Zajačik pod perinkou

jarushka1981 - fotkajarushka1981, 21. septembra 2012

Milujem domáceho zajaca, milujú ho moje deti aj manžel, robím ho často práve týmto spôsobom, pretože je z neho polievka aj hlavné jedlo. Keď Zobraziť celý popisMilujem domáceho zajaca, milujú ho moje deti aj manžel, robím ho často práve týmto spôsobom, pretože je z neho polievka aj hlavné jedlo. Keď cítim jeho vôňu, vraciam sa späť do detstva, keď mi ho varievala starká, neskôr mamina a tá to potom naučila mňa. Som jej nesmierne vďačná.

8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

2 kg
1-2 ks
4 ks
1 ks , zelerová vňať
3 ks včerajšie pokrájané
1
4 strúčiky
1 ks
  (nemusí byť, ja mám domácu)
1 mokka lyžička (domáca z feferóniek)
1,5 dcl




Postup

  1. 1

    Dáme variť zajačika - do tlakového hrnca - iba zajačik, korenie, voda, domáca vegeta - prípadne soľ. Nič viac, zavrieme a varíme v tlakovom hrnci do zmäknutia mäsa - najlepšie bude, ak sa bude mäso od kosti oddeľova, ja som varila cca 60 minút.

    Zajačik pod perinkou - obrázok 1
  2. 2

    A takto vyzerá vývar ešte s mäskom v hrnci. Mäsko vyberieme a oberieme od kosti. Ak je potrebné, vývar precedíme.

    Zajačik pod perinkou - obrázok 2
  3. 3

    Do vývaru dáme dovariť koreňovú zeleninu (ja som použila mrkvu, petržlen, zeler, kúsok kalerábu a vňať zo zeleru a cesnak). Zeleninu varíme do zmäknutia, dovaríme cestoviny (haluštičky, či rezance...ako kto chce).

    Zajačik pod perinkou - obrázok 3
  4. 4

    Poďme späť ku zajacovi. Mäsko, ktoré si oberieme uložíme na dno zapekacej nádoby. Pekáč nemastím.

    Zajačik pod perinkou - obrázok 4
  5. 5

    Urobíme si plnku z troch rožkov (ja som použila 3 malé svetlé bagetky, vajíčka, vňate z petržlenu, mlieka, vegety. A necháme postáť.

    Zajačik pod perinkou - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájame si pečienku zo zajaca a pečienku z kuraťa na kocky, slížiky (ako chcete), a pripravíme ju na jednej cibuli. Nekorením, nesolím.

    Zajačik pod perinkou - obrázok 6
  7. 7

    Pečienku odstavíme a šupneme ju rovno do plnky. Asi takto :-)

    Zajačik pod perinkou - obrázok 7
  8. 8

    Celú zmes premiešame na navrstvíme na zajaca do zapekacej nádoby.

    Zajačik pod perinkou - obrázok 8
  9. 9

    Zapečieme v rúre na 180 st. 20-30 minút. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovou oblohou, ktorú som nestihla už odfotiť :-)

    Zajačik pod perinkou - obrázok 9

Diskusia k receptu

dajanca
ach jaj veru by som si dala.... už som zajaca nemala hádam aj 30 rokov a tá dobrá polievočka...
ipso55
no supeeeer...prave sa hotujem jedneho zabit a dumam ako ho pripravit...super recept!!!
pusta
1*, len sa chcem spýtať, nie je to náhodou králik podľa farby. neviem, či sa zajac ako taký dá chovať aj ako ndomáci. mnohí totiž králika volajú aj zajac v domácom chove. dakujem za odpoved.
jarushka1981
Toto je dobrá otázka pusta. Je to zajac chovaný doma, králik je podľa mňa divý, v prírode, alebo sa mýlim? Pre mňa je to zajac. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia