Slivkový koláč
Slivkový koláč

Výborný slivkový koláč z jogurtového cesta fotorecept

elenas - fotkaelenas, 6. septembra 2021
Výborný slivkový koláč z jogurtového cesta (fotorecept)
Foto: elenas

Veľmi jednoduchý a rýchly nekysnutý koláč so slivkami a posýpkou. Vďaka jogurtu cesto je veľmi mäkké, nadýchané a šťavnaté. Ovocie môžete použiť aj Zobraziť celý popisVeľmi jednoduchý a rýchly nekysnutý koláč so slivkami a posýpkou. Vďaka jogurtu cesto je veľmi mäkké, nadýchané a šťavnaté. Ovocie môžete použiť aj akékoľvek iné. Piekla som aj s marhuľami, ríbezľami, broskyňami. Môžete ho piecť s posýpkou alebo aj bez.

20
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
180 g
300-320 g (alebo práškový)
1 bal.
3 ks
300 g
450 g
1 bal.
2/3 ČL
štipka
 (alebo iné ovocie)
Posýpka:
80 g
100 g (alebo hrubá)
3-4 PL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Maslo, jogurt a vajcia si pripravíme vopred, mali by mať izbovú teplotu. Zmäknuté maslo šľaháme s kryštálovým a vanilínovým cukrom asi 5-7 minút. Po jednom pridávame vajcia, za každým dobre prešľaháme. Potom pridáme jogurt, premiešame. Pridáme aj štipku soli.

    Výborný slivkový koláč z jogurtového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku zmiešame spolu s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a postupne preosejeme a zamiešame priamo do cesta (asi na dvakrát). Vznikne mäkké hustejšie cesto.

    Výborný slivkový koláč z jogurtového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Formu na pečenie (u mňa klasická 30x40 cm) vymastíme maslom a vysypeme mukou alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyložíme do formy a rovnomerne rozotrieme. Na vrch cesta poukladáme a zľahka pritlačíme rozpolené slivky, reznou stranou nahor.

    Výborný slivkový koláč z jogurtového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme posýpku. Múku, cukor, škoricu a vanilínový cukor spolu premiešame, pridáme nakrájané maslo a prstami urobíme mrveničku. Mrveničkou posypeme vrch koláča a dáme piecť do rozohriatej rúry na 170 °C asi 40-45 minút.

    Výborný slivkový koláč z jogurtového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení necháme mierne vychladnúť a môžeme si pochutnávať. Dobrú chuť.

    Výborný slivkový koláč z jogurtového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Inak koláč je veľmi chutný aj s iným ovocím a nemusíte dávať ani posýpku, upečený potom stačí poprášiť práškovým cukrom. Ale posýpka má svoj šmrnc :) Tu je aj s ríbezľami.

    Výborný slivkový koláč z jogurtového cesta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
Ako na zavolanie! Chcem upiecť slivkový koláč a pozerám na Varechu po inšpiráciu. A práve "naskočil" tento tvoj. Všetky suroviny mám, tak urobím podľa Tvojho receptu. Ďakujem.
martamm
Pri precitani nazvu som sa tesila na odlahceny recept bez zbytocnych tukov, zial sklamala som sa, je tam este 260 gr. masla, skoda...
drajan
robievam s posýpkou len "jogurťák" a chutí tiež skvele. Recept mám však jednoduchší a bez masla. robím so všetkými možnými druhmi ovocia a vždy chutí inak. Pod slivky zvyknem pridať aj mak. Aj tento koláčik musí byť výborný ale tiež mi trochu vadí to maslo. Do môjho ide len do posýpky.
elenas
@drajan (6.9.2021 21:56)

Ďakujem za komentár, určite aj tvoj koláčik je veľmi chutný. Tento práve kvôli maslu ma inú konzistenciu, je krémovejší a vláčny.
dovic
včera som piekla tento koláč, bol výborný, ale použila som cukru 250 g a viac ovocia - slivky, broskyne a čučoriedky. Pozdravujem.
elenas
@olinecka (9.9.2021 07:11)

Ďakujem za nahliadnutie a komentár, slivkové koláče sú výborné:)
elenas
@dovic (10.9.2021 08:23)

Ďakujem za komentár a odozvu, som rada, že koláč chutil. Množstvo cukru samozrejme každý si môže prispôsobiť podľa seba. Závisí to ešte od ovocia, ktoré máme, či je kyslejšie alebo sladké. Pozdravujem.
elenas
@kimlo (12.9.2021 12:45)

Ďakujem za peknú foto odozvu, som rada, že koláč sa ti podaril a chutil:)
farbuska
Koláčik som upiekla - polovicu so slivkami a druhú s jahodami - a je fajn. Jemný a vláčny, ten jogurt tam robí svoje. Tým, čo sa zdalo veľa masla: aj koláča je naozaj kopa! Cesto mi riadne narástlo. Nabudúce budem robiť z polovičnej dávky, takže aj masla bude len polovica. Cukor som tiež znížila na 250 g. To úplne postačovalo.
elenas
@farbuska (14.9.2021 19:58)

Ďakujem za odskúšanie a komentík, koláč je naozaj na veľký plech, pekný večer.
janaor
Aj u nás dnes bude tento koláčik,recept som dodržala presne,všetko sedí.Ja som dala mix ovocia,slivky,čučuriedky,nektarinky.Ďakujem za recept a odporúčam.
1x elenas
elenas
@janaor (15.9.2021 11:30)

Ďakujem za odskúšanie a komentár, teší ma, že koláč sa podaril a chutil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia