Zapekaná čakanka (fotorecept)

Autor receptu: janger

V Holandsku je cakanka oblubena. Robi sa na mnoho sposobov. Toto je jeden z nich.

4
porcie
15 minút
príprava
20+20 minút
na 200-220 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravime si potrebne suroviny.
  2. Zemiaky dame varit (asi 20 minut) obvyklym sposobom v osolenej vode.
  3. Umyjeme a ocistime cakanku. Ak ma nejaky nepekny listok, odstranime ho. Odrezeme kusok (necely centimeter) zo spodnej casti.
  4. Cakanku prekrojime na polovice a vyrezeme hlubik. Ten je horky. Treba ho vyrezat opatrne, aby nam cakanka drzala pokope a nerozpadla sa pri vareni.
  5. Potom ju dame do vriacej, osolenej vody a povarime asi 4 minuty. Po uvareni nechame dobre odtiect v cedidle. Dobre odtiect je dolezite.
  6. Z uvarenych zemiakov spravime pyre. Ja davam do toho maslo a trosku horuceho mlieka. Pridajte ozaj len trosku mlieka (ani nemusi byt), aby nebolo pyre moc riedke. Cakanka pusti pri peceni trochu vody, bolo by to potom moc riedke. Do pyre som pridala horcicu a postruhala trosku muskatoveho orieska.
  7. Pyre dame do zapekacej nadoby.
  8. Kazdu polovicku cakanky zakrutime do platku sunky.
  9. A potom do platku syra.
  10. Rolky poukladame na pyre. Dame piect do rury vyhriatej na 200-220 ºC.
  11. Pecieme 20-25 minut. Podla toho, ako vam pecie rura. Ked sa syr pekne zapecie a vsetky chute preniknu do seba tak to vyberieme a mozeme papkat.
  12. Niekedy to pripravujem aj bez pyre. Upeciem len tie rolky v trube a podavam napriklad z opecenymi zemiacikmi. Dufam, ze niekedy vyskusate a ze si cakanku oblubite. Prajem dobru chut!