Orechový závin

Výborný orechový závin bez kysnutia

Autor receptu: frommykitchendotcom

30 minút
na 200-220 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmäknutý margarín vymiešame metličkou, pridáme vajce a kyslú smotanu a všetko spolu ešte raz vymiešame. Následne vlejeme mlieko a postupne budeme pridávať múku, ktorú sme v osobitnej nádobe zmiešali so všetkými práškovými surovinami.
  2. Vypracujeme cesto, ktoré potom rozdelíme na 3 rovnaké časti. Ak sa cesto ešte lepí, podľa potreby dodáme múku. Cesto nemusí dlho odstáť, úplne stačí kým pripravujeme plnku.
  3. Plnka: Orechy zomelieme, pridáme vanilkový a kryštálový cukor. Zalejeme horúcim mliekom a všetko dobre premiešame. Podľa chuti ešte dodáme nastrúhanú citrónovú kôru a hrozienka. My máme radi veľa plnky, takže v tomto prípade množstvo plnky je na 1 štrúdľu.
  4. Každú časť cesta rozvaľkáme na tenký štvorec a natrieme plnku až takmer po okraje. Jeden okraj necháme voľný asi 2 cm, to bude ten, ktorý bude na spodnej strane štrúdle keď ju zrolujeme.
  5. Hotové záviny uložíme na plech s papierom a potrieme rozšľahaným vajíčkom s olejom. Pečieme na 200-220 °C asi 30 minút. Po upečení prikryjeme utierkou kým závin trochu vychladne. Môžeme posypať práškovým cukrom.