Zapekaná kyslá kapusta (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Jedlo je veľmi podobné koložvárskej kapuste.

Suroviny

Postup

  1. Ahojte. Začneme asi s tým,že paradajky dáme do vrelej vody a kým nepraskne ich šupina necháme nádobu na tepelnom zdroji.
  2. Ďalej,paradajky ošúpeme a pokrájame ich na menšie kocky.Tak isto posekáme aj cibuľu a papriku.Cibuľu osmažíme na jednej lyžici bravčovej masti do sklovita a potom k nej pridáme paradajky a zelenú papriku.Pri stálom miešaní pokračujeme v smažení.Do druhého hrnca dáme za lyžicu bravčovej masti a cca.600 ml vody a kyslú kapustu pod pokrievkou dusíme asi tak 40 minút.Kapustu som predošle ručne vyžmýchal a samozreme ju treba,,sledovať",aby sa nám nepripálila.Tretia nádoba nám bude slúžiť k uvareniu ryže.
  3. K usmaženej zelenine pridáme sladkú mletú papriku.Dielo premiešame a ihneď ho zo sporáka odstavíme.
  4. Ďalej,mäso porkrájané na menšie kocky pridáme k podusenej zelenine.Podlejeme ho malým množstvom horúcej vody a dusíme ho pod pokrievkou zhruba 40-50 minút. Občas ho musíme pomiešať,aby sa nám neprilepilo o spodok nádoby a v prípade,že treba tak k nemu dolejeme vodu.
  5. Umytú ryžu dáme do sterilnej gázy a uviažeme ju do batôška.
  6. Batôštek s ryžou dáme do vrelej vody a varíme ju cca.12-15 minút.Sterilnú gázu počas varenia ryže musíme sem,tam pomykať aby sa nám zlepené časti ryže od seba uvoľnili. Ryžu ochutnáme a keď je ok,tak ju dáme ešte do nádoby a zakryjeme ju pokrievkou.
  7. Prosím pekne všetky suroviny máme uvarené.
  8. Pokračujeme vrstvením surovín do zapekacej misky,ktorú sme si predošle jemne pomastili bravčovou masťou.Prvú do nej vložíme podusenú kyslú kapustu.
  9. Ako druhá surovina pôjde na kapustu perkelt.
  10. V poradí tretia surovina bude ryža ktorú navrstvíme na perkelt.
  11. Na ryžu dáme znova kapustu.
  12. Na kapustu dáme znova mäso.
  13. Na mäso pôjde znova kapusta.
  14. Nakoniec celé dielo zakryjeme mixom kyslej a šľahačkovej smotany. Ja som si rozdelil suroviny následne: Kapustu som rozdelil na tri časti,ryžu a mäso na dve časti.
  15. Kapustu som aj s ostatnými surovinami piekol najprv zakryté pri 250 C / 20 minút v strede el.rúry a potom som teplotu znížil na 200 C / 10 minút a jedlo som dopekal už len odkryté.Hotové jedlo potom z nádoby odoberáme a servírujeme.Krájať sa dá,len veľmi ťažko keďže je šťavnaté a rozpadáva sa.Jedlo na hlavnom obrázku je krájané po 12-tich hodinách.Ja si k tomuto jedlu viem predstaviť ako prílohu aj varené zemiaky.
  16. A kto nemá rád kapustu tak si z jedla,,uchmatne"a vyhotoví si perkelt s ryžou. Želám vám všetkým pekný večer.