Veterníky Windbeutel
Windbeutel - bavorské veterníky so šľahačkou a s ovocím
Autor receptu: redakcia
Windbeutel (v preklade vrecko s vetrom) je obľúbený dezert v okolí bavorského Berchtesgadenu. Robí sa z odpaľovaného cesta a je podobný našim veterníkom.* Rozdiel je v plnke, ktorú tvorí veľa šľahačky a ovocia.
15 ks porcií |
15 minút príprava |
20 minút na 210 °C |
Postup
- Odpaľované cesto: Mlieko, soľ, cukor a maslo zohrievame v hrnci, kým sa maslo nerozpustí. Do horúcej tekutiny naraz vsypeme múku. Miešame drevenou kuchynskou lyžicou alebo vareškou, kým sa na dne hrnca neobjaví tenká biela vrstva a nevytvorí sa veľká guľa cesta. Približne 1 minútu ešte miešame a potom odstavíme hrniec z ohňa a necháme cesto mierne vychladnúť.
- Vajcia rozšľaháme. Pomocou ručného mixéra postupne vmiešame časť vaječnej zmesi do vlažného cesta. Cesto by malo byť krémové, ale nikdy nie riedke. Nakoniec vmiešame prášok do pečiva.
- Plech vyložíme papierom na pečenie. Pomocou vrecúška s ozdobnou špičkou tvarujeme na plech kôpky cesta, pričom medzi nimi necháme dostatočné medzery.
- V rúre vyhriatej na 210 °C pečieme asi 20 minút. Počas tohto času neotvárame na rúre dvierka! Z hotových „vrecúšok“ odrežeme, kým sú ešte teplé, vrchné časti. Necháme vychladnúť.
- Plnka: Smotanu spolu s cukrom a stužovačom vyšľaháme dotuha. Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou naplníme koláčiky vyšľahanou smotanou, ozdobíme jahodami alebo iným ovocím a prikryjeme vrchnými časťami. Poprášime cukrom a hneď podávame.