Vyhodňarsky bely koláč

jazavka - fotkajazavka, 10. apríla 2012
Vyhodňarsky bely koláč
Foto: jazavka

Tento koláč sa je na východe k veľkonočným jedlám (k šunke, syrku, hrudke). Bez neho si Veľkú noc ani neviem predstaviť. Je vynikajúci aj Zobraziť celý popisTento koláč sa je na východe k veľkonočným jedlám (k šunke, syrku, hrudke). Bez neho si Veľkú noc ani neviem predstaviť. Je vynikajúci aj samostatne s maslom, lekvárom, s kakaom...

40 minút
na 180 °C

Suroviny

1,25 kg
2 ks
2 čajové lyžičky
( 1 kocka )
6-7 dcl
120 g
120 g
120 g
1 ks
1 ks
2 polievkové lyžice
 (nemusia byť)




Postup

  1. 1

    Nachystáme si do misy všetky sypké suroviny, roztopíme si maslo, zohrejeme mlieko. Droždie si rozdrobíme do múky (nerobím zvlášť kvások - kto chce môže), pridáme vajíčka, začneme miesiť, prilievame zohriate mlieko, maslo (nie horúce - len vlažné), olej, nakoniec kto chce môže pridať hrozienka. Necháme dobre vykysnúť. Vykysnuté si rozdelíme na dve približne rovnaké časti. Každú z tých časti si potom rozdelíme na 3 časti a spletieme ako do vrkoča. Necháme ešte podkysnúť na vymastenom plechu a koláč pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia cca 40-45 minút. Z tejto dávky sú dva takéto veľké koláče. Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

tetrisss
Moja mamina, povodom z vychodu, robievala casto tento kolac a ja, ked som sa vydala, tak som chcela tradiciu zachovat a moj muz z Oravy mi povedal, ze len lakomi dolniaci / som ja rodena bratislavcanka/ mozu vymysliet taky prazdny kolac :)
1x sracz
afataga
mnam fakt vyzera uzasne, len si ho akosi neviem predstavit ku sunke :-) ale s maslom a kakaom to uz hej
1x sracz
vierik
Veľmi pekná caletka,takú sme mávali ako deti v nedeľu ráno s bielou kávou....
1x sracz
helga2
Okrem nás východňarov si málokto vie predstaviť tento koláč k mäsu ale kto to skúsi obľúbi si to.Mojho synovca manželka zo Žiliny si stále berie z východu tento koláč domov.Predávaju ho už aj v obchodoch u nás,samozrejme.
1x sracz
jerica
Tak toto poznám , osobne som si to mala možnosť vychutnať, hneď ako som sa vydala /1964/ manžel z východu , všetci si to veru dávali k šunke a vajíčkam , bolo mi to zo začiatku aj čudné,že nie až tak sladký, ale ani slaný /chlieb/ , priznám sa, zvykla som si a aj obľúbila.
Keď sme prišli k svatovcom na východ /Ďurďoš pri Hanušovciach nad Topľou/ nesmel chýbať na stole,nemusel byť ani sviatok.
Som rada, že si pridala presný soznam surovín s postupom,určite poteším manžela.
1x sracz
celeblith
a ja vzdy krutim hlavou ked si frajer dava vianocku so sunkou :) mozno mu niekedy ako prekvapkanie spravim tento kolac
@tetrisss "lakomi dolniaci" sa smejeeem :))))
1x sracz
jazavka
niekedy je potrebné vyskúšať aj niečo nové, aj keď sa nám zdá, že kombinácia nie je možná, tento koláč fakt veľmi chutí s údenou veľkonočnou šunkou...kto raz okúsi, už nič iné ani nebude chcieť... :-)))
1x sracz
afataga
no asi to fakt nebude az take cudne, lebo este ako pubertacka som prisla hladna zo skoly a mama este nebola doma z roboty, takze este nebol kupeny chlieb, ale nasla som kusok vianocky, tak som si na nu dala maslo a horcicu a chutilo mi :-)))
1x sracz
paveva
Afataga - vianočka, maslo a horčica, no dobrú chuť.
odkial ja pochádzam, tak v susednejdedine tiež jedávali vianočku a údené, ale ja som to nevyskúšala. radšej kakalko, takže ukladám a vyskúšam
1x sracz
jerica
? tie chute,môj švagrík z východu,sladkú lekvárovú lúpačku s horčicou:-(
1x sracz
babkamt
Koláč je fajn. Aj môj otec mal rád oškvarky s vianočkou. Nám by stačilo z polovičnej dávky.
1x sracz
afataga
no prosim a ze ja mam divne chute :-) no neviem ci aj teraz by mi to chutilo, to som mala asi 12 rokov, moj muz mi hovoril, ze nosil na desiatu chlieb s maslom, lekvarom a salamou :-)))
1x sracz
jazavka
afataga, jerica, môj manžel nosil na desiatu - chlieb s masťou a s horčicou, keď to 1. (a podotýkam a posledný krát) urobil našim deťom, tie to nevedeli ani predýchať, nie aby to zjedli.... :-))
...takže tak to je to s tými našimi chuťami, ja ešte ako malé dieťa som jedla chlieb posypaný kryštálovým cukrom a pokvapkaný vodou, teraz by som to nedala ani do úst...
1x sracz
babidka
ten kolac u nas veruze nesmie chybat na ziadne sviatky - nielen velkonocne .-) Teraz ho kupujem v jednej malej pekarni kde robi synovec a pecu ho "supernajlepsi " a taky neurobim ani ja .Ale neviem preco sa vsetci cuduju , ze sa zje so sunkou a klobaskou ? Ved mazanec je velmi podobny , dokonca este sladsi a mastnejsi , idu do neho aj mandle a vanilka - a je to velkonocny tradicny kolac na Slovensku aj v Cechach :-)))))
1x sracz
slavi
jej super, hura, dakujeeem :-) lamala som si hlavu a nevedela som si spomanut ako tento velkonocny kolacik moja babicka pekavala. Juj veru k sunke to je lahodka, ale je fakt, ze asi len pre nas rodenych vychodniarov:) joj a masny chleba s horcicou...mnam a s tou bodkovanou..mnam :))))) tak dakujem, ukladam :)
1x sracz
slavi
chlebik s krystalovym cukrom :)))) tak to sme asi len my v Kosiciach jedavali :))))) ja by som si aj dala, len nemozem :( fnuk :)))
1x sracz
jazavka
slavi, dobre som sa pobavila...na tom mastnom chlebe s horčicou, čítala som to aj manželovi...no a ten na mňa hneď "vidíš, že sa to jedlo normálne"....no a o tom cukrovom chlebe ani nehovorím... :-)
1x sracz
jazavka
viktoriaruba, jedno droždie stačí, nakoľko tam ide aj prášok do pečiva...
1x sracz
radulienka
@celeblith , veru aj my sme jedávali vianočku na Veľkú noc so šunkou a nastrúhaným čerstvým chrenom, aj keď moji rodičia boli dolniaci. @jazavka , krásny recept, ak sa mi takto vydarí, budem na teba spomínať, vďaka
1x sracz
lianka
Ja som z dolniakov a tiež ako deti sme jedli chlieb s kryštálovým cukrom, ale najprv sme ho namočili dobre do studenej vody a potom posypali cukrom. Aká mňamka to bola. A tiež nám nebol cudzí ani mastný chlieb s horčicou, alebo vegetou a myslím, že to bolo zdravšie ako tie salámy, čo hádam ani mäsiar nevie čo je v nich. A ešte niečo by pridala. Jednej známej deti mali ekzém a kožná lekárka sa pýtala matky, či im dáva mastný chlieb a ona že nie, údajne to pomáha ako prevencia na ekzémy.
1x sracz
remcula
Tak já bych si určitě taky dala kakao a máslo. Nádhera, krásně provedený!!
1x sracz
zinnajdha
vyhodňarsky a bely- to ľem u Košici še tak rečuje. Na Zempľine vychodňarsky bily, abo paska (od slova pascha), abo ičše mazanec: pár vajec na válec,
budze dobry mazanec.

To je krásny mazanec, moja babička taký robievala. Mne sa niekedy vydarí, ale nie taký pekný!
1x sracz
masa80
AJ ja som východniarka od Bardejova u nás to voláme TEPšOVNíK a veru nesmie chýbat ani na Velku noc ani Vianoce.
1x sracz
cesminaz
Krasny kolacik a perfektne chuti ;-D,ja som ho predvcerom piekla a bola som "nadsena" .Kazdemu veeelmi chutil,len ho tak hltali :-))). Kedze ztoho vysli 2 krasne velke pletenky,jedno som spravila ciste biele a do druheho som zaplietla cokoladu ;-D,no perfektneee...Dakujem za super recept,uz ho mam pre istotu napisany v svojom zosite receptov ;-DD

1x sracz
jazavka
cesminaz@ krásne sa ti podarili, som rada, že niekto tento recept aj vyskúšal a bol spokojný, prajem krásne sviatky...
1x sracz
rea1
@jazavka , kedysi dávno-dávno nosila kamoška na internát od babky (babka boli z Hnúšte) niečo, čo vyzeralo takto, bolo to zapletené, veľké ako peceň chleba a trošku nasládle ale nie veľmi. v živote som také nejedla a nevedela som sa dožrať. ani bosá ani obutá = ani chlieb, ani koláč, najlepšie to chutilo s pečeným mäsom a kyslými uhorkami - miesto chleba. lenže babka umreli skôr, ako kamarátka stihla recept vyškemrať. myslíte, žo by to mohlo byť toto? také jemné a krehké ako vianočka ale oveľa menej sladké. lebo recept na to neviemčotobolo zháňam už od VŠ - 32 rokov!
ináč, čo sa chutí týka, keď sme boli deti, v Bratislave, bežne sme jedávali omastený chleba posypaný kryštálovým cukrom (ale nenamočený), v sezóne k tomu ešte slivky. mastný chlieb s horčicou jedávam doteraz a môj najmladší syn tlačí do hlavy chlieb s pečeňovou paštikou a čučoriedkovým lekvárom.
@tetrisss , ja by som asi mužovi bola povedala, že kto má prázdnu hlavu, tomu stačí aj prázdny koláč. fajnovák jeden. :-)))
nadas
ako malé decko som jedla tento koláč u babky na prázdninách a keďže v Bratislave ho nepečú v žiadnej pekárni k šunke som sa naučila jesť vianočku. Po tom čo som upiekla podľa tohto receptu už vianočku na sviatky nekúpim.Koláč je fantastický a vydrží 5-6 dní ako chleba. Piekla som ho v chlebovej forme, nabudúce pridám fotku.
smejkad
to vazne?
ja mam skusenost, ze s vajcom vydrzi pecivo kratsie, ako bez
ale navnadila si ma, prazdny kolac mozeme aj u nas
povodne mi behali hlavou buchty s lekvarom, ale neviem veru :-)
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia