Vyhodňarsky bely koláč

jazavka - fotkajazavka, 10. apríla 2012
Vyhodňarsky bely koláč
Foto: jazavka

Tento koláč sa je na východe k veľkonočným jedlám (k šunke, syrku, hrudke). Bez neho si Veľkú noc ani neviem predstaviť. Je vynikajúci aj samostatne s maslom, lekvárom, s kakaom...

40 minút
na 180 °C

Suroviny

1,25 kg
2 ks
2 čajové lyžičky
( 1 kocka )
6-7 dcl
120 g
120 g
120 g
1 ks
1 ks
2 polievkové lyžice
 (nemusia byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nachystáme si do misy všetky sypké suroviny, roztopíme si maslo, zohrejeme mlieko. Droždie si rozdrobíme do múky (nerobím zvlášť kvások - kto chce môže), pridáme vajíčka, začneme miesiť, prilievame zohriate mlieko, maslo (nie horúce - len vlažné), olej, nakoniec kto chce môže pridať hrozienka. Necháme dobre vykysnúť. Vykysnuté si rozdelíme na dve približne rovnaké časti. Každú z tých časti si potom rozdelíme na 3 časti a spletieme ako do vrkoča. Necháme ešte podkysnúť na vymastenom plechu a koláč pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia cca 40-45 minút. Z tejto dávky sú dva takéto veľké koláče. Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

37 komentárov k receptu
Moja mamina, povodom z vychodu, robievala casto tento kolac a ja, ked som sa vydala, tak som chcela tradiciu zachovat a moj muz z Oravy mi povedal, ze len lakomi dolniaci / som ja rodena bratislavcanka/ mozu vymysliet taky prazdny kolac :)
Okrem nás východňarov si málokto vie predstaviť tento koláč k mäsu ale kto to skúsi obľúbi si to.Mojho synovca manželka zo Žiliny si stále berie z východu tento koláč domov.Predávaju ho už aj v obchodoch u nás,samozrejme.
Tak toto poznám , osobne som si to mala možnosť vychutnať, hneď ako som sa vydala /1964/ manžel z východu , všetci si to veru dávali k šunke a vajíčkam , bolo mi to zo začiatku aj čudné,že nie až tak sladký, ale ani slaný /chlieb/ , priznám sa, zvykla som si a aj obľúbila.
Keď sme prišli k svatovcom na východ /Ďurďoš pri Hanušovciach nad Topľou/ nesmel chýbať na stole,nemusel byť ani sviatok.
Som rada, že si pridala presný soznam surovín s postupom,určite poteším manžela.
niekedy je potrebné vyskúšať aj niečo nové, aj keď sa nám zdá, že kombinácia nie je možná, tento koláč fakt veľmi chutí s údenou veľkonočnou šunkou...kto raz okúsi, už nič iné ani nebude chcieť... :-)))
no asi to fakt nebude az take cudne, lebo este ako pubertacka som prisla hladna zo skoly a mama este nebola doma z roboty, takze este nebol kupeny chlieb, ale nasla som kusok vianocky, tak som si na nu dala maslo a horcicu a chutilo mi :-)))
Afataga - vianočka, maslo a horčica, no dobrú chuť.
odkial ja pochádzam, tak v susednejdedine tiež jedávali vianočku a údené, ale ja som to nevyskúšala. radšej kakalko, takže ukladám a vyskúšam
no prosim a ze ja mam divne chute :-) no neviem ci aj teraz by mi to chutilo, to som mala asi 12 rokov, moj muz mi hovoril, ze nosil na desiatu chlieb s maslom, lekvarom a salamou :-)))
afataga, jerica, môj manžel nosil na desiatu - chlieb s masťou a s horčicou, keď to 1. (a podotýkam a posledný krát) urobil našim deťom, tie to nevedeli ani predýchať, nie aby to zjedli.... :-))
...takže tak to je to s tými našimi chuťami, ja ešte ako malé dieťa som jedla chlieb posypaný kryštálovým cukrom a pokvapkaný vodou, teraz by som to nedala ani do úst...
ten kolac u nas veruze nesmie chybat na ziadne sviatky - nielen velkonocne .-) Teraz ho kupujem v jednej malej pekarni kde robi synovec a pecu ho "supernajlepsi " a taky neurobim ani ja .Ale neviem preco sa vsetci cuduju , ze sa zje so sunkou a klobaskou ? Ved mazanec je velmi podobny , dokonca este sladsi a mastnejsi , idu do neho aj mandle a vanilka - a je to velkonocny tradicny kolac na Slovensku aj v Cechach :-)))))
jej super, hura, dakujeeem :-) lamala som si hlavu a nevedela som si spomanut ako tento velkonocny kolacik moja babicka pekavala. Juj veru k sunke to je lahodka, ale je fakt, ze asi len pre nas rodenych vychodniarov:) joj a masny chleba s horcicou...mnam a s tou bodkovanou..mnam :))))) tak dakujem, ukladam :)
chlebik s krystalovym cukrom :)))) tak to sme asi len my v Kosiciach jedavali :))))) ja by som si aj dala, len nemozem :( fnuk :)))
slavi, dobre som sa pobavila...na tom mastnom chlebe s horčicou, čítala som to aj manželovi...no a ten na mňa hneď "vidíš, že sa to jedlo normálne"....no a o tom cukrovom chlebe ani nehovorím... :-)
Ja som z dolniakov a tiež ako deti sme jedli chlieb s kryštálovým cukrom, ale najprv sme ho namočili dobre do studenej vody a potom posypali cukrom. Aká mňamka to bola. A tiež nám nebol cudzí ani mastný chlieb s horčicou, alebo vegetou a myslím, že to bolo zdravšie ako tie salámy, čo hádam ani mäsiar nevie čo je v nich. A ešte niečo by pridala. Jednej známej deti mali ekzém a kožná lekárka sa pýtala matky, či im dáva mastný chlieb a ona že nie, údajne to pomáha ako prevencia na ekzémy.
vyhodňarsky a bely- to ľem u Košici še tak rečuje. Na Zempľine vychodňarsky bily, abo paska (od slova pascha), abo ičše mazanec: pár vajec na válec,
budze dobry mazanec.

To je krásny mazanec, moja babička taký robievala. Mne sa niekedy vydarí, ale nie taký pekný!
Krasny kolacik a perfektne chuti ;-D,ja som ho predvcerom piekla a bola som "nadsena" .Kazdemu veeelmi chutil,len ho tak hltali :-))). Kedze ztoho vysli 2 krasne velke pletenky,jedno som spravila ciste biele a do druheho som zaplietla cokoladu ;-D,no perfektneee...Dakujem za super recept,uz ho mam pre istotu napisany v svojom zosite receptov ;-DD

@jazavka , kedysi dávno-dávno nosila kamoška na internát od babky (babka boli z Hnúšte) niečo, čo vyzeralo takto, bolo to zapletené, veľké ako peceň chleba a trošku nasládle ale nie veľmi. v živote som také nejedla a nevedela som sa dožrať. ani bosá ani obutá = ani chlieb, ani koláč, najlepšie to chutilo s pečeným mäsom a kyslými uhorkami - miesto chleba. lenže babka umreli skôr, ako kamarátka stihla recept vyškemrať. myslíte, žo by to mohlo byť toto? také jemné a krehké ako vianočka ale oveľa menej sladké. lebo recept na to neviemčotobolo zháňam už od VŠ - 32 rokov!
ináč, čo sa chutí týka, keď sme boli deti, v Bratislave, bežne sme jedávali omastený chleba posypaný kryštálovým cukrom (ale nenamočený), v sezóne k tomu ešte slivky. mastný chlieb s horčicou jedávam doteraz a môj najmladší syn tlačí do hlavy chlieb s pečeňovou paštikou a čučoriedkovým lekvárom.
@tetrisss , ja by som asi mužovi bola povedala, že kto má prázdnu hlavu, tomu stačí aj prázdny koláč. fajnovák jeden. :-)))
ako malé decko som jedla tento koláč u babky na prázdninách a keďže v Bratislave ho nepečú v žiadnej pekárni k šunke som sa naučila jesť vianočku. Po tom čo som upiekla podľa tohto receptu už vianočku na sviatky nekúpim.Koláč je fantastický a vydrží 5-6 dní ako chleba. Piekla som ho v chlebovej forme, nabudúce pridám fotku.
to vazne?
ja mam skusenost, ze s vajcom vydrzi pecivo kratsie, ako bez
ale navnadila si ma, prazdny kolac mozeme aj u nas
povodne mi behali hlavou buchty s lekvarom, ale neviem veru :-)

Pridaj komentár k receptu: