Zajačí perkelt

Zajačí perkelt s hráškom

Autor receptu: sracz

25. februára t. r. sme sa sťahovali za teplom do Arizony. Bolo potrebné vyprázdniť mrazničku, čo platilo i pre zásoby zajačiny. Rcp je jednoduchý, preto som zvolil aj „experss‟ prezentáciu. Moji spolugazdiniaci, ale aj oponenti, chtiac nechtiac, musia uznať, že zajačinou, či králičinou svojemu organizmu, vrátane „šlang figúry‟ sa naozaj ublížiť nedá. Obohatenie perkeltu rôznou zeleninou, ako aj variabilnými prílohami už nechám na Vašej ctenej chuti a fantázii. My sme ho zajedali domácim chlebom.

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. príprava je naozaj jednoduchá a rýchla; zajačie predné nôžky stačí iba dočistiť, umyť, osušiť, jemne posypať soľou a čMČK z oboch strán; vo väčšej rajnici rozpáliť 3÷4 PL oleja a opiecť ich obojstranne po 4÷5´do červenohneda a potom vybrať na pomocný tanier
  2. do zoškrabaného výpeku vložiť po 2 PL masla a oleja, celý zvôzok pokrájanej zelenej cibuľky aj s „pierkami‟, asi 250 ml bielozelenej časti pokrájaného póru a krátko podusiť
  3. do hotového cibuľko_pórového základu nasypať koreniny (KL čerstvo mletej borievky, KL čerstvo drvenej rasce, KL soli, PL mletej sladkej papriky), 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 4÷5 PL polopikantnej salsy (alebo domáceho leča), za tepla premiešať, zaliať 600÷750 ml mäsového vývaru, premiešať a krátko podusiť; potom vložiť opečené zajačie predné nôžky, priviesť do varu, stĺmiť na minimum a dusiť 33´, po ktorých obrátiť mäso, dochutiť podľa chuti a dusiť ešte krát 33´,
  4. ak je mäso mäkké podľa Vašej predstavy, zalejte perkelt 333 ml konzervou sterilizovaného hrášku, nechajte 2÷3´ prevrieť
  5. a hotovo