Zapekané chlebíky so syrom a vajíčkom - Сандвич с яйце и сирене.

alex37 - fotkaalex37, 22. januára 2014
Zapekané chlebíky so syrom a vajíčkom - Сандвич с яйце и сирене.
Foto: alex37

Syrové chlebíčky sú ideálne a veľmi populárne raňajky v Bulharských domácnostiach. Dôležité je piecť ich toľko času, koľko je potrebné aby zhnedli na povrchu. Zobraziť celý popisSyrové chlebíčky sú ideálne a veľmi populárne raňajky v Bulharských domácnostiach. Dôležité je piecť ich toľko času, koľko je potrebné aby zhnedli na povrchu.

20 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

100 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Z balkánskeho syru /pozor syr nechať na hrudky - neroztlačiť ho úplne na kašu/a vajíčok vymiešame polotuhú zmes, ktorú nanesieme rovnomerne na chlieb predom namazaný maslom. Zapečieme na plechu s pečiacim papierom v rúre na 220°C - funkcia gril alebo horný ohrev, pokým nesčervenejú na povrchu. Konzumuje sa s bielym jogurtom alebo s ayranom.

    Zapekané chlebíky so syrom a vajíčkom - Сандвич с яйце и сирене. - obrázok 1
  2. 2

    V bulharsku sa chlieb po upečení jemne posype so "strakatou soľou" /na obrázku/, čo je vlastne zmes čubrice /saturejky/, sladkej červenej papriky a soli. /pri mori sa predáva farebne naaranžovaná v sklenených fľaštičkách/

    Zapekané chlebíky so syrom a vajíčkom - Сандвич с яйце и сирене. - obrázok 2

Diskusia k receptu

anina6
môže to byť dobré, určite vyskúšam. balkánsky syr mám rada. dobrá inšpirácia.
nena73
@Alex37 mám teda chuťové poháriky otočené na maximum, len sa chcem opýtať, čo ten biely jogurt na fotke -aj ten sa pridáva do zmesi ?
alex37
@anina6 ,
@zuzkabluzka , aj ja sa snažím toto si robil môj chlap včera na večeru :-)
@nena73 , bliely jogurt je len ako príloha :-), zmes je len vajíčko so syrom
:-)
marianne
K tomuto,keby som sa dostala,tak neviem prestat,konci moje sbaovladanie...,nieco velmi podobne som jedla na dovolenke,radsej nespravim:-)) lebo to je strasne dobre a navykove a kila idu horeee....
eviana
@alex37 , tak toto keď uvidí moje mláďatko, tak to bude gastro láska na prvý pohľad, miluje chlebíky vo vajci a v tejto kombinácii to musí byť bomba, mňam, tlieskam :) 5*
alex37
@marianne , pobavila si ma :-), vyskúšaj aspoň jeden, kašli na kilá :-)
@eviana , pre mláďatá úplne vhodné, ako zdravšia verzia zapekačiek :-)
sovka62
No úplne skvelé! Ďalšia alternatíva mojich obľúbených zapekaných a opekaných chlebov. Dosiaľ som s použitím vajca poznala len ten, kde sa vajcia zmiešajú so strúhaných syrom (akýmkoľvek), zmes sa natrie na jednu stranu krajca, tou sa položí do rozpáleného oleja, opečie a potom otočí.
Toto tvoje je zdravšie, lebo syr s nízkym obsahom tuku, žiadny tuk na opekanie a vrchol blaženosti bude "šarena soľ". Tej som podľahla pri prvej návšteve Bulharska v roku 1972 a odvtedy ju mám stále doma. Najviac jej miniem na rajčiny, posypané touto soľou sú neuveriteľne lahodné, ale aj na pizzi a gyrose spraví svoje.
Lenže mám posledný balíček, aj ten už načatý. Odkiaľ je ten tvoj? Predáva sa už aj na Slovensku, alebo je z Burgasu ako ten môj?
alex37
@sovka62 , šarenu soľ mám aj ja z Bulharska, nevidela som ju tu nikde, že by sa predávala, ale ja mám takú dobrú svokru, že vždy keď sa u nás raz za 1/4 roka zastaví návšteva z BG tak posiela domácu ľjutenicu, soľ a samozrejme synčekovi špeciálne suché salámy /lukanka, sušenica/ čo voňajú po "ponožkách", ale má ich neskutočne rád :-).
Tento zapekaný chlebík v rúre sa dá robiť alternatívne aj s tým strúhaným syrom typu eidam, takto isto do hneda a do chrumkava /bez oleja/ a tiež posypaný šarenou soľou je mňamka :-)
A rajčiny so šarenou soľou jedávam aj ja ;-). Ja pôjdem do BG až v lete ak by si dovtedy nezohnala, kľudne napíš, pár balíčkov nezaťaží batožinu, dám ti do obálky a pošlem ;-)
babidka
Ano , to su velmi oblubene bulharske ranajky :-)) "Nasi" Bulhari ich jedavaju veeelmi casto a od nich sme to pochytili aj my . nase deti ich mali radsej s kaskavalom . V kazdej bulharskej domacnosti maju na tieto chlebiky specialnu malicku prenosnu ruru /gril kde su tie chlebiky urobene naozaj za par minut . V tom grile sice zapekaju aj vselico ine - ale jeho hlavnou naplnou prace su prave tieto chlebiky:-) Je to tak aj u vas @alex ?
alex37
@babidka , preeesne tak, len som to sem nedavala lebo by som zbytočne poplietla ľudí, ten malý gril sa volá "skarička" s vrchnou špirálou, je presne na 2 ks celých krajcov chleba, ja to pečiem v tom, nemusí sa zahrievať celá rúra, ale tá rúra je vhodná alternatíva :-) zapekáme v ňom aj klobásky alebo aj fašírky a normálne sa dá v ňom spraviť aj krkovička, a bežne v aj pečené papriky :-) takže: "Добро Утро и хубав ден" :-)
sovka62
@alex , veľmi pekne ďakujem, možno sa ozvem, si zlatá. Ale keď si napísala, že je to zmes saturejky, papriky a soli, hádam to skúsim spraviť. Keď si predstavím, ako vyzerali tie pruhované fľaštičky v stánkoch, pásiky boli rovnomerne široké, takže pomer bude asi 1:1:1. Už je len otázka, či zoženiem saturejku, ale mám pocit, že som medzi koreninami videla balíček s nápisom čubrica. V každom prípade dám vedieť, ako som dopadla a či využijem tvoju láskavú ponuku.
afataga
@sovka62 ja si saturejku pestujem, asi by sa dala aj v kvetinaci, v obchdoch maju aj semienka, ale na jar mavaju v zahranictvach alebo na trhoch aj rastlinky, su dva druhy, jedna je trvalka a druha je jednorocna, jedna sa vola zahradna, to je tusim ta jednorocna a potom je horska, ta je trvalka
alex37
@sovka62 , okrem červenej papriky, soli a čubrice sa do org. pridávajú zomleté semená senovky gréckej a kukurice. V pomere senovka grécka /najemno zomletá/ 1diel a z ostatných ingrediencií po 2 diely, /kukurica najemno zomletá, červená paprika sladká, a saturejka/ a soľ podľa každého individuálnej chuti, niekde sa robí bez kukurice, len
červená paprika, senovka grécka, saturejka a soľ podľa chuti, ale asi tá senovka tam tiež patrí ako saturejka. Sušená saturejka sa dá kúpiť.
Skús šarenu soľ použiť aj na varené vajíčka je výborná :-)
babidka
@alex , niekolko rokov som patrala aka korenina sa skryva pod bulharskym nazvom "sminduch"... sminduch je sucastou mnohych zmesi korenin ktore som videla v obchode , videla som ten nazov aj v zlozeni niekolkych druhov omacok a pastet v obchodoch . Pytala som sa bulharskych priateliek , kucharov v Bulharsku , Bulharov zijucich na Slovensku - a nikto to nevedel! Az som sa to pred casom dopatrala...a ona to bola senovka grecka :-) Bola to skor nahoda ako umysel - v jednom malickom obchodiku s potravinami som kupovala sarenu sol a nasla som aj malinky balicek so sminduchom - a tam bolo KONECNE napisany aj anglicky nazov :-) samozrejme , ze som si ihned kupila niekolko balickov , ved u nas sa celkom bezne neda kupit .Musim si ju alebo objednat cez internet alebo doniest z cudziny . nakoniec som v tom obchodiku doslova prekutrala vsetky koreniny a nasla som tam este niekolko "pokladov" :-) Majitelka obchodu ma uz pozna /kupujeme tam uz roky/ a tak ani neprotestovala ze som jej "zmrsila" cely regal s koreninami ...dokonca sa so mnou tesila , ked videla aku mam z ulovkov radost :-)
alex37
@lusinkab... ďakujem :-)
@babidka , ano veru tak senovka grécka je ten "sminduch" potvorský :-)
čaro malých Bulharských obchodíkov je veru nezameniteľné, škoda, že aj tam sa to pomaly mení na nadvládu supermarketov a malé obchodíky sa zatvárajú, zostávajú už len v dovolenkových destináciách, tam ešte prežijú :-) V manželovom rodnom meste však ešte stále funguje obrovský trh "pazar" v centre mesta, ktorý nikdy nevynecháme, tam si vždy nájdem aj ja svoje kulinárne poklady...
a milujem "riben magazin" kde sú zase všetky druhy čerstvých rýb aj morských potvôr..vidím že máš prehľad a Bulharsko je tvoja srdcovka :-)
aroooo
a ešte dotaz, senna folium - je čaj zo senných listov - to nemá nič spoločné s tou senovkou gréckou?
medovnicek
synova frajerka miluje balkánsky syr, týmto receptom si u nej určite šplhnem
katka78
senovka grécka.. dlho som to zháňala po obchodoch, vždy som si myslela, že to je nejaká zelená bylinka a ono sú to také maličké "kamienky". Nakoniec som našla na zlatých pieskoch v takom maličkom obchodíku s exotickými potravinami/surovinami.
Na webe som tu našla:  www.tee.sk/tee/eshop/31-1-KORENIE/0/5/3011-KORENIE...



