Domáce mäkké praclíky - soft pretzel fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 17. júla 2013
Domáce mäkké praclíky - soft pretzel (fotorecept)
Foto: frezia68

Tie praclíky ma lákali už dávno,lebo raz som ich ochutnala vo Viedni v malej kaviarničke.Teraz už cestujem len prstom na mape,či po internete a Zobraziť celý popisTie praclíky ma lákali už dávno,lebo raz som ich ochutnala vo Viedni v malej kaviarničke.Teraz už cestujem len prstom na mape,či po internete a tam som objavila aj tento recept.Je ich tam dosť na výber,tak som zmixovala tento a výsledok? Pochúťka :-)

7
porcií
60 minút
príprava
10-12 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
50 g
1/5 kocka
1 ČL
250 - 300 ml
1 ČL
1 ks
 na posypanie
 na posypanie
100 g
2,5 l




Postup

  1. 1

    Do vlažnej vody dám cukor a droždie a pridám do múky,ktorá mala izbovú teplotu.Za 10 min.zamiesim,pridám roztopené maslo,soľ len malú lyžičku,lebo chcem urobiť aj škoricové praclíky a vymiesim hladké,trocha lepivé cesto.Podľa potreby som pridávala ešte trocha vody.Rýchlokysku som vymazala olejom ( neviem,prečo každý vymazával,keď my podsypeme múku? ) , cesto som preložila a nechala kysnúť cca 45 min.

    Domáce mäkké praclíky - soft pretzel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto som na doske ešte trocha premiesila a rozdelila na 7 ks.Ale mohla som urobiť aspoň 10 ks,lebo boli trocha neforemné-hrubé,takže každý si upraví podľa seba.Každý kúsok cesta som ponaťahovala a urobila dlhý valček.Podľa veľkosti,aké chcete mať,tak si ušúľate dlhé,aj hrubé :-) . Vytvarovala som praclík.

    Domáce mäkké praclíky - soft pretzel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som postavila vodu zohriať a pridala sóda bikarbónu.Dala som len polovičnú dávku,teda 1,25 l vody a 50 g sóda bikar.,miešala a ak vrela,dala som po jednom kuse na 30 sekúnd namočiť každý praclík.Voda mierne bublala a ja som aj vrch popolievala.

    Domáce mäkké praclíky - soft pretzel (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 30 sek. som vybrala na papier,potrela vajíčkom.Mne sa pri pečení trocha prilepili na papier,tak papier treba potrieť olejom,masťou....ale dal sa papier stiahnúť.

    Domáce mäkké praclíky - soft pretzel (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    No a teraz alebo posypeme hrubozrnnou soľou,ktorú som nemala,alebo rascou,sezamom na slano,alebo kryštálový cukor zmiešame so škoricou.

    Domáce mäkké praclíky - soft pretzel (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Alebo vyskúšame oba spôsoby,tu je so škoricou.

    Domáce mäkké praclíky - soft pretzel (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tak krásne mäkký a nadýchaný.....

    Domáce mäkké praclíky - soft pretzel (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak vyskúšate,tak Dobrú chuť!

    Domáce mäkké praclíky - soft pretzel (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

