Zajačik pod perinkou
Autor receptu: jarushka1981
Milujem domáceho zajaca, milujú ho moje deti aj manžel, robím ho často práve týmto
spôsobom, pretože je z neho polievka aj hlavné jedlo. Keď cítim jeho vôňu, vraciam sa späť
do detstva, keď mi ho varievala starká, neskôr mamina a tá to potom naučila mňa. Som jej
nesmierne vďačná.
8 porcií |
20 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Dáme variť zajačika - do tlakového hrnca - iba zajačik, korenie, voda, domáca vegeta - prípadne soľ. Nič viac, zavrieme a varíme v tlakovom hrnci do zmäknutia mäsa - najlepšie bude, ak sa bude mäso od kosti oddeľova, ja som varila cca 60 minút.
- A takto vyzerá vývar ešte s mäskom v hrnci. Mäsko vyberieme a oberieme od kosti. Ak je potrebné, vývar precedíme.
- Do vývaru dáme dovariť koreňovú zeleninu (ja som použila mrkvu, petržlen, zeler, kúsok kalerábu a vňať zo zeleru a cesnak). Zeleninu varíme do zmäknutia, dovaríme cestoviny (haluštičky, či rezance...ako kto chce).
- Poďme späť ku zajacovi. Mäsko, ktoré si oberieme uložíme na dno zapekacej nádoby. Pekáč nemastím.
- Urobíme si plnku z troch rožkov (ja som použila 3 malé svetlé bagetky, vajíčka, vňate z petržlenu, mlieka, vegety. A necháme postáť.
- Nakrájame si pečienku zo zajaca a pečienku z kuraťa na kocky, slížiky (ako chcete), a pripravíme ju na jednej cibuli. Nekorením, nesolím.
- Pečienku odstavíme a šupneme ju rovno do plnky. Asi takto :-)
- Celú zmes premiešame na navrstvíme na zajaca do zapekacej nádoby.
- Zapečieme v rúre na 180 st. 20-30 minút. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovou oblohou, ktorú som nestihla už odfotiť :-)