Zapekaná kyslá kapusta fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 23. novembra 2015
Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept)
Foto: mesiar50

Jedlo je veľmi podobné koložvárskej kapuste.

Suroviny

1000 g bez kosti
1000 g vyžmýkaná
250 g guľatá
375 g
500 g
2 ks stredne veľká
1 ks
2 ks
2 PL
Koreniny:
 drvená
1 PL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ahojte. Začneme asi s tým,že paradajky dáme do vrelej vody a kým nepraskne ich šupina necháme nádobu na tepelnom zdroji.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej,paradajky ošúpeme a pokrájame ich na menšie kocky.Tak isto posekáme aj cibuľu a papriku.Cibuľu osmažíme na jednej lyžici bravčovej masti do sklovita a potom k nej pridáme paradajky a zelenú papriku.Pri stálom miešaní pokračujeme v smažení.Do druhého hrnca dáme za lyžicu bravčovej masti a cca.600 ml vody a kyslú kapustu pod pokrievkou dusíme asi tak 40 minút.Kapustu som predošle ručne vyžmýchal a samozreme ju treba,,sledovať",aby sa nám nepripálila.Tretia nádoba nám bude slúžiť k uvareniu ryže.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K usmaženej zelenine pridáme sladkú mletú papriku.Dielo premiešame a ihneď ho zo sporáka odstavíme.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej,mäso porkrájané na menšie kocky pridáme k podusenej zelenine.Podlejeme ho malým množstvom horúcej vody a dusíme ho pod pokrievkou zhruba 40-50 minút. Občas ho musíme pomiešať,aby sa nám neprilepilo o spodok nádoby a v prípade,že treba tak k nemu dolejeme vodu.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Umytú ryžu dáme do sterilnej gázy a uviažeme ju do batôška.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Batôštek s ryžou dáme do vrelej vody a varíme ju cca.12-15 minút.Sterilnú gázu počas varenia ryže musíme sem,tam pomykať aby sa nám zlepené časti ryže od seba uvoľnili. Ryžu ochutnáme a keď je ok,tak ju dáme ešte do nádoby a zakryjeme ju pokrievkou.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prosím pekne všetky suroviny máme uvarené.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokračujeme vrstvením surovín do zapekacej misky,ktorú sme si predošle jemne pomastili bravčovou masťou.Prvú do nej vložíme podusenú kyslú kapustu.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ako druhá surovina pôjde na kapustu perkelt.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V poradí tretia surovina bude ryža ktorú navrstvíme na perkelt.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na ryžu dáme znova kapustu.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na kapustu dáme znova mäso.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na mäso pôjde znova kapusta.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Nakoniec celé dielo zakryjeme mixom kyslej a šľahačkovej smotany. Ja som si rozdelil suroviny následne: Kapustu som rozdelil na tri časti,ryžu a mäso na dve časti.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Kapustu som aj s ostatnými surovinami piekol najprv zakryté pri 250 C / 20 minút v strede el.rúry a potom som teplotu znížil na 200 C / 10 minút a jedlo som dopekal už len odkryté.Hotové jedlo potom z nádoby odoberáme a servírujeme.Krájať sa dá,len veľmi ťažko keďže je šťavnaté a rozpadáva sa.Jedlo na hlavnom obrázku je krájané po 12-tich hodinách.Ja si k tomuto jedlu viem predstaviť ako prílohu aj varené zemiaky.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A kto nemá rád kapustu tak si z jedla,,uchmatne"a vyhotoví si perkelt s ryžou. Želám vám všetkým pekný večer.

    Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
@sracz , pozeral som tú metelicu u vás v televízii.U nás je zatiaľ sucho.Jedlo je chuťovo naozaj zaujímavé a určite neobanuješ keď si ho raz spravíš.Je to vlastne verná kópia koložvárskej kapusty s nepatrnými zmenami.Ďakujem ti pekne kamarát.
@cesminaz ,je pravda že sa toto jedlo dá rôzne variovať.Poväčšinou sa pripravuje z mletého mäsa.Verím tomu,že prekladaná kapusta ktorú pripravuje tvoja mamka býva veľmi chutná.Ďakujem ti,že si sa pristavila pri mojom recepte. :-)
Zaujimavo si to obmenil, mám rada toto jedlo, ale keby mi ho niekto pripravil - mala by som ho (to jedlo) ešte radšej a to kvôli tým hrncom, ktoré musíš použiť a potom poumývať - keď umývačkou som ja sama.
Nabudúce urobím obmenu jedla podľa Teba!
@zinnajdha
Vraví sa ,, sto ľudí, sto chutí".Ja som jedlo tohoto druhu
varil prvý krát v živote.Krkovičku ktorú som mal doma som šanoval pomleť, ale nemám čo banovať, keďže nikto z mojich stravníkov nereklamoval.Ďakujem ti pekne.

Pridaj komentár k receptu: