Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi fotorecept

evusik - fotkaEvusik, 62 ročná žena, 20. januára 2018 10:01
Ďalšie jej recepty »

Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept)Foto: evusik

Zima, zabíjačka a sudová kapusta patria k sebe.

4
porcie
20 min
príprava
30 min
na 200 °C

Suroviny

Tip:
Kúpte si 1. knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    V mojej aj manželovej rodine sa konali zabíjačky každý rok. Patrili k nášmu detstvu a na zabíjačky si pamätajú aj naše deti. Teraz už nezabíjame, ale cez zimu si občas spravíme zabíjačkové výrobky - tlačenku, klobásky. V manželovej rodine je zvyk klobásky zavárať a tento zvyk pretrval.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr si nachystáme základ. Slaninu nakrájame na kocky a rozškvaríme ju na troche masti, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a rascu. Krátko všetko spolu podusíme, ak treba osolíme a preložíme do pekáčika, v ktorom sme už rozložili kyslú kapustu. Premiešame. Kyslú kapustu dajte aj so šťavou, aby jedlo nebolo suché.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na kapustový základ preložíme klobásku aj zo všetkou šťavou, ktorá je v pohári. Samozrejme ak nemáte zaváranú klobásu, dajte dobrú údenú klobásu, lepšia je mäkšia klobáska, taká ktorá pustí šťavu, nemala by byť suchá.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame na klobásu. Vrch môžeme osoliť, prípadne posypať rascou. Ja vždy používam varené zemiaky pretože surové zemiaky sa v kyslom prostredí varia veľmi dlho a majú celkom inú chuť. A keď uvarené zemiaky nastrúham vytvoria po upečení krásnu nadýchanú perinu.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme zapiecť do rúry prikryté na 200 °C asi 20 minút a potom odokryté ešte asi 10 minút. Toto jedlo netreba dlho piecť, pretože klobása je zaváraná a zemiaky uvarené, ide len o to, aby sa všetko spolu prepieklo a chute prepojili.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    U nás je toto taká zimná klasika - kyslá kapusta a klobása zapečené spolu pod zemiakovou perinou. Všetko v jednom hrnci, rýchlo a chutne navarené.

    Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist