovná! Díky za inspiraci. I kdyby bylo na internetě receptů milion, klidně vkládej, tvé recepty mě baví.
happybunny
@Haji (11.8.2018 16:36)

Haji veľmi ma tvôj komentár potešil, ďakujem :)) Karfiol má v kuchyni veľmi pestré využitie, robila som z neho aj pizzové cesto, aj "syrovú" omáčku na makaróny, koláč.. sranda, že môj priateľ zo srdca karfiol neznáša, ale vždy si na jedle pochutná a ani mi nechce veriť, keď mu potom poviem, že to bol karfiol :D
1x haji
motyka
Toto musí byť výborné - pre všestranných stravníkov. Predstavujem si tú chuť a neodolala by som. Máš výborné recepty. Ja karfiol často nemôžem, aj keď ho milujem.. Ale raz za čas ...... Ukladám si receptík.
happybunny
@Motyka (14.8.2018 11:13)

jej ďakujem :) už som robila omáčku aj s tekvicou - patizónom, cuketou.. ten karfiol by sa podľa mňa dal aj v tomto recepte nahradiť, len treba tekvicu nasolit a vymačkať potom vodu, chuť jedla by nemala byť kvôli tomu nejak výrazne odlišná
1x motyka