Zajačí perkelt
Zajačí perkelt

Zajačí perkelt s hráškom

sracz - fotkasracz, 17. marca 2017
Zajačí perkelt s hráškom
Foto: sracz

25. februára t. r. sme sa sťahovali za teplom do Arizony. Bolo potrebné vyprázdniť mrazničku, čo platilo i pre zásoby zajačiny. Rcp je jednoduchý, preto som zvolil aj „experss‟ prezentáciu. Moji spolugazdiniaci, ale aj oponenti, chtiac nechtiac, musia uznať, že zajačinou, či králičinou svojemu organizmu, vrátane „šlang figúry‟ sa naozaj ublížiť nedá. Obohatenie perkeltu rôznou zeleninou, ako aj variabilnými prílohami už nechám na Vašej ctenej chuti a fantázii. My sme ho zajedali domácim chlebom.

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 - 8 ks
podľa potreby
podľa chuti
4 - 5 PL
2 PL
6 - 8 ks
250 ml (horná časť)
1 KL
1 KL
1 - 2 KL
3 - 4 strúčiky pretlačené
4 - 5 PL (domáce lečo)
600÷800 ml (voda)
333 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    príprava je naozaj jednoduchá a rýchla; zajačie predné nôžky stačí iba dočistiť, umyť, osušiť, jemne posypať soľou a čMČK z oboch strán; vo väčšej rajnici rozpáliť 3÷4 PL oleja a opiecť ich obojstranne po 4÷5´do červenohneda a potom vybrať na pomocný tanier

  2. 2

    do zoškrabaného výpeku vložiť po 2 PL masla a oleja, celý zvôzok pokrájanej zelenej cibuľky aj s „pierkami‟, asi 250 ml bielozelenej časti pokrájaného póru a krátko podusiť

  3. 3

    do hotového cibuľko_pórového základu nasypať koreniny (KL čerstvo mletej borievky, KL čerstvo drvenej rasce, KL soli, PL mletej sladkej papriky), 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 4÷5 PL polopikantnej salsy (alebo domáceho leča), za tepla premiešať, zaliať 600÷750 ml mäsového vývaru, premiešať a krátko podusiť; potom vložiť opečené zajačie predné nôžky, priviesť do varu, stĺmiť na minimum a dusiť 33´, po ktorých obrátiť mäso, dochutiť podľa chuti a dusiť ešte krát 33´,

  4. 4

    ak je mäso mäkké podľa Vašej predstavy, zalejte perkelt 333 ml konzervou sterilizovaného hrášku, nechajte 2÷3´ prevrieť

    Zajačí perkelt s hráškom - obrázok 4
  5. 5

    a hotovo

    Zajačí perkelt s hráškom - obrázok 5

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu
Mam ho akurát v mraziaku a špekulujem nad ním, výborný recept, inšpirujem sa. To ste sa teda riadne kusisko sťahovali 1000 km najmenej, ale veru teplo je teplo aj ja ho lúbim:-)
aj ja som za svoj zivot zjedol vela zajaciny, chovali sme ich, (uz nie) boli casy, ze ich bolo aj 100 v chlievcoch, ale vzdy sa kozumovali cerstvo zabite, potom prisli, ine casy, choroby?????? za den dva vykapalo cele hniezdo na, pre nich zakernu chorobu mor , preto sme sa aj my uchylili - rychlo zabit a do mrazaku, ale neviem, mrazeny, nikdy nebol ako cerstvy, aj v sucastnosti zjeme, ale nie s takou chutou, ako cerstveho, inak recept, perfektny , dobru chut!!!!
pozdravujem za veľkú mláku .... zajačina je zdravá a dietná - naša mama spravila špikovaného zajaca zo slaninkou - keby si mama nezobrala jedno stehno z neho , zjedol by som ho celého
Vitaj @Sracz ;-) Uz som si myslela, ze si na varechu zanevrel. Recept je vyborny, zajacie maso mam rada. " Ta še nešaľ a šumne na totu varechu davaj tvojo recepty bo mne še bača, hej ? "
Pozdravujem a prajem pekny tyzden
Kamarát @Sracz želám v novom domové pokojne a šťastné dni. Zajka s hráškom som ešte neskúšal, ale už viem ako mi to v piatok bude chutiť. V piatok bude tohto jedla premiera. Ja som tiež cestoval, ale do nemocnice. No už som doma, tak si to doženiem.
Moze byt dobre a vyskusat aj toto, troche odlisne od klasiky. pozdravujem do teplych krajov, co Vam v dobrom zavidim a neviem sa dockat uz troche tepla aj v nasich koncinach.

Pridaj komentár k receptu: