Zapekané gnocchi

Zapekané gnocchi so zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: happybunny

Na internete je síce tristotisíc receptov na zapekané gnocchi, ale aj napriek tomu je tento niečim výnimočný :) týmto slastným pokrmom zaručene ulahodíte všetkým hladošom pri obedňajšom stole!

7
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 185 °C

Postup

  1. V osolenej vode si uvaríme karfiol, po 15 minútach scedíme a necháme vychladnúť.
  2. Na menšie kocky pokrájanú cibuľku si do sklovita opražíme na oleji, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a ešte minútku spolu premiešavame kým sa z neho uvoľní aróma.
  3. Pridáme na tretiny pokrájané šampiňóny, opaprikujeme a posolíme asi polovicou lyžičky soli, necháme zredukovať vo veľkosti.
  4. Pridáme brokolicu (ja som použila mrazenú), posypeme ju cesnakom, korením, ak máme radi štipľavé, tak aj pomletými chilli fliačkami. Orestujeme so šampiňónami asi 5 minút.
  5. Pridáme na polovice rozkrojené cherry paradajky a špenát (na obrázku je ho viac ako uvedené množstvo, ale musela som ho zredukovať lebo mal v jedle až príliš výraznú chuť), posypeme zvyškom soli.
  6. Všetko spolu premiešavame na vysokom stupni dokým sa špenát neroztopí a neodparí sa prebytočná šťava, potom odstavíme bokom.
  7. Uvarený karfiol, mlieko, smotanu a múku si spolu vymixujeme dohladka.
  8. V malom hrnci si zohrejeme vývar, k nemu prilejeme karfiolovú zmes a poriadne rozmiešame. Privedieme k varu za stáleho miešania, pridáme cesnakový a cibuľový prášok, soľ, bazalku a medvedí cesnak. Povaríme 2 minútky a odstavíme zo sporáka. Vsypeme 50 g strúhaného syra a tri plátky syra, miešame pokým sa nám v omáčke nerozplynú.
  9. Gnocchi si rýchlo uvaríme podľa návodu.
  10. Kým sa nám varia, rýchlo si zapekaciu misu vytrieme olejom alebo maslom a vysypeme strúhankou. Trúbu si predohrejeme na 185 °C. Do misy potom ukladáme gnocchi, na ne zeleninovú zmes, to zalejeme časťou omáčky, posypeme strúhaným syrom a troškou japonskej strúhanky Panko. Takto vrstvíme až pokým sa nám neminú všetky suroviny.
  11. Vrch štedro posypeme syrom a strúhankou Panko, ktorá nám vytvorí krásnu chrumkavú kôrku. V miske si ju vopred zmiešame s malým množstvom oleja alebo roztopeného masla, aby nebola príliš suchá a drsná na chuť.
  12. Pečieme 20 minút na 185 °C, potom zvýšime teplotu na 210 °C a dopekáme ďalších 15 minút alebo dokým nebude vrch zlatisto hnedý a chrumkavý.
  13. Pred krájaním počkáme minimálne 15 minút, ideálne hodinu až dve :) Dobrú chuť! ♥