2010
@alex37 , spravene v mikrovlnke -grill z greckej fety, dakujem za vyborny recept :-)


alex37
@2010 , ďakujem za krásny pozdrav :-)
naše dnešné raňajky, chlieb, maslo, šunka, nastrúhaný tvrdý syr,
tvoje sú určite lepšie ;-)


blackchoc
myslíte že by bolo možné, nachystať si večer chleby s maslom a do misky zmes zo syra a vajec a pouzit to az rano? byvam cez vikend hrozne leniva na varenie a to by som len rozohriala trubu a cakala :)
1x ala64
alex37
@blackhoc , zmes sa kľudne môže nachystať, nechať v chladničke a chleba by som natrela maslom až pred zapekaním, kým sa zahreje rúra je to akurát toľko času. Celý recept je bleskovka ;-)
katka78
Panebože to je dobrota! @alex37 ďakujem za tip na výborné a pritom úplne jednoduché jedlo. Chlebíky mi veľmi chutili. Robila som ich zo svojho kváskového chleba a na tvoje odporúčanie zajedala jogurtom (včera som ho robila). Naozaj to k sebe veľmi dobre pasuje. Ďakuje pekne.


alex37
@katka78 , ďakujem za krásnu odozvu aj za fotečku, som rada že chutilo
a že si vniesla kúsok Bulharska aj k sebe domov ;-) Prajem pekný deň.
tiginko
@zuzkabluzka ja mám momentálne tiež bezchlebové obdobie, ale ako náhradu môžeš skúsiť môj semienkový chlieb. Práve som ho dojedla zapečený podľa tohto receptu a bolo to výborné! Pridala som len cesnak do toho maglajzu a nenatierala som chlieb maslom. Aj so saturejkou a paprikou. Fakt dobrota! Vďaka za recept. Rozmýšľam, že nabudúce vyskúšam s nivou alebo gorgonzolou...
kimlo
@tiginko k comu je dobre bezchlebove obdobie? Nejaky novy modny vystrelok? :-)
zuzkabluzka
@kimlo u mna, aby brucho splaslo :))))
@tiginko dakujem Ti za pripomenutie, ten Tvoj chlebik mam stale v zalohe, este som sa k nemu nedostala, vzdy mi nieco chyba... schudla som od Vianoc 5 kg, co ma najviac tesi, ze nehladujem, naozaj, vdaka vareche a fain receptom (napr aj od @elixir ) jem tak nejak inak a je mi fajn... uz sa tesim na tuto dobrotu so semienkovym chlebom ;)
alex37
@tiginko , tvoj chlebík mám v KK už som sa naňho aj tak chystala, asi neodolám a budú porušené aj moje zdravé - ovocné raňajky :-), som rada že chutilo...
tiginko
aj mne vyhovuje tento spôsob stravovania @zuzkabluzka , mne nerobí problém vynechať cukor a múčne produkty, horšie by bolo, keby som nemohla mäso :-)
havino
@alex37 , vdaka za recept, za obohatenie nášho raňajkového menu, chutilo, manžel moc tento druh syra nemusí, ale dnes musel a vraj super, tak dík




eviana
@alex37 , a čo ja budem do víkendu čakať? som si dnes povedala a išla do toho... sme sa čisto náhodou aj všetci doma stretli, takže dnes sme Teba a tento Tvoj recept ospevovali trojhlasne :) Ďakujeme za krásnu, rýchlu a veľmi chutnú inšpiráciu. Strakatu sol som si namiešala - neviem či správny pomer, ale fajné to bolo a takto nejak vyzeralo u nás:


alex37
@eviana , milá Evka, si mi akú radosť spravila, si neskutočná...nesmierne ma teší, že všetkým chutilo, ja z toho BG donesiem asi 20 balíčkov "шарена сол" aby ste mali všetky doma, keď si budete robiť bulharské chlebíčky :-) mimochodom : suuuuper fotečka /smekám/
eviana
@alex37 , ale veď to si Ty spravila radosť nám a ešte akú... keby si nás videla, ako škrečky sme sa pchali, hrče aj za ušami :) Ja ďakujem Tebe :)
alex37
@elixir , ani nevieš ako sa ma potešila aj ty...a tiež prekrásna fotka, neuveriteľné ste, ako sa viete vyhrať s obyčajnými chlebíčkami....
@eviana , škrečkovia sú strááášne rozkošní, museli ste vyzerať prekrásne...
harknessy
@alex37 - iste uz je tu dost supermarketov, ale narozdiel od Slovenska je tu este stale enormne mnozstvo malych obchodikov, "zelovoce" na kazdom kroku, male masiarstva atd. a v lete samozrejme poulicny predaj zeleniny a ovocia kazdych par metrov, jedine co ma v poslednej dobe trosku nastvalo, ze zburali polovicu "Zenskeho pazaru", stavaju ho sice nanovo, ale uz to nebude mat az take kuzlo
alex37
@harknessy , súhlasím s tebou :-) uvidíme čo bude o pár rokov, keď budú mať supermarkety toľko rokov ako teraz na Slovensku :-). Možno to zachráni balkánska mentalita :-) Z ktorej časti BG píšeš ? /tak pekne po slovensky?/
harknessy
Zo Sofie, za slovencinu dakujem, ale ja som sa sem pristahoval zo Slovenska, takze na tom nie je nic az take zvlastne :-) (Myslim, ze po bulharsky viem o nieco horsie ako po slovensky).
harknessy
@alex37 - a inak iste uvidime o par rokov, ale nechce sa mi verit, ze by boli tunajsi ludia ochotni jest napriklad take paradajky, ake sa predavaju v slovenskych supermarketoch :-)
pacik
Neskutočné, tento recept som našla až dnes. Všetko mám doma, vrátane strakatej soli a už sa teším na večeru :-)
alex37
@harknessy , teraz vo februári mi doniesli smená "биволско сърце"
už sú zasiate v kelímkoch v zimnej záhrade, a pomaličky sa ukazujú, túto BG odrodu máme najradšej, ale rodičia ešte pestujú zeleninu, takže máme aj my tie BG rajčiny - viem o čo hovoríš :-)
@pacik , ako dopadla večera?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia