Zapekaná pohánka so šmakounom fotorecept

avanka - bez fotkyavanka, 21. októbra 2010
Zapekaná pohánka so šmakounom (fotorecept)
Foto: avanka

Šmakouna sme doma objavili nedávno, má fantastickú chuť a dá sa ním plne nahradiť mäso. V spojení s pohánkou a zeleninou vzniká ľahké, sýte jedlo, Zobraziť celý popisŠmakouna sme doma objavili nedávno, má fantastickú chuť a dá sa ním plne nahradiť mäso. V spojení s pohánkou a zeleninou vzniká ľahké, sýte jedlo, ktoré pošteklí vaše chuťové poháriky. Odporúčam vyskúšať.

4
porcie
50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
100 g, drobné
300 g, (kukurica, mrkva, hrášok, karfiol, brokolica, kaleráb, ružičkový kel...)
2 ks
1 kelímok - hustá
150 g
150 g
200 g
5 strúčikov




Postup

  1. 1

    Pohánku prepláchneme pod tečúcou vodou, v hrnci zalejeme vodou tak, aby voda prekrývala pohánku cca o 1 cm, osolíme a uvaríme do polomäkka. Potom hrniec zabalíme do deky a necháme dôjsť.

    Zapekaná pohánka so šmakounom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cestoviny uvaríme na skus, scedíme a prepláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili.

    Zapekaná pohánka so šmakounom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šmakouna si prerežeme na polovice, osolíme, okoreníme a na oleji z oboch strán opečieme. Necháme vychladnúť a pokrájame ho na kocky.

    Zapekaná pohánka so šmakounom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misy dáme sterilizovanú, mrazenú alebo uvarenú zeleninu podľa chuti. Zalejeme dresingom z vajíčok, postrúhanej Nivy, kyslej smotany, cesnaku, soli a korenia

    Zapekaná pohánka so šmakounom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme mäkkú pohánku, šmakyho pokrájaného na kocky a cestovinu, premiešame. Zapekaciu misu vymastíme olejom, vysypeme strúhankou a navrstvíme do nej pohánkovo - zeleninovú zmes. Dáme zapiecť asi na 30-40 minút a tesne pred dopečením posypeme strúhaným eidamom.

    Zapekaná pohánka so šmakounom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

janaja
Tento recept ma veľmi zaujal, hlavne kvôli pohánke. Neviem však, čo je šmakoun, ešte som to nepočula, napíšte, prosím, čo to je. Ukladám a určite ho urobím.
avanka
Smakoun je cista bielkovinova hmota vyrobena z vajecnych bielkov, plne nahradza maso a chuti ako kuracie prsia..
kupila som ho v zdravej vyzive, 200 g balenie stoji cca 2 eura...
chuti dokonca aj mojmu manzelovi, ktory mi ho skoro polovicku zjedol samotny.....

ad Sandratamer, pseno neviem, ale bulgur by bol idealny...mozno by sa dali aj krupy pouzit....
bambitka
Nooo,ja si smakouna urcite nahradim tym maskom:-) A smakoun je pekne draha srandicka:))))drahsi ako falosna svieckova:-(
avanka
je pravda, ze to nie zrovna lacne, ale raz za cas sa to da...a hlavne nam chuti a je zdravy....
janaja
Avanka, ďakujem za informáciu, tiež si myslím, že nie často ale občas ano.
remcula
Zdravé papání, jen si asi nikdo neumí představit, jak jsem tady v Orlové nemohla sehnat šmakouna. Prodavačky se na mne dívaly, jako bych spadla z višně. Prý "šma..co?" No, nakonec jsem ho objevila v Coopu, ale ta příšerná cena..
lubatko
Jééj, vďaka za pripomenutie :)
Šmakouna sme asi pred 7-9 rokmi kupovali na kilá v jednej zdravej výžive v Břeclavi - pre seba aj pre priateľov, pretože sme to nemohli zohnať nikde inde. (Tá cena ale bola podstatne nižšia, ak sa nemýlim.) Pre nás ako vegetariánov to bola veľmi príjemná zmena. Používala som ho do šalátov, na chlebík namiesto plátku syra, do dusených zeleninových jedál, zapekaných zelenín, na vyprážanie. Alebo len taký samotný, odtŕhala som si z neho po vrstvách... Odvtedy som Šmakouna nevidela. Myslím, že sa po ňom opäť poobzerám :)
jolanka1
Šmakouna kupujem v Kauflande pod názvom " Eggcheese - Protein line"
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
@jolanka1 to je dobrá správa idem dnes ráno do Kaflandu skúsim pozrieť:Ja kupujem vo F-M stojí asi 38 Kč.
cinkla
Krasny recept, len co je pravda.
A Jolanka, Tebe dakujem za informaciu bez dlhych reci.
mariaklara
Júúj, už sa teším, keď si ho budem robiť. Kamoška ide zajtra dokladať tovar do Kauflu, poprosím ju nech mi prinesie.
jozka2
Prvykrat pocujem ten nazov smakoun,mozna sa da nahradit aj tofu platkami




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia