Jablkový koláč

Zalievaný krehký jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Krehké cesto je rýchle, suroviny sa odmeriavajú 250 ml hrnčekom. Prípravu a pečenie zvládne aj začiatočník.

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka namočím v medovine. Ošúpané jablká nakrájam na stredne veľké plátky, polejem citrónovou šťavou a odložím do chladu.
  2. Zálievku si metličkou vymiešam zo smotany, mlieka, celých vajec, cukrov, Zlatého klasu. Nechám bokom.
  3. V miske z múky, štipky soli, prášku do pečiva, cukru, oleja a celých vajec vymiešam rukou krehké mäkké cesto.
  4. Plech 20 x 30 cm vyložím papierom na pečenie a roztlačím naň rukou krehké cesto. Môžete si pomôcť aj malým valčekom. Cesto posypem jemnou strúhankou a mletými orechmi podľa vlastného uváženia. Na cesto rozložím jablká aj so šťavou, posypem ich scedenými hrozienkami (bez medoviny) a vrch posypem škoricovým cukrom podľa vlastnej chuti.
  5. Vložím do vyhriatej rúry na 175 stupňov a pečiem 8-10 minút. Zapečené cesto s jablkami potom vyberám z rúry a zalievam pripravenou smotanovou zálievkou. Vrátim do rúry a pečiem 20-25 minút na 175 stupňoch. Skontrolujem. Každý sa riadi svojou rúrou.
  6. Na noc nechávam v chladničke. Potom koláč nakrájam.