Zapekané gnocchi so zeleninou fotorecept
Foto: happybunny
Na internete je síce tristotisíc receptov na zapekané gnocchi, ale aj napriek tomu je tento niečim výnimočný :) týmto slastným pokrmom zaručene ulahodíte všetkým Zobraziť celý popisNa internete je síce tristotisíc receptov na zapekané gnocchi, ale aj napriek tomu je tento niečim výnimočný :) týmto slastným pokrmom zaručene ulahodíte všetkým hladošom pri obedňajšom stole!
porcií
príprava
na 185 °C
Suroviny
550 g |
|
250 g |
|
3 ks |
|
podľa potreby |
|
Krémová omáčka: | |
450 g |
|
30 ml |
|
80 ml |
|
1 PL |
|
300 ml |
|
1 ČL |
|
1 1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
Zeleninová zmes: | |
200 g |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
230 g |
|
250 g |
|
30 g mrazený |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
V osolenej vode si uvaríme karfiol, po 15 minútach scedíme a necháme vychladnúť.
-
2
Na menšie kocky pokrájanú cibuľku si do sklovita opražíme na oleji, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a ešte minútku spolu premiešavame kým sa z neho uvoľní aróma.
-
3
Pridáme na tretiny pokrájané šampiňóny, opaprikujeme a posolíme asi polovicou lyžičky soli, necháme zredukovať vo veľkosti.
-
4
Pridáme brokolicu (ja som použila mrazenú), posypeme ju cesnakom, korením, ak máme radi štipľavé, tak aj pomletými chilli fliačkami. Orestujeme so šampiňónami asi 5 minút.
-
5
Pridáme na polovice rozkrojené cherry paradajky a špenát (na obrázku je ho viac ako uvedené množstvo, ale musela som ho zredukovať lebo mal v jedle až príliš výraznú chuť), posypeme zvyškom soli.
-
6
Všetko spolu premiešavame na vysokom stupni dokým sa špenát neroztopí a neodparí sa prebytočná šťava, potom odstavíme bokom.
-
7
Uvarený karfiol, mlieko, smotanu a múku si spolu vymixujeme dohladka.
-
8
V malom hrnci si zohrejeme vývar, k nemu prilejeme karfiolovú zmes a poriadne rozmiešame. Privedieme k varu za stáleho miešania, pridáme cesnakový a cibuľový prášok, soľ, bazalku a medvedí cesnak. Povaríme 2 minútky a odstavíme zo sporáka. Vsypeme 50 g strúhaného syra a tri plátky syra, miešame pokým sa nám v omáčke nerozplynú.
-
9
Gnocchi si rýchlo uvaríme podľa návodu.
-
10
Kým sa nám varia, rýchlo si zapekaciu misu vytrieme olejom alebo maslom a vysypeme strúhankou. Trúbu si predohrejeme na 185 °C. Do misy potom ukladáme gnocchi, na ne zeleninovú zmes, to zalejeme časťou omáčky, posypeme strúhaným syrom a troškou japonskej strúhanky Panko. Takto vrstvíme až pokým sa nám neminú všetky suroviny.
-
11
Vrch štedro posypeme syrom a strúhankou Panko, ktorá nám vytvorí krásnu chrumkavú kôrku. V miske si ju vopred zmiešame s malým množstvom oleja alebo roztopeného masla, aby nebola príliš suchá a drsná na chuť.
-
12
Pečieme 20 minút na 185 °C, potom zvýšime teplotu na 210 °C a dopekáme ďalších 15 minút alebo dokým nebude vrch zlatisto hnedý a chrumkavý.
-
13
Pred krájaním počkáme minimálne 15 minút, ideálne hodinu až dve :) Dobrú chuť! ♥
Haji veľmi ma tvôj komentár potešil, ďakujem :)) Karfiol má v kuchyni veľmi pestré využitie, robila som z neho aj pizzové cesto, aj "syrovú" omáčku na makaróny, koláč.. sranda, že môj priateľ zo srdca karfiol neznáša, ale vždy si na jedle pochutná a ani mi nechce veriť, keď mu potom poviem, že to bol karfiol :D
jej ďakujem :) už som robila omáčku aj s tekvicou - patizónom, cuketou.. ten karfiol by sa podľa mňa dal aj v tomto recepte nahradiť, len treba tekvicu nasolit a vymačkať potom vodu, chuť jedla by nemala byť kvôli tomu nejak výrazne odlišná