Zapekaná pohánka so šmakounom (fotorecept)
Autor receptu: avanka
Šmakouna sme doma objavili nedávno, má fantastickú chuť a dá sa ním plne nahradiť mäso.
V spojení s pohánkou a zeleninou vzniká ľahké, sýte jedlo, ktoré pošteklí vaše chuťové poháriky. Odporúčam vyskúšať.
4 porcie |
50 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Pohánku prepláchneme pod tečúcou vodou, v hrnci zalejeme vodou tak, aby voda prekrývala pohánku cca o 1 cm, osolíme a uvaríme do polomäkka. Potom hrniec zabalíme do deky a necháme dôjsť.
- Cestoviny uvaríme na skus, scedíme a prepláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili.
- Šmakouna si prerežeme na polovice, osolíme, okoreníme a na oleji z oboch strán opečieme.
Necháme vychladnúť a pokrájame ho na kocky.
- Do misy dáme sterilizovanú, mrazenú alebo uvarenú zeleninu podľa chuti.
Zalejeme dresingom z vajíčok, postrúhanej Nivy, kyslej smotany, cesnaku, soli a korenia
- Pridáme mäkkú pohánku, šmakyho pokrájaného na kocky a cestovinu, premiešame.
Zapekaciu misu vymastíme olejom, vysypeme strúhankou a navrstvíme do nej pohánkovo - zeleninovú zmes.
Dáme zapiecť asi na 30-40 minút a tesne pred dopečením posypeme strúhaným eidamom.