Foto: jarushka1981
Milujem domáceho zajaca, milujú ho moje deti aj manžel, robím ho často práve týmto spôsobom, pretože je z neho polievka aj hlavné jedlo. Keď Zobraziť celý popisMilujem domáceho zajaca, milujú ho moje deti aj manžel, robím ho často práve týmto spôsobom, pretože je z neho polievka aj hlavné jedlo. Keď cítim jeho vôňu, vraciam sa späť do detstva, keď mi ho varievala starká, neskôr mamina a tá to potom naučila mňa. Som jej nesmierne vďačná.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 kg |
|
1-2 ks |
|
4 ks |
|
1 ks , zelerová vňať |
|
3 ks včerajšie pokrájané |
|
|
|
|
|
1 |
|
4 strúčiky |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
(nemusí byť, ja mám domácu) |
|
1 mokka lyžička (domáca z feferóniek) |
|
1,5 dcl |
|
Postup
-
1
Dáme variť zajačika - do tlakového hrnca - iba zajačik, korenie, voda, domáca vegeta - prípadne soľ. Nič viac, zavrieme a varíme v tlakovom hrnci do zmäknutia mäsa - najlepšie bude, ak sa bude mäso od kosti oddeľova, ja som varila cca 60 minút.
-
2
A takto vyzerá vývar ešte s mäskom v hrnci. Mäsko vyberieme a oberieme od kosti. Ak je potrebné, vývar precedíme.
-
3
Do vývaru dáme dovariť koreňovú zeleninu (ja som použila mrkvu, petržlen, zeler, kúsok kalerábu a vňať zo zeleru a cesnak). Zeleninu varíme do zmäknutia, dovaríme cestoviny (haluštičky, či rezance...ako kto chce).
-
4
Poďme späť ku zajacovi. Mäsko, ktoré si oberieme uložíme na dno zapekacej nádoby. Pekáč nemastím.
-
5
Urobíme si plnku z troch rožkov (ja som použila 3 malé svetlé bagetky, vajíčka, vňate z petržlenu, mlieka, vegety. A necháme postáť.
-
6
Nakrájame si pečienku zo zajaca a pečienku z kuraťa na kocky, slížiky (ako chcete), a pripravíme ju na jednej cibuli. Nekorením, nesolím.
-
7
Pečienku odstavíme a šupneme ju rovno do plnky. Asi takto :-)
-
8
Celú zmes premiešame na navrstvíme na zajaca do zapekacej nádoby.
-
9
Zapečieme v rúre na 180 st. 20-30 minút. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovou oblohou, ktorú som nestihla už odfotiť :-)
Diskusia k receptu