Zapekaná klobása
Zapekaná klobása

Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi fotorecept

evusik - fotkaevusik, 20. januára 2018
Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept)
Foto: evusik

Zima, zabíjačka a sudová kapusta patria k sebe.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

 (uvarené v šupke)




Postup

  1. 1

    V mojej aj manželovej rodine sa konali zabíjačky každý rok. Patrili k nášmu detstvu a na zabíjačky si pamätajú aj naše deti. Teraz už nezabíjame, ale cez zimu si občas spravíme zabíjačkové výrobky - tlačenku, klobásky. V manželovej rodine je zvyk klobásky zavárať a tento zvyk pretrval.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr si nachystáme základ. Slaninu nakrájame na kocky a rozškvaríme ju na troche masti, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a rascu. Krátko všetko spolu podusíme, ak treba osolíme a preložíme do pekáčika, v ktorom sme už rozložili kyslú kapustu. Premiešame. Kyslú kapustu dajte aj so šťavou, aby jedlo nebolo suché.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na kapustový základ preložíme klobásku aj zo všetkou šťavou, ktorá je v pohári. Samozrejme ak nemáte zaváranú klobásu, dajte dobrú údenú klobásu, lepšia je mäkšia klobáska, taká ktorá pustí šťavu, nemala by byť suchá.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame na klobásu. Vrch môžeme osoliť, prípadne posypať rascou. Ja vždy používam varené zemiaky pretože surové zemiaky sa v kyslom prostredí varia veľmi dlho a majú celkom inú chuť. A keď uvarené zemiaky nastrúham vytvoria po upečení krásnu nadýchanú perinu.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme zapiecť do rúry prikryté na 200 °C asi 20 minút a potom odokryté ešte asi 10 minút. Toto jedlo netreba dlho piecť, pretože klobása je zaváraná a zemiaky uvarené, ide len o to, aby sa všetko spolu prepieklo a chute prepojili.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    U nás je toto taká zimná klasika - kyslá kapusta a klobása zapečené spolu pod zemiakovou perinou. Všetko v jednom hrnci, rýchlo a chutne navarené.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

evusik
@Dvorka (20.1.2018 12:32)

žiadne tajomstvo :) o dobré veci sa treba podeliť
u nás sa to robí tak, že čerstvé, zaúdené klobásky nakrájame a vkladáme do 700ml pohárov, do každého pohára dáme 2 lyžice studenej vody, zatvoríme viečkom s červenou gumičkou a sterilizujeme - varíme v hrnci s vodou od bodu varu 1 hodinu. Poháre po vytiahnutí neotáčame pretože ten fantastický výpek by sa prilepil na viečko.
je aj druhý spôsob, kedy sa klobása upečie v rúre na plechu, mierne vychladnutá sa spolu s výpekom naloží do pohárov a sterilizuje sa
my tento druhý spôsob nepoužívame, ale takto robia naši svatovci a je tiež dobré, ale pri zaváraní čerstvej klobásky je v pohári viac takej huspeniny a klobáska sa mi zdá viac šťavnatá ale to je len môj názor
evanaaa
Toto by som urobila hneď, tak sa mi to páči, len škoda, že muž nemôže mastné, teda slaninku a klobásku, jedine by som to mohla nahradiť mletým mäsom, ale to by už nebolo ono. No, veď uvidím......
1x evusik
strucik
@Evanaaa (20.1.2018 18:17)

Ale čoby to nebolo ono, k mäsku dáš hojne cesnaku, korenia, trošku vegety, HODNE údenej mletej papriky a máš nahradenú klobásu, namiesto slaniny dáš trebárs šunkovú salámu alebo nejaký, možno by nebola márna ani slovenská točená saláma. Bude to v podstate ako originál, síce iné, ale skoro rovnaké. Ja som to síce takto nikdy nerobil, ale podľa mňa by to nemal byť problém, recepty sú predsa variabilné, ja sám kadečo skúšam, niečo pridám, niečo odoberiem, niečo zmením.
evusik
@Evanaaa (20.1.2018 18:17)
samozrejme, že môžeš použiť mleté mäso, vhodne dochutené, nebude to rovnaké ale bude to chutné :)
haji
Recept se mi moc líbí. Domácí klobása má nezaměnitelnou chuť. Nevadí, i s kupovanou to půjde. Fajn receptík, díky!
evusik
@Strucik (20.1.2018 18:50)

neviem o čom to točíš??? možno to mala byť irónia ale skôr mi to pripadá ako útok na @Evanaaa čo mi nepripadá ako moc pekné
neviem ako varíš ty, ale dobrý kuchár recepty nekopíruje, dobrý kuchár recepty tvorí... pozrie, prečíta a potom si uvarí podľa svojej chuti, prípadne čo mu zdravie dovolí - lebo @strucik predstav si je tu veľa cukrovkárov, žlčnikárov a pod., čiže ľudí ktorí sú nútení hľadať alternatívy :)
strucik
@Evusik (20.1.2018 19:54) (aj @Haji )

Ja som @evanaaa len poradil, čím by mohla klobásku a slaninu nahradiť! Veď sama píšeš, že môže použiť mleté mäso vhodne dochutené, ja som len uviedol konkrétny príklad dochutenia!
mitzy
Musím sa zastať Strúčika -nepripadá mi to ako podpásový komentár.
haji
@Mitzy (20.1.2018 22:30)
Když myslíš. Prečítaj si viacero jeho rad a budeš doma.
honestka
@Evusik : velmi prijatelna by bola porcia keby tak pristala aj na mojom tanieriku...
Aj u nas sa vzdy zavarali len cerstve a bolo to fajnove a hlavne kedykolvek poruke a naviac dalo sa to urobit aj mimo zabijacky;
Tak sa snazime robit dodnes aj tu - darmo, niektore dobroty starodavnych receptov nas drzia a vdaka za ich pripomienku na tejto stranke.
Pozdravujem Evusik a zalam dobre zdravie a potechu s vnucikmi ktorym pripravujes tie dobroty...
1x evusik
kecemis
Evka dobra imspiracia. Zajtra idem na lyze, takze si predvarim zamiaky a urobim toto tvoje dielo. Velmi sa mi paci a ,y sme vsetci kyslo - kapustovy. A ktej zavaranej klobase. S mojou maminou sme vzdy pri klobasovici odlozili zopar cerstvych klobasok a zavarali. Naplnili sme 7 dcl flase, pridali kyslu kapustu a potom ako pises sterilizovali. My sme ich dynstovali troche dlhsie, pretoze to bolo predsa len surove maso.
evusik
@Honestka (21.1.2018 01:26)

Keby sa dalo, poslala by som ti, ale sa nedá a už ani nie je čo posielať :-) Aj keď sa to možno nezdá, ale pre nás je to skôr ojedinelé ako bežné jedlo. Už tak moc tej klobásky nerobíme a ani by sme ju vlastne nemali jesť. Ešteže máme deti, tie nám zo zásobami rady pomôžu :)
Prajem krásny deň.
evusik
@Kecemis (21.1.2018 04:48)

u nás sa zavárajú zaúdené klobásky, u svatovcov zas len pečené a to bývajú len toť cez kopec, vy ste zas robili s kapustou - čiže tých spôsobov bude asi viac, jeden lepší ako druhý
a viem ešte o jednom spôsobe - do poháre sa dali pokrájané uvarené bravčové kožky, klobáska a zalialo sa to vývarom z tých koží do pol pohára a ešte lyžica masti, po zavarení bola klobáska akoby zaliata v huspenine a navrchu to bolo uzavreté masťou - raz som to jedla a bolo to výborné
tvoj spôsob s kyslou kapustou sa mi páči, je to taký polotovar, my sme tiež kapustový, každý rok naložíme a zjeme súdok kapusty
U nás sa zaváralo aj mäso aj paštéka, to sme ale dávali do konzerv a to bola fantastická dobrota, ale už nerobíme klasické zabíjačky, tak ani nerobíme konzervy.
Prajem krásny deň a dobrú lyžovačku, u nás snežilo celú noc a vonku je úplne rozprávkovo :)
aroooo
Krásny recept, aj my sme zavárali čerstvo údené klobásky pri zabíjačke. tie čo boli na zaváranie sa hneď pri plnení robili veľkosťou o niečo menšou ako výška 7 dcl pohára, spratalo sa doň zvyčajne 5 ks, dolialo sa vodou cca 2 cm od spodku po vrch tých rezíkov a sterilizovalo aby riadne chytilo viečko. Pri konzumácii sa klobásky ohriali v horúcej vode, s horčicou boli mňam ale ešte lepšia bola tá mastička čo ostala v pohári natretá na chlieb...
aroooo
A ešte pridávam, takto po zabíjačke sme zavárali aj pečené rebierka/po upečení sa povyťahovali rebrá/ a mäso sa napchalo do pohára, 2 cm vody, sterilizovať a aj domáca údená šunka - bývala zo zadného stehna a bola to fúra mäsa, tak sa nakrájalo na ks vhodné do pohára, 2 cm vody a sterilizovať - cez leto sa otvoril pohár, mäso bolo mäkké a šťavnaté a s chlebom a paprikou, rajčinou vynikajúce. Tak isto sme zavárali aj zabíjačkovú kapustnicu, ktorej sa varilo aj 15 litrov, dala sa do pohárov, sterilizovala a bolo postarané o rýchly obed. Zvyknem sterilizovať aj zvyšnú vianočnú kapustnicu ak to preženiem s množstvom.
1x evusik
evusik
@Aroooo (21.1.2018 12:32)

veru na kapustnicu som zabudla, aj tú sme vždy zavárali, lebo aj keď sa pojedlo a porozdávalo aj tak jej bolo veľa, teraz už zavárame len tú vianočnú, lebo môj muž varí náročky vo veľkom hrnci aby sme mohli aj zavariť alebo dám do mrazáka...
ináč presne ako si písala - v lete zavárané mäso, klobáska len tak na studeno s chlebom a zeleninou to je veľká dobrota...
evusik
@Kimlo (21.1.2018 14:35)

Mirko, krásny pohárik, ja už nemám, všetko sme pojedli alebo porozdávali... najlepší je ten sócik na dne pohára len tak na chleba :)
mitzy
@Haji (20.1.2018 22:43)

Neviem, žijem prítomnosťou :) na jeho komente ku receptu nebolo nič poburujúce. Hladať staré komenty určite nebudem. Prezrela som si skôr recepty, je to vtipálek.
1x haji
alex37
Krásna klasika. U nás sa klobásy nezavaraju, my ich mrazime. Asi sme lenivý :-)
evusik
@Alex37 (21.1.2018 17:08)

aj my dávame do mrazáka, je to pohodlné ale chuť zavarených je proste neodolateľná :-)
siisa
Výborná osvedčená kombinácia = výborné jedlo :)
1x evusik
ivan14
Jejej. slintám jak Pavlovův pes. :-) A pro prudiče: pokud vám vadí vegeta, je snad problém si ji vyrobit bez "éček"? Receptů je tady víc, tak bych prosil o trochu tolerance.
A jen tak mezi námi: glutamát je přirozenou součástí mouky, v pečivu je ho dost a dost. Výtažek wei-su (nebo jak se to jmenuje, nebijte mě :-)) je vlastně to samé. Glutamát je jen jeho nejaromatičtější složka, stejně jako etylvanilin je nejaromatičtější složka z vanilky. Obé se v těchto přírodních produktech normálně vyskytuje, takže, probůh, neopanikařte.
A hlavně, stres z toho, abyste nejedli něco eklhaft, je horší, než to jídlo.