Foto: tothatibor
Tento recept je výsledkom snahy o prípravu netradičného pôstneho jedľa napríklad na Veľký piatok, alebo na ľahkú večeru.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
4 ks (filé) |
|
1 kg |
|
250 g |
|
60 g (na pečenie) |
|
1 stonka |
|
50 g (biela časť) |
|
2 strúčiky |
|
1 lyžička |
|
1 ks |
|
10 ks |
|
5 ks |
|
Postup
-
1
Umyté zemiaky so šupkou (varný typ B) dáme variť do slanej vody.
- 2
Do cestovinového hrnca dáme variť asi 1/2 litra vody.
- 3
Vrchnú stranu mrazených porcií rýb bohato pokvapkáme citrónom a posypeme koreňovou zmesou na ryby a čerstvo mletým bielym korením. Po desiatich minútach ryby obrátime a tak ošetríme aj druhú stranu.
- 4
Kel pokrájame na rezance asi 7mm široké a nasypeme ich do hrnca s vriacou vodou kde buď vo vode alebo na pare blanžírujeme asi 3 minúty a scedíme.
- 5
V šupke uvarené zemiaky rýchlo ochladíme v ľadovej vode. Vychladnuté ošúpeme a pokrájame na 1cm hrubé kolieska.
- 6
Porcie rýb v masle na panvici prudko opečieme aby sa povrch zatiahol.
- 7
Pekáč vymastíme s rozpusteným maslom a poukladáme doň uvarené a pokrájané zemiaky. Na zemiaky navrstvíme kel, na tenko pokrájaný cesnak pór a pokrájaný stopkový zeler, posolíme kryštalickou soľou, okoreníme čiernym korením a na vrch položíme pripravené rybie filety. Zbytok masla aj z panvice použijeme na pokropenie obsahu pekáča
- 8
Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200 ºC a pečieme kým pór na vrchu nezačne hnednúť, asi 30 minút.
- 9
Hotové jedlo z rúry vyberieme, chvíľu necháme chladnúť a podávame. Ozdobiť môžme rezmi čerstvej zeleniny podľa vkusu a chuti.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu