Založenie kvásku na domáci chlieb

Autor receptu: dobreazdravo

Kvások bol odjakživa taký domáci poklad. Stačilo k nemu pridať múku, vodu, trochu soli a rasce a mohol sa upiecť chlieb, základ dennej obživy. Keď sa dievča vydalo a odišlo z domu, kvások jej mama pribalila ako súčasť výbavy. Taká to bola vzácnosť. Dnes, v čase hotových výrobkov a polotovarov si málokto naň spomenie. Vraj kto má čas sa s tým 3 dni zabávať. Pritom on takú veľkú pozornosť nevyžaduje, ale výsledok v podobe chutného domáceho chleba, ktorý dodá energiu a podporí imunitu aj zdravé

Postup

  1. 1.deň Do väčšieho skleneného pohára dáme asi 100 ml múky a pridáme teplú vodu, zhruba 1 dcl, aby vzniklo tekuté, ale hustejšie cestíčko. Asi ako na lievance. Pohár prikryjeme potravinovou fóliou a pripevníme gumičkou. Necháme pri izbovej teplote do druhého dňa.
  2. 2.deň (prvé kŕmenie) Cestíčko premiešame, môžeme ovoňať. Malo by byť mierne nakyslé, ale na začiatku sa to ťažko hodnotí, zvlášť tomu, kto to robí prvýkrát. Pridáme znovu 3 kopcovité lyžice ražnej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešame a necháme do ďalšieho dňa.
  3. 3.deň (druhé kŕmenie) V cestíčku by sa už mali tvoriť bublinky. Premiešame ho, v prípade že hodne narástlo, môžeme ho preložiť do väčšej misky. Znovu pridáme 3 kopcovité lyžice ražnej múky a teplej vody toľko, ako v lekárni hovoríme „quantum satis“, koľko treba, aby sa vytvorilo husté, ale tečúce cesto. Necháme do ďalšieho dňa.
  4. 4.deň (pečieme) Mali by sme mať už kvások hotový. Má veľa bubliniek, vonia kyslo, čiže už má aj tie správne baktérie, ktoré sú zodpovedné za prítomnosť kyseliny. Poznáte to podľa toho, že sa objavia malé čierne mušky, ktorým to vonia. Pri pozorovaní zistíte, že kvások rastie, to znamená, že baktérie spracúvajú múku, pričom tvoria CO2. Keď už spracujú všetku múku, kvások prestane rásť, naopak začne klesať. To je správny čas na pečenie. Odoberieme cca 6 lyžíc kvásku do pohára, navrch dáme znova potravinovú fóliu a pripevníme gumičkou. Toto odložíme do chladničky, kde vydrží 10 aj 14 dní.