Zabíjačková kapusta

Zabíjačková kapusta do pohárov (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Keďže som potreboval minúť zvyšnú kapustu zo súdka, rozmýšľal som ako ju spotrebujem...* Spomenul som si na zabíjačkovú kapustu, ktorú si pamätám z detstva, pripravovala sa zo silného vývaru alebo ovaru, v ktorom sa počas zabíjačky varilo mäso. Spolu s kapustou a kúskami mäsa sa to dávalo do pohárov na neskoršie použitie. Stačilo len obsah pohára prihriať a pochúťka s chlebom alebo zemiakmi bola na svete... Počet a hmotnosti surovín neuvádzam, záleží od množstva kapusty a každého chuti.

Postup

  1. Na mäsovú zložku použijeme zadné bravčové kolená, ak chcem viac mäsa môžeme pridať aj kus pliecka. Ja som mal v mrazáku ešte rebrá a kože, tak som použil aj tie.
  2. Kolená pred použitím rozrežeme a čiastočne alebo úplne vykostíme.
  3. Všetko dáme do veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou. Pridáme asi 1 PL soli, privedieme k varu a pomaly na miernom plameni varíme asi 3-4 hodiny, podobne ako keď sa robí huspenina. Priebežne zbierame vyzrážanú penu. Získame silný vývar mäsovej chuti, plný kolagénu.
  4. Mäso vyberieme a po čiastočnom vychladnutí oberieme od kostí a koží.
  5. Kapustu zo suda pokrájame na menšie kúsky.
  6. Vložíme ju do vývaru, pridáme korenie v sitku a bobkové listy (v mojom prípade 3 ks). Varíme za občasného miešania do zmäknutia asi 1hodinu.
  7. Medzitým si obrané mäso nakrájame na menšie kúsky.
  8. Keď je kapusta mäkká, pridáme pokrájané mäso a dobre premiešame. Krátko povaríme, vyberieme sitko s korením, bobkové listy a prípadne dochutíme soľou.
  9. Ešte horúce plníme aj so šťavou do pohárov až po okraj a zaviečkujeme. Sterilizujeme pri 100 °C asi 45 minút a priamo v tomto kúpeli necháme vychladnúť do druhého dňa. Keďže sa jedná o mäsový výrobok, na druhý deň sterilizáciu zopakujeme.