Tento recept je výsledkom snahy o prípravu netradičného pôstneho jedľa napríklad na Veľký piatok, alebo na ľahkú večeru.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 4 ks (filé) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 kg | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 60 g (na pečenie) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 stonka | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g (biela časť) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 1 lyžička | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 10 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 5 ks | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Umyté zemiaky so šupkou (varný typ B) dáme variť do slanej vody.
- 2
 Do cestovinového hrnca dáme variť asi 1/2 litra vody.
- 3
 Vrchnú stranu mrazených porcií rýb bohato pokvapkáme citrónom a posypeme koreňovou zmesou na ryby a čerstvo mletým bielym korením. Po desiatich minútach ryby obrátime a tak ošetríme aj druhú stranu.
- 4
 Kel pokrájame na rezance asi 7mm široké a nasypeme ich do hrnca s vriacou vodou kde buď vo vode alebo na pare blanžírujeme asi 3 minúty a scedíme.
- 5
 V šupke uvarené zemiaky rýchlo ochladíme v ľadovej vode. Vychladnuté ošúpeme a pokrájame na 1cm hrubé kolieska.
- 6
 Porcie rýb v masle na panvici prudko opečieme aby sa povrch zatiahol.
- 7
 Pekáč vymastíme s rozpusteným maslom a poukladáme doň uvarené a pokrájané zemiaky. Na zemiaky navrstvíme kel, na tenko pokrájaný cesnak pór a pokrájaný stopkový zeler, posolíme kryštalickou soľou, okoreníme čiernym korením a na vrch položíme pripravené rybie filety. Zbytok masla aj z panvice použijeme na pokropenie obsahu pekáča
- 8
 Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200 ºC a pečieme kým pór na vrchu nezačne hnednúť, asi 30 minút.
- 9
 Hotové jedlo z rúry vyberieme, chvíľu necháme chladnúť a podávame. Ozdobiť môžme rezmi čerstvej zeleniny podľa vkusu a chuti.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 






                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu