Kvások z ražnej múky - starter podľa Petra Reinhardta fotorecept
Foto: tizian1cat
Chlieb pečiem doma už dávno, ale až preniknutie do tajomstva ražného kvásku a do pečenia s ním mi otvorilo oči a ukázalo, čo všetko Zobraziť celý popisChlieb pečiem doma už dávno, ale až preniknutie do tajomstva ražného kvásku a do pečenia s ním mi otvorilo oči a ukázalo, čo všetko som nevedela o chlebe, keď som si ho kupovala v supermarkete. Niekomu sa môže zdať príprava kvásku časovo náročná, ale to je len jednorázová záležitosť -môj kvások odpočíva v chladničke od aprila 2009. Pravideľne ho oživujem a prikrmujem, ale to už je jednoduchá a rýchla procedúra. Pôvodný recept je z knihy Petra Reinhardta The Bread Baker´s Apprentice.
Postup
-
1
V sklenenom alebo plastovom pohári s objemom 0,7dl a viac zmiešame 100g ražnej múky a približne 100ml vody - cesto má byt trošku hutnejšie ako palacinkové cesto. Ingrediencie zmiešame drevenou vareškou, nie je dobré miešať kovovým predmetom. Prekryjeme mikroténovým sáčkom a necháme odpočívať pri izbovej teplote 24 hodín.
-
2
2.deň sa ešte veľa v našom pohári nedeje, ale aj tak približne po 24.hodinách "prikŕmime" kvások - primiešame drevenou vareškou cca 50g ražnej múky a cca 50ml vlažnej vody, nádobu prikryjeme -ale nie nepriedyšne - a necháme odpočívať pri izbovej teplote ďalších 24 hodín. Na 3. deň nám kvások zvyčajne ožíva - ja to nazývam, že moje deti sa zobudili a začali pracovať. Na povrchu vidno malé bublinky, zväčšil sa nám mierne objem. Zopakujeme prikŕmenie .
-
3
Na 4.deň je už v pohári veselo, "deti " sú usilovné a kvások pekne bublá. Keďže však narastá aj objem, odlejem polovicu objemu - buď použijem hneď na pečenie alebo vyhodím, lebo novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň - ideálne je 10-14 dní - na dokonalá vyzretie a za tú dobu by v kuchyni nebolo miesto pre nikoho a nič, len pre nabublaný kvások.Takže nech to znie akokoľvek rozhadzovačne,polovica kvásku musí ísť od tohoto dňa vždy pred novým dokŕmením preč. Dokŕmim rovnakým postupom ako 2.deň a toto opakujem ešte týždeň.
-
4
Krásne vyzretý kvások potom použijem na pečenie a zvyšnú časť prelejem do skleného pohára s uzáverom a odložím do chladničky. Približne raz za 2 týždne vyberiem von z chladničky, nechám trochu aklimatizovať pri izbovej teplote 1x prikŕmim a znovu uložím do chladničky. Malé množstvo som aj zamrazila, postup pri refrešovaní je rovnaký ako pri kvásku z chladničky. Môj kvások s nami žije od apríla 2009 a stále s jeho pomocou pečiem nádherné, voňavé a báječne chutiace chlebíky.
@foska : ja som od nich kupovala cez internet, balicek mi prisiel pohodlne na postu formou dobierky
Je kvalitná a kvások mi ešte nikdy nesplesnivel. Tie Bio múky sú drahé a na kvások nevhodné.
prvý deň v poriadku druhý deň mi to prekypelo tak som to preliala do druhého vačšieho pohára na tretí čiže dnes som ho dokrmila bolo to dobré ale píšete že sa na štvrtý deň má polka vyliať a potom každý deň ved keby som chcela každý deň odlievať tak mi tam ostane strašne málo a zajtra keby som chcela piecť chleba s toho odliateho treba tam dať trochu kvasníc a kolko toho kvásku ked je kyslí pečiem taký 800g chlieb a ako to mám odlievať najskor premiešať a tak preliať alebo len odliať ?
a dnes som skúšala urobit chleba s toho kvásku zo štvrtého dna a dala som nie dve a pol lyžice ako vy dávate ale dala som 4 a bez kvasníc a nenakyslo ani trochu ako je to možné?Dakujem
vcera bol stvrty den ...po dokrmeni kvasok zacal znova rast vecer...neviem presne kolko narastol ale teraz rano vidim vela bubliniek na vrchu a trochu klesol...je to v poriadku ???ma to takto byt???ze aj narastie a klesne??vonia normalne myslim ze nic sa nekazi len to ma trapi ze aj vykysne aj klesne...hmm??
a franzuzska1 ako sa to da ususit???
tizian1cat prosim ta o odpoved aj na to ze co je to to predcesto???
dakujem vam velmi pekne za odpovede a prajem pekny den:):)
Najdete tam aj presne rozpisane kolko kvasku na kolko muky.
Inak niekde som raz čítala, že kvások sa má prikrmovať nie chlórovanou vodou z vodovodu, ale pramenitou neperlivou, napr. magnezia. Chlór nerobí živým kultúram v kvásku dobre.
www.cuketka.cz/?p=11261...
www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku...
ved ho budes kazdy den prikrmovat, ja som to robila naozaj tie dva tyzdne, a odvtedy u mna byva v chladnicke a ked potrebujem piect, den predtym vyberiem, aklimatizujem, nakrmim podla potreby a na druhy den peciem
to je chlebik, mnaaaaaaaam!!! som velmi povdacna, ze som tu objavila tento receptik, dakujem ti @tizian1cat !!!
www.akosatorobi.sk/video/4450/kvaskovy-chlieb-ako-upiect-k...