Zabíjačková kapusta

marianna76 - fotkamarianna76, 23. apríla 2012

Mali sme zbytok kvasenej kapusty v súdku, dokúpila som mäso a spravila aspoň trochu kapusty ako sa zvykne pri zabíjačke robiť...

Suroviny

 bez kosti
 pekný aj s kožou
 opracovaný
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Nachystala som pekné mäso, podľa chuti, aby bolo málo mastné, a aby ho bolo dosť pri kapuste.

    Zabíjačková kapusta  - obrázok 1
  2. 2

    kapustu som dala do veľkého hrnca, pridala bob.list, korenie nové, aj čierne

    Zabíjačková kapusta  - obrázok 2
  3. 3

    Navrch som naukladala mäso

    Zabíjačková kapusta  - obrázok 3
  4. 4

    zaliala vodou podľa mojej potreby

    Zabíjačková kapusta  - obrázok 4
  5. 5

    varila , nie na plno, tak mierne, po hodine a pol to vyzeralo takto

    Zabíjačková kapusta  - obrázok 5
  6. 6

    Ešte chvíľu, asi 20 min. som nechala, nech sa úplne dobre uvarí...

    Zabíjačková kapusta  - obrázok 6
  7. 7

    Mäso som vybrala, obrala od kostí...

    Zabíjačková kapusta  - obrázok 7
  8. 8

    Nakrájala a pridala ku kapuste. Premiešala.

    Zabíjačková kapusta  - obrázok 8
  9. 9

    Plnila som do pohárov na zaváranie. Nabudúce nezmiešam dohromady, ale budem dávať kapustu , mäso rozdelím a znovu kapustu a vodu z kapusty... Takto sa to myslím, že horšie robilo.... Je možné ešte dochutiť soľou.

    Zabíjačková kapusta  - obrázok 9
  10. 10

    Zavárala som 100 stupnov / 35 minút. Nechala som vychladnúť v zaváracom hrnci,lebo som mala len 8 pohárov.

Diskusia k receptu

modrykamen
Chýba mi tam cibuľa, cesnak a mletá paprika. Práve sa to chystám tiež urobiť a v lete na chatke nebude treba variť. Potom buď jesť takto, alebo na vrch pridať kyslú smotanu a k tomu chlebík ,knedľu, či zemiaky. A je to!
používateľ nemá avatar
mb
mb
mnam, za tento recept si zasluzis nosenie na rukach ;)
tatranka
Marianka,ty sa už hladu báť nemusíš.Pekný recept.@modrykamen uvádza a pýta sa na niektoré ingrediencie.Myslím si,že tie ty tam budeš dávať až pri priamej úprave jedla,ako čerstvé.Budú voňavejšie.Pekný fotopostup.
marianna76
@modrykamen ano, bol by tam chutný cesnak, paprika ... len to už by bolo o inom, u nás je kapusta zo zabíjačky práve len takáto. Len keď sa dáva vývar na zabíjačke, je tmavší, varí sa tam viacej druhov.

@mb ale nie, ale ďakujem..., potešilo ma to, mám aspoň zavarené, keď budeme potrebovať rýchlo sa najesť....
marianna76
Martuška, ďakujem, ... ano, pri príprave dakedy pridávam aj rajčinový pretlak, cukor... veď viete, podľa mojej momentálnej chuti...
svetlana9
áno je to ten základ na skvelú polievku, segedínsky guláš a fantázii sa medze nekladú. Modrý Kameň si môže uvariť tú svoju polievočku, tiež vysterilizovať a na chatke len otvoriť a papať. Ukladám do KK.
majka5551
Tak isto zavárame síce iný recept ale každý máme ten svoj rodinný len unás je to zabíjačkové zelé :-D neni nič lepšie keď uvaríš pár zemiakov otvoríš a ohreješ zabíjačkové zelé mňam slinky mi tečú ...
helca103
to mi pripomenulo,že som to už veľmi dávno nerobila..... aj u nás sa po zabíjačke kapusta dávala do pohárov a sterilizovala.Vždy sa urobil obrovský hrniec lebo chuť zabíjačkovej kapustnice je neopakovateľná.Každý má svoj recept aj si dochucuje podľa svojho gusta.Koľko ľudí toľko chutí,podstatné je,že @marianna76 pridala super recept a aj mne pripomenula niečo čo som nerobila už roky.
boxik
Zabíjačkovú kapustu sme aj u nás robili a aj sme ju zavárali do pohárov ,ale zabíjačkovou bola preto ,že namiesto vody sa používal obar ,teda voda z kotla v ktorej sa varilo mäso na tlačenku ,jaternice .bol to síce kalorický ekrazit ,ale bolo to niečo čo sa skutočne dalo robiť iba na zabíjačku a preto to bolo neopakovateľné a fantastické.
danculka
Tak,toto robievam aj ja,,a nemá to chybu,to je rýchlovka ,keď je málo času na varenie...
marianna76
@Boxik preto som pridala napr. chvost , kosti, bôčik s kožou...., bežne to nekupujeme a nevaríme
@danculka ano , alebo keď nás nenapadá, čo uvariť....
leomax
Tak takéto niečo podobné robievam aj ja. Niekedy pridám 10-15 minút pred dovarením aj bravčovu pečeň. Nie vždy, ale dodá to tej kapustnici inú chuť. Kto má rád pečeň, vyskúšajte. Mimochodom, do zaváracích pohárov dávam vriace, ihneď uzatvorím viečkom, nesterelizujem aj keď tam je mäso a zaručene mi to vydrží minimálne 3-4 mesiace. Marianna76, páčiasa mi Tvoje recepty! Vďaka!
ujojohny
Na cibulu pozor môže sa to pokaziť, iné chute sa dajú doplniť aj po zohriatí možno je to dobré že to je také neutrálne. Isto je fajn keď to máme po ruke keď nič iné v ladničke nie je.
joel
veľmi ti ďakujem za inšpraciu, mňa to nenapadlo a kapusty mame v sudku dosť, čo by bola škoda nevyužiť a to mäsko dokúpime a mame celé leto zabijačkové hody
hututu
kapustnicu delam podobne pridavam tam ješte kolenkomusi se ji spravit hodne protože si ju beru do roboty ješte horuci ju liju do zavitovych poharu a hned zaviram už to nezavaruju vydrží me to mesic dyl bych to musel met nekde pod zamkem zatim se me to nepokazilotak si delam aji tlačenky dobrou chuť
borgir
poklona velmi pracne ale urcite sa oplatilo skvela praca klobuk dole a idem na to
borgir
ale kde je paprika cervena che che che suuuuuper
marianna76
@borgir papriku budem dávať možno pri príprave konečného jedla, ak vôbec. napr, keď bude ako segedín. Dúfam, že ti bude chutiť....
marijanka712
@marianna76 ty si šikulka aj táto kapustička vypadá super a pri zabýjačke sa toho dosť najde do hrnca a verím , že takto nachystaná niekedy veľmi bodne najmä v časovej tiesni...
angast
výborný recept - podobne robím aj ja, no pri tom obr. č. 7 mám
veľké problémy. Dať si či nedať. Vždy vychádza dať a potom je
toho mäska menej . Takéto čerstvo varené v kapuste nemá chybu.
V súčasnej dobe však proviantný náčelník ráta s prípadným ubytkom
materiálu, a kúpi toho mäska viac. Krásny deň ti prajem.


alimi
Milujem kyslú kapustu - takže robím jej pravidelne viac ako sa zje - a zbytok ide do pohárov. Do pohárov to nakladám veľmi horúce - zatočím víčko a koniec. Nezaváram - a krasne vydržia :)
ivan14
Mňam, ale asi bych jednotlivé porce mrazil. Nejak nemám důvěru ve sterilizaci masa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia