Foto: frezia68
Tie praclíky ma lákali už dávno,lebo raz som ich ochutnala vo Viedni v malej kaviarničke.Teraz už cestujem len prstom na mape,či po internete a Zobraziť celý popisTie praclíky ma lákali už dávno,lebo raz som ich ochutnala vo Viedni v malej kaviarničke.Teraz už cestujem len prstom na mape,či po internete a tam som objavila aj tento recept.Je ich tam dosť na výber,tak som zmixovala tento a výsledok? Pochúťka :-)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do vlažnej vody dám cukor a droždie a pridám do múky,ktorá mala izbovú teplotu.Za 10 min.zamiesim,pridám roztopené maslo,soľ len malú lyžičku,lebo chcem urobiť aj škoricové praclíky a vymiesim hladké,trocha lepivé cesto.Podľa potreby som pridávala ešte trocha vody.Rýchlokysku som vymazala olejom ( neviem,prečo každý vymazával,keď my podsypeme múku? ) , cesto som preložila a nechala kysnúť cca 45 min.
-
2
Vykysnuté cesto som na doske ešte trocha premiesila a rozdelila na 7 ks.Ale mohla som urobiť aspoň 10 ks,lebo boli trocha neforemné-hrubé,takže každý si upraví podľa seba.Každý kúsok cesta som ponaťahovala a urobila dlhý valček.Podľa veľkosti,aké chcete mať,tak si ušúľate dlhé,aj hrubé :-) . Vytvarovala som praclík.
-
3
Medzitým som postavila vodu zohriať a pridala sóda bikarbónu.Dala som len polovičnú dávku,teda 1,25 l vody a 50 g sóda bikar.,miešala a ak vrela,dala som po jednom kuse na 30 sekúnd namočiť každý praclík.Voda mierne bublala a ja som aj vrch popolievala.
-
4
Po 30 sek. som vybrala na papier,potrela vajíčkom.Mne sa pri pečení trocha prilepili na papier,tak papier treba potrieť olejom,masťou....ale dal sa papier stiahnúť.
-
5
No a teraz alebo posypeme hrubozrnnou soľou,ktorú som nemala,alebo rascou,sezamom na slano,alebo kryštálový cukor zmiešame so škoricou.
-
6
Alebo vyskúšame oba spôsoby,tu je so škoricou.
-
7
A tak krásne mäkký a nadýchaný.....
-
8
Ak vyskúšate,tak Dobrú chuť!
čo to tu požívaš za čary?prečo sa to najprv varí?a musí to mať len praclíkový tvar? ja - v tomto teple-bych chcela len =hrnček-var!=
ruky nechcú robiť..nohy stáť..ale maškrtná huba by všetko chcela mať..
ako vyriešiť tento "mat"..??
chleba s masťou brucha pre potechu..a..nechodiť obkukávať na VARECHU...
a na konci krátko: šikovné si ty diefčatko...:-)
www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/homemade-soft-pretz...
Postup:Do vlaznej vody (375ml) dame cukor a premiesame ,pridame susene drozdie a nechame cca 5-6 minut postat az kym nam nenabuble :-). Preosejeme 560 g muky a sol a pridame tu drozdovu zmes. Pomocou varesky premiesame az kym sa nam nespoji. Dame na pracovnu dosku a hnetieme 8 minut ak treba pridame zvysnu muku po lyzickach (mozno nebude treba vsetku kedze cesto ma byt trosku lepkave. Misku potireme s troskou oleja,cesto v nej pootacame a zakryjeme s foliou. Nechame kysnut cca 45 -55 minut. Dame do cesta ranu pastou a na lahko pomucenu dosku dame cesto a rozdelime na 10 rovnakych casti. Potom tvarujeme pracliky ako v tvojom postupe.... Hotove pracliky ulozime na zlahka vymasteny plech (dalej od seba) a nechame postat este 20 minut. Kym nam oddychuju tak si ruru predhrejeme na 210 stupnov a dame do velkeho hrnca zovriet vodu (bez sody). Po 20 minutach ukladame pracliky do vriacej vody 3 az 4 a varime 1 minutu a potom zlahka otocime a zase 1 minutu aj z druhej strany. Opatrne vyberieme a ukladame na vymasteny plech (na ten na ktory sme ich najprv ukladali). Ked mame vsetky obvarene tak ich dame na plech s papierom na pecenie,potrieme so zlahka vyslahanym vajickom a pecieme 15 minut skontrolujeme ak treba plech otocime (aby boli rovnomerne) a pecieme dalsich 15 minut az kym nie su pekne hnede. Nechame vychladnut cca 15 minut na plechu a mozme podavat. Takze tolko k receptu ale este nie je koniec. Trosku viacej informacii z mojej mudrej knizky. Preco su chrumkave? lebo v pekarnach na vyrobu praclikov ich varia v tzv. Lye-water roztoku. Ako to je po slovensky tak to neviem ale tu je link z wiki en.wikipedia.org/wiki/Lye...
alebo ako sa to da vyrobit doma www.wikihow.com/Make-Lyef...
no a vdaka tomu su tie pracliky take chrumkave,ale vraj s tymto receptom by to malo fungovat len v tej vode ale este som neskusala.No z tej knihy som uz robila dost vela veci a stale vysli perfektne.
*Trik na chrunkave:
do vraiacej vody pridat hnedy cukor a sodu pred pouzitim UPIECT v rure /zmeni hodnotu koncentrovanosti/.
Nikdky sme ich nevyhodili hlavne ked sme mali menej $$ ak ostali druhy den:
postriekat rozprasenou vodou dat na palacinkar /*NIE microwave/ pomaly pod pokrievkou par minut ohrievat z oboch stran. Je to skorej ako v rure. *Plati aj pre bagels.
Skuste a dajte vediet ci to pracuje aj na Slovensku.
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.nytimes.com/2010/09/15/dining/15curious.html?_r=0...
takze ak ches dosianhut nieco skoro podobne ako lye water tak treba na plech s aluminiovou foliou vysypat sodu bikarbonu a piect na 250 az 300 stupnov v rure cca 1 hodinu. Uskladnovat v nadobe s dobrym uzaverom. Na pracliky 100g upecenej sody bikarbonu rozmiesat s 2 salkami vody a do tejto zmesi ponorit pracliky na 3 - 4 minuty a potom piect. tu je aj link kde je o tom vsetkom vela popisane www.nytimes.com/2010/09/15/dining/15curious.html?_r=0...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.nytimes.com/2010/09/15/dining/15curious.html?_r=0...