Orechový zákusok
Orechový zákusok

Výborný orechový krémeš videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 10. marca 2023

Pre všetkých fanúšikov krémových zákuskov máme do zbierky opäť jeden vynikajúci recept. Skvelý orechový krémeš zmizne zo stola extra rýchlo!

20
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 - 220 °C

Suroviny

2 bal. (chladené rozvaľkané)
Orechové cesto:
4 ks
5 PL
100 g mleté
5 PL
1/2 bal.
Krém:
1 l
160 g
70 ml
2 bal.
50 g
4 ks
250 g




Postup

  1. 1

    Na orechové cesto oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do hustej bielej peny. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Do žĺtkovej peny a zľahka primiešame sneh z bielkov a múku. Nakoniec jemne primiešame aj mleté vlašské orechy. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 ºC asi 15 - 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

  2. 2

    Jedno lístkové cesto, ktoré bude tvoriť spodok krémeša rozprestrieme na plech a popicháme vidličkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 ºC asi 10 minút. Druhé lístkové cesto, ktoré bude navrchu krémeša položíme na prevrátený plech na pečenie a nakrájame na štvorce. Tiež upečieme v rúre vyhriatej na 220 ºC asi 10 minút. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Dve tretiny mlieka spolu s oboma cukrami privedieme do bodu varu. Medzitým vo zvyšnej tretine mlieka dohladka vymiešame vanilkový pudingový prášok. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky dohladka primiešame k pudingu a za stáleho miešania prilejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý hladký krém. Odstavíme z ohňa a vmiešame na kocky nakrájané maslo a rum. Z bielkov vyšľaháme sneh a po častiach ho primiešame do horúceho krému. Sneh krém krásne nadľahčí.

  4. 4

    Polovicu teplého krému navrstvíme na upečené vychladnuté spodné lístkové cesto a rovnomerne ju rozotrieme. Na krém položíme orechové cesto papierom na pečenie nahor. Papier na pečenie stiahneme a na cesto natrieme druhú polovicu krému. Necháme asi hodinu stuhnúť v chladničke.

  5. 5

    Na stuhnutý krémeš poukladáme upečené štvorce lístkového cesta a nakrájame na porcie. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia