Zabíjačková kapusta
Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Keďže som potreboval minúť zvyšnú kapustu zo súdka, rozmýšľal som ako ju spotrebujem...* Spomenul som si na zabíjačkovú
kapustu, ktorú si pamätám z detstva, pripravovala sa zo silného vývaru alebo ovaru, v ktorom sa počas
zabíjačky varilo mäso.
Spolu s kapustou a kúskami mäsa sa to dávalo do pohárov na neskoršie použitie. Stačilo len obsah
pohára prihriať a
pochúťka s chlebom alebo zemiakmi bola na svete...
Počet a hmotnosti surovín neuvádzam, záleží od množstva kapusty a každého chuti.
Postup
- Na mäsovú zložku použijeme zadné bravčové kolená, ak chcem viac mäsa môžeme pridať aj kus pliecka. Ja som mal v mrazáku ešte rebrá a kože, tak som použil aj tie.
- Kolená pred použitím rozrežeme a čiastočne alebo úplne vykostíme.
- Všetko dáme do veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou. Pridáme asi 1 PL soli, privedieme k varu a pomaly na miernom plameni varíme asi 3-4 hodiny, podobne ako keď sa robí huspenina. Priebežne zbierame vyzrážanú penu. Získame silný vývar mäsovej chuti, plný kolagénu.
- Mäso vyberieme a po čiastočnom vychladnutí oberieme od kostí a koží.
- Kapustu zo suda pokrájame na menšie kúsky.
- Vložíme ju do vývaru, pridáme korenie v sitku a bobkové listy (v mojom prípade 3 ks). Varíme za občasného miešania do zmäknutia asi 1hodinu.
- Medzitým si obrané mäso nakrájame na menšie kúsky.
- Keď je kapusta mäkká, pridáme pokrájané mäso a dobre premiešame. Krátko povaríme, vyberieme sitko s korením, bobkové listy a prípadne dochutíme soľou.
- Ešte horúce plníme aj so šťavou do pohárov až po okraj a zaviečkujeme. Sterilizujeme pri 100 °C asi 45 minút a priamo v tomto kúpeli necháme vychladnúť do druhého dňa. Keďže sa jedná o mäsový výrobok, na druhý deň sterilizáciu zopakujeme.