Zajačí chrbát v makovo– orechovej kruste
šéfkuchár hotela Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese, 25. septembra 2012

Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 2 ks |  | 
| 2 PL |  | 
| 1 vetvička |  | 
| 30 g |  | 
| 5 ks |  | 
|  | |
|  | |
| Maková krusta: | |
| 1 KL nasekaný |  | 
| 80 g, vyšľahané |  | 
| 60 g pomiešaný s práškovým cukrom |  | 
| 35 ml |  | 
| 50 g |  | 
| 40 g, biela |  | 
| 2 ks |  | 
| 5 g |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Chrbát odblaníme a opečieme na bravčovej masti a pri teplote 90 stupňov pečieme v rúre. Medzitým z makovej hmoty narežeme pásiky asi 3,5 x 15 cm. Keď je chrbát upečený, opatrne naň priložíme makovú hmotu a formujeme ju pozdĺž chrbta. 
- 2
Takto obalený chrbát opečieme na spenenom masle. Porciujeme filetky vo veľkosti 3–4 cm. Servírujeme s krémom z ružičkového kelu (opečeného na masle a slaninke a po vychladnutí zmixovaného s kyslou smotanou) a palacinkovou tortičkou (tri vrstvy palaciniek natieraných husacou pečeňou a vykrojených do kruhu). 
- 3
Krusta z modrého maku: mak a pomarančový džús 15 minút povaríme. Orechy skaramelizujeme, posekáme nadrobno a pridáme k maku. Pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem masla a dobre zamiešame. Osolíme a okoreníme. Pridáme maslo a medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkáme na hrúbku 4–5 mm. Odložíme do chladu. 
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
                                                        
                                                     
 


Diskusia k receptu