Foto: mesiar50
Jedlo je veľmi podobné koložvárskej kapuste.
Suroviny
1000 g bez kosti |
|
1000 g vyžmýkaná |
|
250 g guľatá |
|
375 g |
|
500 g |
|
2 ks stredne veľká |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
Koreniny: | |
drvená |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
Postup
-
1
Ahojte. Začneme asi s tým,že paradajky dáme do vrelej vody a kým nepraskne ich šupina necháme nádobu na tepelnom zdroji.
-
2
Ďalej,paradajky ošúpeme a pokrájame ich na menšie kocky.Tak isto posekáme aj cibuľu a papriku.Cibuľu osmažíme na jednej lyžici bravčovej masti do sklovita a potom k nej pridáme paradajky a zelenú papriku.Pri stálom miešaní pokračujeme v smažení.Do druhého hrnca dáme za lyžicu bravčovej masti a cca.600 ml vody a kyslú kapustu pod pokrievkou dusíme asi tak 40 minút.Kapustu som predošle ručne vyžmýchal a samozreme ju treba,,sledovať",aby sa nám nepripálila.Tretia nádoba nám bude slúžiť k uvareniu ryže.
-
3
K usmaženej zelenine pridáme sladkú mletú papriku.Dielo premiešame a ihneď ho zo sporáka odstavíme.
-
4
Ďalej,mäso porkrájané na menšie kocky pridáme k podusenej zelenine.Podlejeme ho malým množstvom horúcej vody a dusíme ho pod pokrievkou zhruba 40-50 minút. Občas ho musíme pomiešať,aby sa nám neprilepilo o spodok nádoby a v prípade,že treba tak k nemu dolejeme vodu.
-
5
Umytú ryžu dáme do sterilnej gázy a uviažeme ju do batôška.
-
6
Batôštek s ryžou dáme do vrelej vody a varíme ju cca.12-15 minút.Sterilnú gázu počas varenia ryže musíme sem,tam pomykať aby sa nám zlepené časti ryže od seba uvoľnili. Ryžu ochutnáme a keď je ok,tak ju dáme ešte do nádoby a zakryjeme ju pokrievkou.
-
7
Prosím pekne všetky suroviny máme uvarené.
-
8
Pokračujeme vrstvením surovín do zapekacej misky,ktorú sme si predošle jemne pomastili bravčovou masťou.Prvú do nej vložíme podusenú kyslú kapustu.
-
9
Ako druhá surovina pôjde na kapustu perkelt.
-
10
V poradí tretia surovina bude ryža ktorú navrstvíme na perkelt.
-
11
Na ryžu dáme znova kapustu.
-
12
Na kapustu dáme znova mäso.
-
13
Na mäso pôjde znova kapusta.
-
14
Nakoniec celé dielo zakryjeme mixom kyslej a šľahačkovej smotany. Ja som si rozdelil suroviny následne: Kapustu som rozdelil na tri časti,ryžu a mäso na dve časti.
-
15
Kapustu som aj s ostatnými surovinami piekol najprv zakryté pri 250 C / 20 minút v strede el.rúry a potom som teplotu znížil na 200 C / 10 minút a jedlo som dopekal už len odkryté.Hotové jedlo potom z nádoby odoberáme a servírujeme.Krájať sa dá,len veľmi ťažko keďže je šťavnaté a rozpadáva sa.Jedlo na hlavnom obrázku je krájané po 12-tich hodinách.Ja si k tomuto jedlu viem predstaviť ako prílohu aj varené zemiaky.
-
16
A kto nemá rád kapustu tak si z jedla,,uchmatne"a vyhotoví si perkelt s ryžou. Želám vám všetkým pekný večer.
@terinka55 , vážim si tvoju pochvalu.Ďakujem veľmi pekne a tiež ti želám pekný večer.
Ďakujem ti pekne.
@kukulienka71
Srdečne ti ďakujem. :-)
Priateľu, potešenie je na mojej strane, že aj takto pripravená kapusta sa ti ,, pozdáva".Ďakujem ti veľmi pekne.
@manya
Som veľmi rád milá @manya , že môj recept je pre teba inšpirácou.Veľmi pekne ti ďakujem.
Nabudúce urobím obmenu jedla podľa Teba!
Bola to chutná obmena a iste by ti chutila.Srdečne ti ďakujem.
@garanco
Naozaj ma teší,že sa ti obmena páči a hrnce som nejako,,zvládol". :-)
Ďakujem ti veľmi pekne.
Vraví sa ,, sto ľudí, sto chutí".Ja som jedlo tohoto druhu
varil prvý krát v živote.Krkovičku ktorú som mal doma som šanoval pomleť, ale nemám čo banovať, keďže nikto z mojich stravníkov nereklamoval.Ďakujem ti pekne.
Srdečne ti ďakujem.
@babulkamajka
Kapusta ti bude určite chutiť,keď máš takúto kombináciu jedla rada.Veľmi pekne ti ďakujem.