Wienerbrodsdej - dánske pečivo fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 31. januára 2012
Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept)
Foto: irenaw

Pľundrové cesto a najmä čerstvo upečené je fakt veľká dobrota. Pred časom som našla na internete trošku iný recept, tak som ho vyskúšala. Nerobí Zobraziť celý popisPľundrové cesto a najmä čerstvo upečené je fakt veľká dobrota. Pred časom som našla na internete trošku iný recept, tak som ho vyskúšala. Nerobí sa maslovo-múčny bochník, ktorý treba zapracovať do kysnutého cesta, ale použije sa priamo stuhnuté maslo. Výsledok je fantastický. Ja už budem robiť croissanty len takto :).

16-18
porcií
180 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
30 g
40 g
250 ml
štipka
60 g
1 ks
okrem toho:
250 g
1 ks
náplň napríklad:




Postup

  1. 1

    Trošku iné kysnuté lístkové, čiže pľundrové cesto. Dáni vraj iba zvýšili podiel masla. Neviem, neporovnávala som to. Je časovo náročnejšie. Nie že by ste celý čas pracovali, ale potrebuje odpočívať. Výsledok je vynikajúci, je ľahučké a chrumkavé. A tvarovanie koláčikov ma vyslovene bavilo. Ale ak ide len o tvarovanie, postačí aj lístkové z obchodu :o))) Ideme na to: Múku preosiať do misy, premiešať so soľou, urobiť jamku. Droždie rozmiešať so 4 PL mlieka a 1 čl cukru. Vliať do jamky v múke, trošku primiešať múku. Nechať kvások vybehnúť.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridať všetko ostatné ale mlieka najprv len polovicu. Mlieko pridávať postupne, cesto má byť tuhé, možno neminiete všetko. Prikryjeme a necháme vykysnúť 30 minút cca na dvojnásobok. Nie na teplom mieste, radšej na chladnejšom. (Alebo môžete cesto po zamiesení dať na 8 hodín do chladničky a potom pokračovať, videla som aj taký recept. Ale to som osobne nevyskúšala.) Vypracovať cesto Vám môže aj pekáreň. Ale nenechajte ho v nej vykysnúť. Cesto sa nahrieva, čo v tomto prípade nevyhovuje, lebo treba ďalej pracovať so stuhnutým maslom. Po ukončení miesenia vyberte cesto z pekárne do misky, zakryte a dajte do chladničky na tých 30 minút. Aj takto sa suroviny mierne nahriali, takže droždie bude pracovať.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto vyzerá vykysnuté. Neľakajte sa, toto je dvojitá dávka. Podľa rozpisu vyjde cca 18 croissantov alebo iných tvarov.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozvaľkáme asi na 5 mm a na dve tretiny poukladáme tenké plátky masla. Maslo nesmie byť mäkké, inak sa rozpustí do cesta. To platí pre všetky lístkové cestá, musia byť chladné, aby bolo maslo stále oddelené od cesta a rúra musí byť horúca. Inak cesto nevybehne.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Najprv preložíme tretinu bez masla smerom do stredu a potom druhý okraj cez ňu. Snažíme sa cesto zarovnávať, aby malo rovné kraje, budeme mať neskôr minimum odrezkov. Odrezky sa síce dajú znovu vyvaľkať, ale už nie sú také ľahké ako pôvodné cesto. Cesto dáme na 15 minút do chladničky.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opäť rozvaľkáme. Vaľkáme pomaly, nie silou, aby sme nepotrhali cesto a nevytlačili maslo. Opäť preložíme a dáme na 15 minút do chladničky. Toto spravíme celkovo 3-4 krát. Pri každom prekladaní som si spravila do cesta jamky, aby som vedela koľký raz som preložila. Na fotke je cesto po druhom preložení. Pred posledným vaľkaním dáme rúru vyhriať na 200°C.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Môžete použiť sladkú alebo slanú náplň, alebo upiecť neplnené. Prísady sú na vás a vašej chuti. Na pizza croissanty som zmiešala ostrý kečup a drvené paradajky so soľou, cesnakom a bylinkami, zahustila som to troškou solamylu a postrúhala som si syr. Sladké som robila s orechovou plnkou, tú som osladila javorovým sirupom, s tvarohovou plnkou, s ríbezľovým želé a s nutelou, ešte som nahrubo posekala orechy a zmiešala 1 pl masla a javorového sirupu...Poslednýkrát rozvaľkáme, narežeme, naplníme a dáme na plechy. Tu je polovica cesta, vyšlo 17 croissantov, nakrájala som ich krájačom na pizzu, výborne sa osvedčil (alebo použite veľmi ostrý nôž).

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potrieme bielkom a necháme 20-30 minút podkysnúť. Treba ich ukladať ďalej od seba, lebo dosť narastú. Vytvarované a naplnené koláčiky môžete pred týmto posledným kysnutím uložiť na podložku, vložiť do mrazničky a predmraziť 1-2 hodiny. Po stuhnutí pobaliť do vreciek. Mali by vydržať cca 2 mesiace. Pred pečením ich iba rozložíte na plech, necháte podkysnúť a upečiete ako čerstvé.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Začíname so sladkými. Tu je základ na javorovo-pekanový pletenec.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do stredu dáme plnku z pekanových orechov a javorového sirupu, zahneme vrch a spodok.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Poprekladáme narezané pásiky. Ešte som ich ponatierala pred aj po pečení javorovým maslom a posypala kúskami orechov.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto sa robí napríklad kvietok: Štvorec cesta preložiť na trojuholník a narezať nie celkom k sebe. Opäť rozložiť na štvorec. Potom preložíme k sebe aj zvyšné dva nenarezané rohy a narežeme kúsok pod prvými zárezmi. Neviem to lepšie opísať, ale možno to z fotky vidno :).

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Rozložíme opäť na štvorec, do stredu dáme nejakú náplň (dala som guľku marcipánu) alebo kúsok odrezkov cesta a všetky štyri rožky stlačíme spolu. A kvetinka je hotová.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pečieme do červena cca 25 minút. A tu sú upečení pizza fešáci.

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tu je časť sladkých koláčikov. Z odrezkov sú najlepšie slimáčiky :O)

    Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

klaura
Veľmi pekné pečivko ... pľundrové cesto som ešte nerobila a tvoj návod ma zaujal ... je dobre napísaný, pofotený ... mala by som to zvládnuť ... :) určite vyskúšam tento recept ...
babidka
ake krasne tvary ! Toto cesto poznam , ale tie plnky su dobre ! A pekne si urobila tie kolaciky - teraz cez zimu nie je tolko prace vonku , takze sa s tym mozem pohrat :-)
babkamt
Dobre , jasne spracovaný recept. Toto pečivo podľa teba upečú aj začiatočníčky. Klobúk dolu. Ukladám do kk.
pacik
Utešené, raz sa do toho možno pustím, uložím do KK:-)
vierik
Krásne koláčiky si upiekla,poznám tento postup,len ja miesto krájania postrúham maslo na strúžiku.
afataga
vyzeraju naramne chutne hned by som si dala, ale sa mi to zda dost pracne, na take ja nemam nervy :-)
marcy
super práca .....cez víkendový večer sa vyskúša :))
aroooo
Jednoducho krásne a určite aj chutné, zaujali ma tie neokukané tvary, KK
alexdidi
Krásne,vydarené a aké dobré je čerstvé pľundrové cesto.Tiež maslo strúham na hrubo.Veľmi sa mi páči kvetinka i pletenec,urobím ich podľa teba.
marijanka712
stále som mala zálusk na plundrované cesto, ale nikdy som sa na neho neodhodlala , pri prečítaní postupov som sa zastavila , kdešto tvoj video postup je jasným zretelný a tentokrát sa do nich isto pustím a o výsledku sa podelím s tebou . Tvoje su súper a ked moje budú len z polovici také budem spokojná.
helca103
to sú krásne tvary pečivka ,určite to stojí za vyskúšanie
medovnicek
Irenka týmto ťa zdravím, určite vyskúšam, vieš, že kysnuté cesto je moje obľúbené na všetky spôsoby, už aj mám receptík odložený
tatranka
Je to koncert možností,ktoré si nám ukázala vo foto-postupe.Je to ohromné a viac krát som po tvojom recepte prebehla,hoci pľundrové cesto robím.Je to kopec variácii,ktoré sa mi veľmi páčia.
Tiež som si recept odložila do kk.
an3da
Klobúk dole, krásne pečivo! Neviem či sa mi takpodarí, ale chcela by
som skúsiť, uložené do kk.
salinka
Urcite ta doma vsetci vychvalili. Zasluzila si si:-) Su na zahryznutie.
hubata
jaj, aká krása. Ukladám aj keď neviem - neviem či sa mi to podarí! Vďaka za krásny návod, foto a perfektné vzory a tvary, vidno že si sa vyhrala. Ukladám do KK a vďaka za recept.
irenaw
Veľmi pekne vám všetkým ďakujem za milé komentáre, teším sa, že sa koláčiky páčia. @klaura @marcy @marijanka712 @an3da @hubata aj všetky ostatné, ktoré sa do toho pustia, držím vám palce :). @vierik maslo strúham do pájového cesta, ale tááák strašne nerada umývam maslové strúhadlo, že sa tomu vyhýbam :))) @atafaga toto je najlepšie robiť popri niečom inom a keď je vonku hnusne :). @bejgi uhádla si, často sa delíme so starkými alebo balíme chlapom na ryby :).
ancicka
Pekné pečivko.Ja pľundrové robievam troch anač.
optimista
Úžasné, trochu prácne, ale výsledok stojí určite za to. Ukladám do KK a vďaka za skvelý recept.
1x aleana
kata50
Škoda, že teraz nebeží žiadna súťaž. Zaslúžiš si výhru !!! Ďakujem za recept.:-))
evusik
krásne koláčiky, pekne si sa s nimi vyhrala :-) a aj popis je výborný, zrozumiteľný....
bejaja
krásne, koláčiky sa Ti vydarili a určite boli výborné...
palokuchki
Plundrovane cesto robievam velmi podobne ako ty. Doteraz som robila len na sladko. Vdaka za napad, na buduce urobim na slano aj ja. Vyhrala si sa s tym. Porobila si velmi pekne tvary.
marcy
vyskúšala som s mletými škvarkami ( a trochou masti,lebo švarkov bolo menej ) cesto vynikajúce,miesila som v pekárničke.Pridala som trochu viacej mlieka,aby som mala cesto redšie ,viem riskla som ale oplatilo sa.Nevykrajovala som kolieska,ale nožom trojuholníky,aby nebol odpad ...nádherné vrstvenie,znieslo by viacej soli-moja chyba,lebo som ich robila naslano :))......ďakujem
havino
nádherne koláčiky, ja nemám nervy na tolke prekladania a nepretrhnuť, ja by som pretrhla určite, obdivujem trpezlivosť, uložím keby ma osvietilo, mam rada plundrovane cesto
marcy
nabudúce budú nasladko,mám rada túto varechu.....do každej skúšky receptu som šla bez váhania a vždy 100% úspech,ďakujem :))
hannah22
si šikovná, recept aj foto nemá chybu, držim palčeky... :))
majka60
si veľmi šikovná , iste aj výborne chutia, ukladám a určite aj ja vyskúšam
petka33
vyskúšam, ja mám tiež recept na croissant, ale ja som len cesto robila 3 dni, takže len raz a posledný, ale boli chutné.
petka33
vyskúšam, ja mám tiež recept na croissant, ale ja som len cesto robila 3 dni, takže len raz a posledný, ale boli chutné.
irenaw
@petka33 tak ty si to robila ako niektorí profíci, videla som také recepty. museli byť skvelé. ale v domácich podmienkach to je teda výkon. ja som raz robila 7 dní kandizovaný zázvor a veru už nikdy viac :).
petka33
recept vyskusany a je mnamkovy. robila som z dvojitej davky, do istoty, no na dalsi den sa vsetko dojedlo
irenaw
@petka33 som rada, že si spokojná. veru, ani u nás nie je problém so zvyškami :-)
alzbetka2
@irenaw , chcela by som sa opýtať, tých 25 dkg masla naraz pokrájaš na cesto, alebo zakaždým troška ako sa prekladá?
lusinkab
No tak toto ja musim vyskusat :-) to je nieco pre mna na bavkanie sa s cestom.Jak to,ze som si to uz davnejsie nevsimla :-( ukladam a dam vediet ako to dopadlo :-) ps:ten kvietok ma zaujal najviac,krasnucke su vsetky
irenaw
@alzbetka2 celé maslo uložím pri prvom rozvaľkaní cez 2/3 cesta (foto 4) potom už len prekladanie a odpočívanie v chlade :-).
irenaw
@lusinkab aj ja niekedy žasnem, že som si skôr nevšimla. pri takom množstve skvelých receptov to asi inak nejde. dobre, že máme komentáre a prehľady na pripomenutie :-) aj mňa tvarovanie veľmi baví a tvarov je toľko od výmyslu sveta, že sa mi to ešte dlho nezunuje. držím ti palce :-)
alzbetka2
Ďakujem za odpoveď, ja som ho už mala rozrobené, keď som sa pýtala, dala som ho na 2x, ale aj tak je to super. Robila som tento recept prvýkrát, ale určite nie naposledy.
irenaw
asi to nie je až taký veľký rozdiel, či pridáš vrstvu masla uložením na cesto, alebo ďalším preložením ;-) teším sa, že si spokojná.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia