Zapečené rybie filety/filé fotorecept

tothatibor - fotkatothatibor, 25. marca 2013

Tento recept je výsledkom snahy o prípravu netradičného pôstneho jedľa napríklad na Veľký piatok, alebo na ľahkú večeru.

4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks (filé)
1 kg
250 g
60 g (na pečenie)
1 stonka
50 g (biela časť)
2 strúčiky
1 lyžička
1 ks
10 ks
5 ks




Postup

  1. 1

    Umyté zemiaky so šupkou (varný typ B) dáme variť do slanej vody.

  2. 2

    Do cestovinového hrnca dáme variť asi 1/2 litra vody.

  3. 3

    Vrchnú stranu mrazených porcií rýb bohato pokvapkáme citrónom a posypeme koreňovou zmesou na ryby a čerstvo mletým bielym korením. Po desiatich minútach ryby obrátime a tak ošetríme aj druhú stranu.

  4. 4

    Kel pokrájame na rezance asi 7mm široké a nasypeme ich do hrnca s vriacou vodou kde buď vo vode alebo na pare blanžírujeme asi 3 minúty a scedíme.

  5. 5

    V šupke uvarené zemiaky rýchlo ochladíme v ľadovej vode. Vychladnuté ošúpeme a pokrájame na 1cm hrubé kolieska.

  6. 6

    Porcie rýb v masle na panvici prudko opečieme aby sa povrch zatiahol.

  7. 7

    Pekáč vymastíme s rozpusteným maslom a poukladáme doň uvarené a pokrájané zemiaky. Na zemiaky navrstvíme kel, na tenko pokrájaný cesnak pór a pokrájaný stopkový zeler, posolíme kryštalickou soľou, okoreníme čiernym korením a na vrch položíme pripravené rybie filety. Zbytok masla aj z panvice použijeme na pokropenie obsahu pekáča

  8. 8

    Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200 ºC a pečieme kým pór na vrchu nezačne hnednúť, asi 30 minút.

  9. 9

    Hotové jedlo z rúry vyberieme, chvíľu necháme chladnúť a podávame. Ozdobiť môžme rezmi čerstvej zeleniny podľa vkusu a chuti.

Diskusia k receptu

evanaaa
Aj mne sa to páči. Kedysi, za mladšej doby som robila niečo podobné, ale dala som surové zemiaky a nepodarilo sa , jasné, filé bolo dávno hotové ( musela som ho vybrať) a zemiaky boli asi Á-čka, lebo sa ešte dlho piekli.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia