Vyhodňarsky bely koláč

Autor receptu: jazavka

Tento koláč sa je na východe k veľkonočným jedlám (k šunke, syrku, hrudke). Bez neho si Veľkú noc ani neviem predstaviť. Je vynikajúci aj samostatne s maslom, lekvárom, s kakaom...

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si do misy všetky sypké suroviny, roztopíme si maslo, zohrejeme mlieko. Droždie si rozdrobíme do múky (nerobím zvlášť kvások - kto chce môže), pridáme vajíčka, začneme miesiť, prilievame zohriate mlieko, maslo (nie horúce - len vlažné), olej, nakoniec kto chce môže pridať hrozienka. Necháme dobre vykysnúť. Vykysnuté si rozdelíme na dve približne rovnaké časti. Každú z tých časti si potom rozdelíme na 3 časti a spletieme ako do vrkoča. Necháme ešte podkysnúť na vymastenom plechu a koláč pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia cca 40-45 minút. Z tejto dávky sú dva takéto veľké koláče. Prajem dobrú chuť.