Zapečené syrové cestoviny
Zapečené syrové cestoviny

Zapečené bešamelovo-syrové cestoviny fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. apríla 2019
Zapečené bešamelovo-syrové cestoviny (fotorecept)
Foto: cesminaz

Inšpirácia alebo skôr pripomenutie na rýchle, super jednoduché a veľmi chutné cestoviny :-)

5-6
porcií
20 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Bešamel:
7 dl
3 kopcovitejšie PL
100 g
1 ks
cca 1/2 KL
cca 1/2 KL
podľa chuti
Okrem toho:
500 g
250 g
400 g (na strúhanie)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si cestoviny podľa vlastnej voľby, ďalej 400 g syra na strúhanie kyselkavej chuti a mozzarellu. A aj všetko potrebné na bešamelovú omáčku. Ja robím bešamel už roky s cibuľou, recept naň som mala z časopisu Život.

    Zapečené bešamelovo-syrové cestoviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa nám cestoviny varia, si uvaríme bešamel. Na masle si do sklovita usmažíme postrúhanú cibuľu. Následne pridáme múku a chvíľku posmažíme, akoby klasicky zápražku. Zalejeme mliekom, dáme soľ (treba trocha viac), korenie a trocha mletého muškátového orieška. Privedieme do varu a podľa toho ako bude hustnúť, pridáme mlieko. Povaríme zo 5 minút a hotovo. Ja som dala 7 dl mlieka, omáčka nemá byť ani príliš hustá, ani riedka. Skoro ako keď varíte puding. S horúcimi cestovinami a omáčkou ideme už aj robiť ďalej...

    Zapečené bešamelovo-syrové cestoviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hlbší pekáč vytrieme maslom. Dáme polovicu cestovín, vysypeme na ne 100 g syra a trocha premiešame, nech sa syr dostane všade medzi cestovinu. Následne nanesieme polovicu bešamelu, nakladieme polku mozzarelly (ja som dala aj čerstvý špenát) a zakryjeme zvyšnou cestovinou. Na cestovinu vysypeme zvyšných 100 g syra, tak aby zišiel pomedzi cestovinu. Nanesieme zvyšnú omáčku, na ňu poukladáme zvyšok mozzarelly a posypeme 200 g strúhaného syra. Vrch môžte trocha osoliť. Dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 190 °C cca 25 minút.

    Zapečené bešamelovo-syrové cestoviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A zapečené cestoviny sú hotové :-) Pieklo sa mi to 25 minút, netreba nechať vrch upiecť celý dohneda.

    Zapečené bešamelovo-syrové cestoviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte teplé podávame. Je to výborné jedlo, ktoré je aj celkom variabilné. Kľudne si na obmenu môžte pridať aj kuracie prsia na kocky, alebo ako ja trocha čerstvého špenátu zo záhrady :-) Alebo je výborné dať na vrch aj trocha nivy. Dobrú chuť :-)

    Zapečené bešamelovo-syrové cestoviny (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

lenuckaaa
Nemusíš sem dávať všetko čo uvaríš. Nie je to recept tvojich kvalít. Skôr mi to pripomína obed v školskej jedálni.
gerberka
Na tomto by som si nepochutila, skutočne to je tak na úrovni školskej jedálne, aj na pohľad je to odpudivé. Zdá sa, že keď nemáš pred sebou nejaký recept, aby si sa ho mohla pridŕžať, tak tvoje umenie v kuchyni sa rýchlo končí. Tento recept o tom jasne svedčí.
cesminaz
@Lenuckaaa (23.4.2019 19:34)

Dakujem za tvoj názor,ved každý máme právo naň :-) A vdaka,že si o mne myslíš niečo viac,ale musím ťa sklamať...aj ja som len človek,ktorý nevarí stále len špeciality,ale často aj obyčajné jedlá :-) A keby som sem dávala fakt všetko čo uvarím ako vravíš,tak to by som varila asi len každý tretí-štvrtý deň a aj to skoro samé sladkosti ,lebo v poslednom čase som sem pridala fakt skoro samé koláče-to by sme sa asi velmi nenajedli :-) A neviem čo je na tomto jedle také strašné,ved sú tam dost kvalitné suroviny..keby že tam dám bambíno tak sa nečudujem,že kritizuješ :-)) A mimochodom,niekto rád spomína na školskú jedáleň :-)
No nič,vdaka za tvoje nahliadnutie a komentár.Pekný večer.
cesminaz
@Gerberka (23.4.2019 19:59)

Každý máme iné chute a práve preto tu je tisíce receptov,aby si každý vybral podla seba.Tak listuj jednoducho dalej :-) A čo sa môjho umenia v kuchyni týka...mám na to iný názor.Nie ten je umelec čo dokáže z kvalitných a drahých surovín vykúzliť "super jedlo"...ale ten,kto aj z mála a lacnejších surovín pripraví pre svoju rodinu chutné jedlo.Vdaka za tvoje pozastavenie :-)
cesminaz
@Radost (23.4.2019 20:51)

:-) si zlatá,že vyšibať ich ;-))) Karfiol som tiež už jedla a aj zemiaky s mozarellou a cherry paradajkami zapečené bešamelom :-) Je to výborné.Pozdravujem!
gerberka
Cezmínka, veď sa neurážaj, v tomto prípade je pravda taká, že si z tých surovín veľa nevykúzlila, na hodnotu surovín je v tomto prípade zbytočné prihliadať. Recept je bez akéhokoľvek nápadu, kreativity i kvality.
cesminaz
@Gerberka (23.4.2019 21:10)

Neurážam :-) nemám to vo zvyku.A ty keby si si recept bola trochu pozornejšie prečítala,tak by si si všimla hned v úvode,že to vôbec nieje môj recept,ale to sem dávam ako pripomenutie,alebo inšpiráciu už na toto "existujúce" jedlo :-) Ked sa ti recept nepáči,nestažuj sa u mňa ale u jeho pôvodného tvorcu :-) Pekný večer.
kucharka
No teda, bodaj by vsetky skolske jedalne takto varili..!!!
Aj ja robievam, sem tam nieco pridam, napr.karfiol, brokolicu, sparglu... tiez so spenatom alebo bazalkou, alebo par listkov salvie...
Dakujem za pripomenutie.
( a kucharka si dobra, neboj... :-))) )
cesminaz
@Slawi ano presne ako píšeš,je to chutná rychlovka a pozná to fakt určite dosť ludí :-) Vdaka za komentík. @Kucharka :-)) bodaj by.Presne ako píšeš,bešamelom sa dá zapiecť všelijaká zelenina,alebo cestovina,to vie hádam každý :-) A dakujem,ale ver,že pár pravdepodobne unudených ludí čo vedia len kritizovať,mi určite nevezme ani chuť do varenia a ani presvedčenie/sebavedomie o tom že "viem" variť :-) Pekný den všetkým!
haji
Pěkný recept!
Výběr receptů, které se mi líbí, komentáře pod receptem neovlivní. Prostě vím, jestli by mi chutnalo a nebo nechutnalo. Mně by chutnalo, milá Cesmínko.
Mám ráda jednoduché i složité recepty. Klidně i ty chladničku čistící. Takový je život, ten nás učí.
A to, jestli člověk umí vařit, péct, se vzít nedá. Chválabohu.
Kdo si to myslí, prosím - ať si to myslí. Jeho věc, jeho postoj.
zdenka1009
Je po veľkonočných sviatkoch, obzerstva bolo dosť a som rada, že sa objavil aj tento jednoduchší recept zo ŽIVOTA...aj ja mam odložené staré rcp a chránim si ich!...a tento besamel určite si odložím a vyskúšam...a kriticky dajte recept!
evulka67
Bola by som rada keby nam niečo také uvarili v našej nemocničnej kuchyni, s chuťou by som sa do toho pustila,jedlo vyzerá chutne,naše kuchárky by sa veru mali co učiť od vas Ceminaz! A určite niekedy uvarím aj doma! Cestoviny mame veľmi radi,recept ukladám do KK!
cesminaz
@Haji :-) dakujem za tvoj milý a pravdivý komentár.Čo už,ludia sme rôzny..s tým nič nenarobíme,jedine akceptovať :-) @Zdenka1009 ja mám receptov zo Života plnú velkú tašku :-) Mama stránky roky vytrhávala z časopisu a potom mi ich všetky dala :-) Sú medzi nimi aj skvelé recepty,ktoré som už vyskúšala.Budem rada ak raz vyskúšaš,je to velmi dobré jedlo :-) @Evulka67 :-) dakujem za tvoje milé slová,potešili.Našim doma velmi chutilo,verím že bude aj vám :-) Pekný den prajem všetkým.
kvakac
Podobnú rychlovku aj u nás robíme, hlavne keď ostanú cestoviny. Dobré si uvarila.
katarinavv
Mňaaam výborný nápad už teraz sa teším keď ho vyskúšam. Je tam absolútne všetko čo milujem. To že pridávaš recept aj s fotkami je úžasné a veľmi to človeku napomôže. Dievčatá/Dámy vyššie ktoré tak kritizujete zaujímalo by ma čo za "extra" jedlá robíte vy a či to iba vyzerá alebo aj chutí dobre.
buba29
@gerberka ,@lenuckaa
zdá sa že viete len kritizovat, chcela by som vidiet nejaky recept od Vás,aby mohli skritizovat Vás. Priložte ruku k dielu,svojim receptom a uvidíme. Väčšina z nás tu chodí na inšpiráciu čo uvarit a vyskúšat niečo nové.Časť z nich si dá tú námahu a podelí sa o svoje recepty,nové obmeny receptov...Každý si vyberáme podla svojich chutí a orientujeme sa podla ingrediencii. Prečo hodnotíš jedlo ktoré si nevyskúšala?
gerberka,ak už pohlad na obrázok bol pre teba odpudivý,na čo si otvárala ten recept
...
martamm
@lenuckaaa (23.4.2019 19:34) Troska slusnoti by neuskodilo, su ludia, ktori
Si prave na takychto jedlach pochutia, ja som vdacna za kazdy recept, vazim si cas, ktory autorka venuje jeho zadaniu na veb.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia