Zapekaná pohánka so šmakounom (fotorecept)

Autor receptu: avanka

Šmakouna sme doma objavili nedávno, má fantastickú chuť a dá sa ním plne nahradiť mäso. V spojení s pohánkou a zeleninou vzniká ľahké, sýte jedlo, ktoré pošteklí vaše chuťové poháriky. Odporúčam vyskúšať.

4
porcie
50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pohánku prepláchneme pod tečúcou vodou, v hrnci zalejeme vodou tak, aby voda prekrývala pohánku cca o 1 cm, osolíme a uvaríme do polomäkka. Potom hrniec zabalíme do deky a necháme dôjsť.
  2. Cestoviny uvaríme na skus, scedíme a prepláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili.
  3. Šmakouna si prerežeme na polovice, osolíme, okoreníme a na oleji z oboch strán opečieme. Necháme vychladnúť a pokrájame ho na kocky.
  4. Do misy dáme sterilizovanú, mrazenú alebo uvarenú zeleninu podľa chuti. Zalejeme dresingom z vajíčok, postrúhanej Nivy, kyslej smotany, cesnaku, soli a korenia
  5. Pridáme mäkkú pohánku, šmakyho pokrájaného na kocky a cestovinu, premiešame. Zapekaciu misu vymastíme olejom, vysypeme strúhankou a navrstvíme do nej pohánkovo - zeleninovú zmes. Dáme zapiecť asi na 30-40 minút a tesne pred dopečením posypeme strúhaným eidamom.