Zapečené rybie filety/filé (fotorecept)
Autor receptu: tothatibor
Tento recept je výsledkom snahy o prípravu netradičného pôstneho jedľa napríklad na Veľký piatok, alebo na ľahkú večeru.
4 porcie |
40 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Umyté zemiaky so šupkou (varný typ B) dáme variť do slanej vody.
- Do cestovinového hrnca dáme variť asi 1/2 litra vody.
- Vrchnú stranu mrazených porcií rýb bohato pokvapkáme citrónom a posypeme koreňovou zmesou na ryby a čerstvo mletým bielym korením. Po desiatich minútach ryby obrátime a tak ošetríme aj druhú stranu.
- Kel pokrájame na rezance asi 7mm široké a nasypeme ich do hrnca s vriacou vodou kde buď vo vode alebo na pare blanžírujeme asi 3 minúty a scedíme.
- V šupke uvarené zemiaky rýchlo ochladíme v ľadovej vode. Vychladnuté ošúpeme a pokrájame na 1cm hrubé kolieska.
- Porcie rýb v masle na panvici prudko opečieme aby sa povrch zatiahol.
- Pekáč vymastíme s rozpusteným maslom a poukladáme doň uvarené a pokrájané zemiaky. Na zemiaky navrstvíme kel, na tenko pokrájaný cesnak pór a pokrájaný stopkový zeler, posolíme kryštalickou soľou, okoreníme čiernym korením a na vrch položíme pripravené rybie filety. Zbytok masla aj z panvice použijeme na pokropenie obsahu pekáča
- Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200 ºC a pečieme kým pór na vrchu nezačne hnednúť, asi 30 minút.
- Hotové jedlo z rúry vyberieme, chvíľu necháme chladnúť a podávame. Ozdobiť môžme rezmi čerstvej zeleniny podľa vkusu a chuti.