Založenie kvásku na domáci chlieb

dobreazdravo - bez fotkydobreazdravo, 30. júna 2012

Kvások bol odjakživa taký domáci poklad. Stačilo k nemu pridať múku, vodu, trochu soli a rasce a mohol sa upiecť chlieb, základ dennej obživy. Zobraziť celý popisKvások bol odjakživa taký domáci poklad. Stačilo k nemu pridať múku, vodu, trochu soli a rasce a mohol sa upiecť chlieb, základ dennej obživy. Keď sa dievča vydalo a odišlo z domu, kvások jej mama pribalila ako súčasť výbavy. Taká to bola vzácnosť. Dnes, v čase hotových výrobkov a polotovarov si málokto naň spomenie. Vraj kto má čas sa s tým 3 dni zabávať. Pritom on takú veľkú pozornosť nevyžaduje, ale výsledok v podobe chutného domáceho chleba, ktorý dodá energiu a podporí imunitu aj zdravé

Suroviny





Postup

  1. 1

    1.deň Do väčšieho skleneného pohára dáme asi 100 ml múky a pridáme teplú vodu, zhruba 1 dcl, aby vzniklo tekuté, ale hustejšie cestíčko. Asi ako na lievance. Pohár prikryjeme potravinovou fóliou a pripevníme gumičkou. Necháme pri izbovej teplote do druhého dňa.

  2. 2

    2.deň (prvé kŕmenie) Cestíčko premiešame, môžeme ovoňať. Malo by byť mierne nakyslé, ale na začiatku sa to ťažko hodnotí, zvlášť tomu, kto to robí prvýkrát. Pridáme znovu 3 kopcovité lyžice ražnej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešame a necháme do ďalšieho dňa.

  3. 3

    3.deň (druhé kŕmenie) V cestíčku by sa už mali tvoriť bublinky. Premiešame ho, v prípade že hodne narástlo, môžeme ho preložiť do väčšej misky. Znovu pridáme 3 kopcovité lyžice ražnej múky a teplej vody toľko, ako v lekárni hovoríme „quantum satis“, koľko treba, aby sa vytvorilo husté, ale tečúce cesto. Necháme do ďalšieho dňa.

  4. 4

    4.deň (pečieme) Mali by sme mať už kvások hotový. Má veľa bubliniek, vonia kyslo, čiže už má aj tie správne baktérie, ktoré sú zodpovedné za prítomnosť kyseliny. Poznáte to podľa toho, že sa objavia malé čierne mušky, ktorým to vonia. Pri pozorovaní zistíte, že kvások rastie, to znamená, že baktérie spracúvajú múku, pričom tvoria CO2. Keď už spracujú všetku múku, kvások prestane rásť, naopak začne klesať. To je správny čas na pečenie. Odoberieme cca 6 lyžíc kvásku do pohára, navrch dáme znova potravinovú fóliu a pripevníme gumičkou. Toto odložíme do chladničky, kde vydrží 10 aj 14 dní.

Diskusia k receptu

radulienka
Toto je správny recept, keď už domáce, tak úplne od začiatku, vďaka zaň, cyskúšam, ako sa vydarí...
sovka62
Ahá, no ja som to skúšala vlani, ale keď kvások prestal rásť, keď dokonca klesol, usúdila som, že sa nevydaril a vyhodila som ho. Už som poučená, tak asi skúsim ešte raz.
Ale mám otázku, nielen na teba. Naša starká po vyváľaní chleba posypala drevené koryto, v ktorom cesto kyslo, hladkou múkou a tou múkou zvyšky cesta zošúľala. Žmolky uložila na tanieri na hornú časť murovanej pece, kde vyschli. Večer pred ďalším pečením uvarila pár obielených zemiakov (do chleba) a vlažnou vodu zo zemiakov zaliala tie žmolky. Myslím, že to rozkyslo a nahrádzalo kvások, lebo tekutý som u nej nikdy nevidela, ale nie som si istá. Poznáte niekto takýto postup? Mne by sa to zdalo jednoduchšie ako uchovávanie toho tekutého.
irenaw
@sovka62 aj to je kvások, je veľa spôsobov uchovania a toto je jeden z nich. hovorí sa im kvások, cestíčko, drobenka, sú viac alebo menej husté, mokré alebo vysušené...ak sa ti to lepšie pozdáva, sprav tak. ja momentálne robím tuhú guľku a tú mám v chladničke. pri pravidelnom pečení je rýchlejšie rozmočená, ako suchý kvások. držím palce.
vlasatka
veľakrát som sa chystala piecť chlieb, kde by som použila kvások. čítala som že takýto je najlepší. často pečiem domáci chlieb, musím to určite vyskúšať.
letisia
Chystám sa už dlho urobiť si kvások. Ale momentálne v týchto horúčavách sa mi nechce tráviť čas v kuchyni dlhšie ako je nevyhnutné. Ale keď sa ochladí dám sa aj ja na pečenie chlebíka. Tu na vareche je viac receptov na kvások, na porovnanie pripájam linky.
 varecha.pravda.sk/recepty/chlebovy-kvasok/20954-recept.ht...

 varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-po...

 varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvasok-na-chlieb/28973-re...

 varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-tangzhong-water-roux-kva...

evia
no a recept na chlebík s týmto domácim kváskom by si nedala? Aspoň pomer množstva múky a kvásku, lebo kvasnice dávam 1 kocku na kg múky. moc ďakujem
turistka
@dobreazdravo , môj kvások somvyliala, z prvého dňa mi ostal na dne, na nom bola do svetlohnedá voda a zo včerajška, pekne bublinkovalo, pričuchla som a bolo to akési moc kyslé, podľa toho, čo som videla na vizitke ostatných gazdiniek, ktoré ponúkajú výrobu kvásku, mali ho celý až od dna pekne bublinkujúci. Takže môj pokus pohorel . Takže v budúcnosti vyskúšam znova-no neviem kedy, veď snáď raz bude OK.
irenaw
@turistka ak nezmenil farbu a nebol cítiť po acetóne, možno ho stačilo zahustiť múkou, voda zvykne stáť na riedkom kvásku a vtedy aj ujdú bublinky a nevidno ich. tak nabudúce :-)
yossarianka
Nejak som nepochopila. 6 lyžíc odoberieme a z ostatného pečieme? Koľko kvásku ide do cesta na 1 chlieb?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia