Zapekané gnocchi
Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept)
Autor receptu: happybunny
Na internete je síce tristotisíc receptov na zapekané gnocchi, ale aj napriek tomu je tento
niečim výnimočný :) týmto slastným pokrmom
zaručene ulahodíte všetkým hladošom pri obedňajšom stole!
7 porcií |
30 minút príprava |
35 minút na 185 °C |
Postup
- V osolenej vode si uvaríme karfiol, po 15 minútach scedíme a necháme vychladnúť.
- Na menšie kocky pokrájanú cibuľku si do sklovita opražíme na oleji, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a ešte minútku spolu premiešavame kým sa z neho uvoľní aróma.
- Pridáme na tretiny pokrájané šampiňóny, opaprikujeme a posolíme asi polovicou lyžičky soli, necháme zredukovať vo veľkosti.
- Pridáme brokolicu (ja som použila mrazenú), posypeme ju cesnakom, korením, ak máme radi štipľavé, tak aj pomletými chilli fliačkami. Orestujeme so šampiňónami asi 5 minút.
- Pridáme na polovice rozkrojené cherry paradajky a špenát (na obrázku je ho viac ako uvedené množstvo, ale musela som ho zredukovať lebo mal v jedle až príliš výraznú chuť), posypeme zvyškom soli.
- Všetko spolu premiešavame na vysokom stupni dokým sa špenát neroztopí a neodparí sa prebytočná šťava, potom odstavíme bokom.
- Uvarený karfiol, mlieko, smotanu a múku si spolu vymixujeme dohladka.
- V malom hrnci si zohrejeme vývar, k nemu prilejeme karfiolovú zmes a poriadne rozmiešame. Privedieme k varu za stáleho miešania, pridáme cesnakový a cibuľový prášok, soľ, bazalku a medvedí cesnak. Povaríme 2 minútky a odstavíme zo sporáka. Vsypeme 50 g strúhaného syra a tri plátky syra, miešame pokým sa nám v omáčke nerozplynú.
- Gnocchi si rýchlo uvaríme podľa návodu.
- Kým sa nám varia, rýchlo si zapekaciu misu vytrieme olejom alebo maslom a vysypeme strúhankou. Trúbu si predohrejeme na 185 °C. Do misy potom ukladáme gnocchi, na ne zeleninovú zmes, to zalejeme časťou omáčky, posypeme strúhaným syrom a troškou japonskej strúhanky Panko. Takto vrstvíme až pokým sa nám neminú všetky suroviny.
- Vrch štedro posypeme syrom a strúhankou Panko, ktorá nám vytvorí krásnu chrumkavú kôrku. V miske si ju vopred zmiešame s malým množstvom oleja alebo roztopeného masla, aby nebola príliš suchá a drsná na chuť.
- Pečieme 20 minút na 185 °C, potom zvýšime teplotu na 210 °C a dopekáme ďalších 15 minút alebo dokým nebude vrch zlatisto hnedý a chrumkavý.
- Pred krájaním počkáme minimálne 15 minút, ideálne hodinu až dve :) Dobrú chuť! ♥