Foto: jazavka
Tento koláč sa je na východe k veľkonočným jedlám (k šunke, syrku, hrudke). Bez neho si Veľkú noc ani neviem predstaviť. Je vynikajúci aj Zobraziť celý popisTento koláč sa je na východe k veľkonočným jedlám (k šunke, syrku, hrudke). Bez neho si Veľkú noc ani neviem predstaviť. Je vynikajúci aj samostatne s maslom, lekvárom, s kakaom...
na 180 °C
Suroviny
1,25 kg |
|
2 ks |
|
2 čajové lyžičky |
|
( 1 kocka ) |
|
6-7 dcl |
|
120 g |
|
120 g |
|
120 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 polievkové lyžice |
|
(nemusia byť) |
|
Postup
-
1
Nachystáme si do misy všetky sypké suroviny, roztopíme si maslo, zohrejeme mlieko. Droždie si rozdrobíme do múky (nerobím zvlášť kvások - kto chce môže), pridáme vajíčka, začneme miesiť, prilievame zohriate mlieko, maslo (nie horúce - len vlažné), olej, nakoniec kto chce môže pridať hrozienka. Necháme dobre vykysnúť. Vykysnuté si rozdelíme na dve približne rovnaké časti. Každú z tých časti si potom rozdelíme na 3 časti a spletieme ako do vrkoča. Necháme ešte podkysnúť na vymastenom plechu a koláč pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia cca 40-45 minút. Z tejto dávky sú dva takéto veľké koláče. Prajem dobrú chuť.
Keď sme prišli k svatovcom na východ /Ďurďoš pri Hanušovciach nad Topľou/ nesmel chýbať na stole,nemusel byť ani sviatok.
Som rada, že si pridala presný soznam surovín s postupom,určite poteším manžela.
@tetrisss "lakomi dolniaci" sa smejeeem :))))
odkial ja pochádzam, tak v susednejdedine tiež jedávali vianočku a údené, ale ja som to nevyskúšala. radšej kakalko, takže ukladám a vyskúšam
...takže tak to je to s tými našimi chuťami, ja ešte ako malé dieťa som jedla chlieb posypaný kryštálovým cukrom a pokvapkaný vodou, teraz by som to nedala ani do úst...
budze dobry mazanec.
To je krásny mazanec, moja babička taký robievala. Mne sa niekedy vydarí, ale nie taký pekný!
ináč, čo sa chutí týka, keď sme boli deti, v Bratislave, bežne sme jedávali omastený chleba posypaný kryštálovým cukrom (ale nenamočený), v sezóne k tomu ešte slivky. mastný chlieb s horčicou jedávam doteraz a môj najmladší syn tlačí do hlavy chlieb s pečeňovou paštikou a čučoriedkovým lekvárom.
@tetrisss , ja by som asi mužovi bola povedala, že kto má prázdnu hlavu, tomu stačí aj prázdny koláč. fajnovák jeden. :-)))
ja mam skusenost, ze s vajcom vydrzi pecivo kratsie, ako bez
ale navnadila si ma, prazdny kolac mozeme aj u nas
povodne mi behali hlavou buchty s lekvarom, ale neviem veru :-)