Foto: avanka
Šmakouna sme doma objavili nedávno, má fantastickú chuť a dá sa ním plne nahradiť mäso. V spojení s pohánkou a zeleninou vzniká ľahké, sýte jedlo, Zobraziť celý popisŠmakouna sme doma objavili nedávno, má fantastickú chuť a dá sa ním plne nahradiť mäso. V spojení s pohánkou a zeleninou vzniká ľahké, sýte jedlo, ktoré pošteklí vaše chuťové poháriky. Odporúčam vyskúšať.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
150 g |
|
100 g, drobné |
|
300 g, (kukurica, mrkva, hrášok, karfiol, brokolica, kaleráb, ružičkový kel...) |
|
2 ks |
|
1 kelímok - hustá |
|
150 g |
|
150 g |
|
200 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 strúčikov |
|
Postup
-
1
Pohánku prepláchneme pod tečúcou vodou, v hrnci zalejeme vodou tak, aby voda prekrývala pohánku cca o 1 cm, osolíme a uvaríme do polomäkka. Potom hrniec zabalíme do deky a necháme dôjsť.
-
2
Cestoviny uvaríme na skus, scedíme a prepláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili.
-
3
Šmakouna si prerežeme na polovice, osolíme, okoreníme a na oleji z oboch strán opečieme. Necháme vychladnúť a pokrájame ho na kocky.
-
4
Do misy dáme sterilizovanú, mrazenú alebo uvarenú zeleninu podľa chuti. Zalejeme dresingom z vajíčok, postrúhanej Nivy, kyslej smotany, cesnaku, soli a korenia
-
5
Pridáme mäkkú pohánku, šmakyho pokrájaného na kocky a cestovinu, premiešame. Zapekaciu misu vymastíme olejom, vysypeme strúhankou a navrstvíme do nej pohánkovo - zeleninovú zmes. Dáme zapiecť asi na 30-40 minút a tesne pred dopečením posypeme strúhaným eidamom.
kupila som ho v zdravej vyzive, 200 g balenie stoji cca 2 eura...
chuti dokonca aj mojmu manzelovi, ktory mi ho skoro polovicku zjedol samotny.....
ad Sandratamer, pseno neviem, ale bulgur by bol idealny...mozno by sa dali aj krupy pouzit....
Šmakouna sme asi pred 7-9 rokmi kupovali na kilá v jednej zdravej výžive v Břeclavi - pre seba aj pre priateľov, pretože sme to nemohli zohnať nikde inde. (Tá cena ale bola podstatne nižšia, ak sa nemýlim.) Pre nás ako vegetariánov to bola veľmi príjemná zmena. Používala som ho do šalátov, na chlebík namiesto plátku syra, do dusených zeleninových jedál, zapekaných zelenín, na vyprážanie. Alebo len taký samotný, odtŕhala som si z neho po vrstvách... Odvtedy som Šmakouna nevidela. Myslím, že sa po ňom opäť poobzerám :)
A Jolanka, Tebe dakujem za informaciu bez dlhych reci.