Zapekaná klobása
Zapekaná klobása s kyslou kapustou a so zemiakmi (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Zima, zabíjačka a sudová kapusta patria k sebe.
4 porcie |
20 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- V mojej aj manželovej rodine sa konali zabíjačky každý rok. Patrili k nášmu detstvu a na zabíjačky si pamätajú aj naše deti. Teraz už nezabíjame, ale cez zimu si občas spravíme zabíjačkové výrobky - tlačenku, klobásky. V manželovej rodine je zvyk klobásky zavárať a tento zvyk pretrval.
- Najskôr si nachystáme základ. Slaninu nakrájame na kocky a rozškvaríme ju na troche masti, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a rascu. Krátko všetko spolu podusíme, ak treba osolíme a preložíme do pekáčika, v ktorom sme už rozložili kyslú kapustu. Premiešame. Kyslú kapustu dajte aj so šťavou, aby jedlo nebolo suché.
- Na kapustový základ preložíme klobásku aj zo všetkou šťavou, ktorá je v pohári. Samozrejme ak nemáte zaváranú klobásu, dajte dobrú údenú klobásu, lepšia je mäkšia klobáska, taká ktorá pustí šťavu, nemala by byť suchá.
- V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame na klobásu. Vrch môžeme osoliť, prípadne posypať rascou. Ja vždy používam varené zemiaky pretože surové zemiaky sa v kyslom prostredí varia veľmi dlho a majú celkom inú chuť. A keď uvarené zemiaky nastrúham vytvoria po upečení krásnu nadýchanú perinu.
- Dáme zapiecť do rúry prikryté na 200 °C asi 20 minút a potom odokryté ešte asi 10 minút.
Toto jedlo netreba dlho piecť, pretože klobása je zaváraná a zemiaky uvarené, ide len o to, aby sa všetko spolu prepieklo a chute prepojili.
- U nás je toto taká zimná klasika - kyslá kapusta a klobása zapečené spolu pod zemiakovou perinou. Všetko v jednom hrnci, rýchlo a chutne navarené.