Veterníky Windbeutel

Windbeutel - bavorské veterníky so šľahačkou a s ovocím

Autor receptu: redakcia

Windbeutel (v preklade vrecko s vetrom) je obľúbený dezert v okolí bavorského Berchtesgadenu. Robí sa z odpaľovaného cesta a je podobný našim veterníkom.* Rozdiel je v plnke, ktorú tvorí veľa šľahačky a ovocia.

15 ks
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Odpaľované cesto: Mlieko, soľ, cukor a maslo zohrievame v hrnci, kým sa maslo nerozpustí. Do horúcej tekutiny naraz vsypeme múku. Miešame drevenou kuchynskou lyžicou alebo vareškou, kým sa na dne hrnca neobjaví tenká biela vrstva a nevytvorí sa veľká guľa cesta. Približne 1 minútu ešte miešame a potom odstavíme hrniec z ohňa a necháme cesto mierne vychladnúť.
  2. Vajcia rozšľaháme. Pomocou ručného mixéra postupne vmiešame časť vaječnej zmesi do vlažného cesta. Cesto by malo byť krémové, ale nikdy nie riedke. Nakoniec vmiešame prášok do pečiva.
  3. Plech vyložíme papierom na pečenie. Pomocou vrecúška s ozdobnou špičkou tvarujeme na plech kôpky cesta, pričom medzi nimi necháme dostatočné medzery.
  4. V rúre vyhriatej na 210 °C pečieme asi 20 minút. Počas tohto času neotvárame na rúre dvierka! Z hotových „vrecúšok“ odrežeme, kým sú ešte teplé, vrchné časti. Necháme vychladnúť.
  5. Plnka: Smotanu spolu s cukrom a stužovačom vyšľaháme dotuha. Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou naplníme koláčiky vyšľahanou smotanou, ozdobíme jahodami alebo iným ovocím a prikryjeme vrchnými časťami. Poprášime cukrom a hneď podávame.