Wienerbrodsdej - dánske pečivo (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Pľundrové cesto a najmä čerstvo upečené je fakt veľká dobrota. Pred časom som našla na internete trošku iný recept, tak som ho vyskúšala. Nerobí sa maslovo-múčny bochník, ktorý treba zapracovať do kysnutého cesta, ale použije sa priamo stuhnuté maslo. Výsledok je fantastický. Ja už budem robiť croissanty len takto :).

16-18
porcií
180 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Trošku iné kysnuté lístkové, čiže pľundrové cesto. Dáni vraj iba zvýšili podiel masla. Neviem, neporovnávala som to. Je časovo náročnejšie. Nie že by ste celý čas pracovali, ale potrebuje odpočívať. Výsledok je vynikajúci, je ľahučké a chrumkavé. A tvarovanie koláčikov ma vyslovene bavilo. Ale ak ide len o tvarovanie, postačí aj lístkové z obchodu :o))) Ideme na to: Múku preosiať do misy, premiešať so soľou, urobiť jamku. Droždie rozmiešať so 4 PL mlieka a 1 čl cukru. Vliať do jamky v múke, trošku primiešať múku. Nechať kvások vybehnúť.
  2. Pridať všetko ostatné ale mlieka najprv len polovicu. Mlieko pridávať postupne, cesto má byť tuhé, možno neminiete všetko. Prikryjeme a necháme vykysnúť 30 minút cca na dvojnásobok. Nie na teplom mieste, radšej na chladnejšom. (Alebo môžete cesto po zamiesení dať na 8 hodín do chladničky a potom pokračovať, videla som aj taký recept. Ale to som osobne nevyskúšala.) Vypracovať cesto Vám môže aj pekáreň. Ale nenechajte ho v nej vykysnúť. Cesto sa nahrieva, čo v tomto prípade nevyhovuje, lebo treba ďalej pracovať so stuhnutým maslom. Po ukončení miesenia vyberte cesto z pekárne do misky, zakryte a dajte do chladničky na tých 30 minút. Aj takto sa suroviny mierne nahriali, takže droždie bude pracovať.
  3. Takto vyzerá vykysnuté. Neľakajte sa, toto je dvojitá dávka. Podľa rozpisu vyjde cca 18 croissantov alebo iných tvarov.
  4. Rozvaľkáme asi na 5 mm a na dve tretiny poukladáme tenké plátky masla. Maslo nesmie byť mäkké, inak sa rozpustí do cesta. To platí pre všetky lístkové cestá, musia byť chladné, aby bolo maslo stále oddelené od cesta a rúra musí byť horúca. Inak cesto nevybehne.
  5. Najprv preložíme tretinu bez masla smerom do stredu a potom druhý okraj cez ňu. Snažíme sa cesto zarovnávať, aby malo rovné kraje, budeme mať neskôr minimum odrezkov. Odrezky sa síce dajú znovu vyvaľkať, ale už nie sú také ľahké ako pôvodné cesto. Cesto dáme na 15 minút do chladničky.
  6. Opäť rozvaľkáme. Vaľkáme pomaly, nie silou, aby sme nepotrhali cesto a nevytlačili maslo. Opäť preložíme a dáme na 15 minút do chladničky. Toto spravíme celkovo 3-4 krát. Pri každom prekladaní som si spravila do cesta jamky, aby som vedela koľký raz som preložila. Na fotke je cesto po druhom preložení. Pred posledným vaľkaním dáme rúru vyhriať na 200°C.
  7. Môžete použiť sladkú alebo slanú náplň, alebo upiecť neplnené. Prísady sú na vás a vašej chuti. Na pizza croissanty som zmiešala ostrý kečup a drvené paradajky so soľou, cesnakom a bylinkami, zahustila som to troškou solamylu a postrúhala som si syr. Sladké som robila s orechovou plnkou, tú som osladila javorovým sirupom, s tvarohovou plnkou, s ríbezľovým želé a s nutelou, ešte som nahrubo posekala orechy a zmiešala 1 pl masla a javorového sirupu...Poslednýkrát rozvaľkáme, narežeme, naplníme a dáme na plechy. Tu je polovica cesta, vyšlo 17 croissantov, nakrájala som ich krájačom na pizzu, výborne sa osvedčil (alebo použite veľmi ostrý nôž).
  8. Potrieme bielkom a necháme 20-30 minút podkysnúť. Treba ich ukladať ďalej od seba, lebo dosť narastú. Vytvarované a naplnené koláčiky môžete pred týmto posledným kysnutím uložiť na podložku, vložiť do mrazničky a predmraziť 1-2 hodiny. Po stuhnutí pobaliť do vreciek. Mali by vydržať cca 2 mesiace. Pred pečením ich iba rozložíte na plech, necháte podkysnúť a upečiete ako čerstvé.
  9. Začíname so sladkými. Tu je základ na javorovo-pekanový pletenec.
  10. Do stredu dáme plnku z pekanových orechov a javorového sirupu, zahneme vrch a spodok.
  11. Poprekladáme narezané pásiky. Ešte som ich ponatierala pred aj po pečení javorovým maslom a posypala kúskami orechov.
  12. Takto sa robí napríklad kvietok: Štvorec cesta preložiť na trojuholník a narezať nie celkom k sebe. Opäť rozložiť na štvorec. Potom preložíme k sebe aj zvyšné dva nenarezané rohy a narežeme kúsok pod prvými zárezmi. Neviem to lepšie opísať, ale možno to z fotky vidno :).
  13. Rozložíme opäť na štvorec, do stredu dáme nejakú náplň (dala som guľku marcipánu) alebo kúsok odrezkov cesta a všetky štyri rožky stlačíme spolu. A kvetinka je hotová.
  14. Pečieme do červena cca 25 minút. A tu sú upečení pizza fešáci.
  15. Tu je časť sladkých koláčikov. Z odrezkov sú najlepšie slimáčiky :O)