violetacamorova
Frezijka tvoje praclíky sú veľmi pekné hneď by som ochutnala prvý ten škoricový... Posielam ti pozdrav do PO.
radost
@frezia68
čo to tu požívaš za čary?prečo sa to najprv varí?a musí to mať len praclíkový tvar? ja - v tomto teple-bych chcela len =hrnček-var!=
ruky nechcú robiť..nohy stáť..ale maškrtná huba by všetko chcela mať..
ako vyriešiť tento "mat"..??
chleba s masťou brucha pre potechu..a..nechodiť obkukávať na VARECHU...
a na konci krátko: šikovné si ty diefčatko...:-)
elixir
:))) "ruky nechcú robiť..nohy stáť..ale maškrtná huba by všetko chcela mať.." toto je veta storočia :) tiež sa pod ňu podpíšem :)
frezia68
Dievčatá ďakujem ,práve koštujeme s kávou a zajtra napíšem,či sa dajú jesť aj na druhý deň a či len čerstvé :-)
lusinkab
No tak tie sa ti krasne podarili. Ja mam tiez skoro podobny recept v knihe ale este som sa k nim akosi nedostala. Krasne
katkat
tusim si citame myslienky, lebo ja som dnes akurat tiez piekla :) tebe sa vydarili pekne, nabuduce skusim tento recept
sovka62
Raz sme v Salzburgu narazili na praclíkový trh, ktorý sa konal na námestí. Boli tam hádam 200 litrové koše a praclíky od mini až po obrov a všetky práve takéto, zvrchu chrumkavé, vnútri mäkké, skrátka jedna báseň. Bolo to v roku 1981, ale tú chuť si pamätám doteraz. Takže recept uložený a určite vyskúšam.
sracz
Nádhera, lákadlo chutí i tvaru, @frezia - milá kamarátka - s novou technológiou prípravy s "predvarením", teda aspoň pre mňa! Ďakujem Ti za inšpiráciu, určite "na betón" vyskúšam aj v tunajších Iowa podmienkach! "Ľem tak daľej s eščik vecej"!
frezia68
@katkat :napíš mi ,prosím,či tie tvoje praclíky sú zvonku chrumkavé ? Ak áno,ako si robila?Lebo moje sú mäkké.....
frezia68
@sovka :Tieto nie sú zvrchu chrumkavé,ale niektorí kuchári robili aj tak,že hneď po vybratí piekli,po chvíli vybrali z rúry a natreli vajíčkoma a ďalej piekli...možná tým získali chrumkavosť? Nemám skúsenosti.
frezia68
@sracz :ďakujem,ale ešte nepeč,lebo možno asi recept vylepšiť,aby zvonku chrumkali.Moje sú celé mäkké a hoci som také chcela a aj názov receptu je "mäkké",ak by zvonku chrumkali,iste by chutili viac ?
pusta
fantastický recept, už je v kk. aj nasladko, aj na slano.
jerica
@frezia68 tak dobrý recept a nevyskúšať, bol by hriech, veru aj ukladám a aj spravím :-)
tinca
@frezia 68 si ty ale šikovnica, mňam voňajú mi až sem, ak sa ochladí budú:)
frezia68
@katkat :ďakujem,tiež som ich máčala len 30 sek.,takže treba ešte menej?Možná ešte niekto pridá radu.....lebo tiež chcem chrumkavééééé :-)))
hannah22
musím sa pridat aj ja, jedla som niečo podobne a špekulovala ako sa robia.... poučená skúsim sú velmi lákavé..... vďaka za rcp..... :))
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vďaka za recept. Aj ja som v rakúsku tieto praclíky jedla. Určite vyskúšam.
katkat
@frezia68 niee, ja som sa tak blbo vyjadrila :) ja som chcela povedat, ze neboli take pekne tmavohnede ako prave pracliky, lebo som ich malo macala... ja som si postavila hlavu a nedodrzala som ten cas 30 sekund, lebo sa mi to zdalo vela.:) takze teraz uz som mudrejsia v tomto smere... co sa tyka tej chrumkavosti neviem kde moze byt ten figel, lebo v tvojom recepte a v tom podla ktoreho som sla ja, su len minimalne rozdiely.. ja som pouzila susene drozdie a roztopene maslo do cesta, pred pecenim som ich natierala len zltkom zmiesanym s vodou... a piekla som ich na 220.. tak neviem ci take detaily tak zavazili
frezia68
Dievčatá skúšajte,pečte,ale nie do zásoby,lebo na druhý deň už to nie je "ono",hoci sme zjedli.A ak sa vydaria chrumkavé,pridajte tu radu,ako ste robili :-)))
frezia68
@katkat :tak sme robili rovnako....to nezaváži.A ak by si ich dlhšie piekla,boli by tmavšie...ale ten fígeľ je v niečom inom. Halló,kto má skúsenosti ? Asi musíme poslať špehúňa do západnej pekárne s praclíkami :-)))
lusinkab
Vcera som uz @frezia68 nepisala lebo uz bolo vela hodin tu u mna. Takze krok za krokom. Recept z knihy je:375 ml vlaznej vody,1 pl cukor,9 g susene drozdie, 600g muka hladka,1pl sol, 1 vajicko zlahka vyslahane na potretie.
Postup:Do vlaznej vody (375ml) dame cukor a premiesame ,pridame susene drozdie a nechame cca 5-6 minut postat az kym nam nenabuble :-). Preosejeme 560 g muky a sol a pridame tu drozdovu zmes. Pomocou varesky premiesame az kym sa nam nespoji. Dame na pracovnu dosku a hnetieme 8 minut ak treba pridame zvysnu muku po lyzickach (mozno nebude treba vsetku kedze cesto ma byt trosku lepkave. Misku potireme s troskou oleja,cesto v nej pootacame a zakryjeme s foliou. Nechame kysnut cca 45 -55 minut. Dame do cesta ranu pastou a na lahko pomucenu dosku dame cesto a rozdelime na 10 rovnakych casti. Potom tvarujeme pracliky ako v tvojom postupe.... Hotove pracliky ulozime na zlahka vymasteny plech (dalej od seba) a nechame postat este 20 minut. Kym nam oddychuju tak si ruru predhrejeme na 210 stupnov a dame do velkeho hrnca zovriet vodu (bez sody). Po 20 minutach ukladame pracliky do vriacej vody 3 az 4 a varime 1 minutu a potom zlahka otocime a zase 1 minutu aj z druhej strany. Opatrne vyberieme a ukladame na vymasteny plech (na ten na ktory sme ich najprv ukladali). Ked mame vsetky obvarene tak ich dame na plech s papierom na pecenie,potrieme so zlahka vyslahanym vajickom a pecieme 15 minut skontrolujeme ak treba plech otocime (aby boli rovnomerne) a pecieme dalsich 15 minut az kym nie su pekne hnede. Nechame vychladnut cca 15 minut na plechu a mozme podavat. Takze tolko k receptu ale este nie je koniec. Trosku viacej informacii z mojej mudrej knizky. Preco su chrumkave? lebo v pekarnach na vyrobu praclikov ich varia v tzv. Lye-water roztoku. Ako to je po slovensky tak to neviem ale tu je link z wiki  en.wikipedia.org/wiki/Lye...
alebo ako sa to da vyrobit doma  www.wikihow.com/Make-Lyef...
no a vdaka tomu su tie pracliky take chrumkave,ale vraj s tymto receptom by to malo fungovat len v tej vode ale este som neskusala.No z tej knihy som uz robila dost vela veci a stale vysli perfektne.
ankabanka
kamarat predaval slavne pracliky v NY, vzdy sme ich mali akurat.
*Trik na chrunkave:
do vraiacej vody pridat hnedy cukor a sodu pred pouzitim UPIECT v rure /zmeni hodnotu koncentrovanosti/.
Nikdky sme ich nevyhodili hlavne ked sme mali menej $$ ak ostali druhy den:
postriekat rozprasenou vodou dat na palacinkar /*NIE microwave/ pomaly pod pokrievkou par minut ohrievat z oboch stran. Je to skorej ako v rure. *Plati aj pre bagels.
Skuste a dajte vediet ci to pracuje aj na Slovensku.
ankabanka
ked sa pouzva lye ta dodava aj tu cokoladovu farbu pracliku ktoru nedosiane ak je ponoreny iba v baking soda.
lusinkab
takze dalej som studovala :) kedze je to vseko o chemickych reakciach,protonoch,alkalinoch atd (z chemie som nikdy dobra nebola) ale nasla som tento zaujimavy clanok  www.nytimes.com/2010/09/15/dining/15curious.html?_r=0...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.nytimes.com/2010/09/15/dining/15curious.html?_r=0...
takze ak ches dosianhut nieco skoro podobne ako lye water tak treba na plech s aluminiovou foliou vysypat sodu bikarbonu a piect na 250 az 300 stupnov v rure cca 1 hodinu. Uskladnovat v nadobe s dobrym uzaverom. Na pracliky 100g upecenej sody bikarbonu rozmiesat s 2 salkami vody a do tejto zmesi ponorit pracliky na 3 - 4 minuty a potom piect. tu je aj link kde je o tom vsetkom vela popisane  www.nytimes.com/2010/09/15/dining/15curious.html?_r=0...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.nytimes.com/2010/09/15/dining/15curious.html?_r=0...
lusinkab
a zisitila,ze nefunguje takze tento posledny ta dostane na tu stranku.
frezia68
@lusinkab :ĎAKUJEM,venovala si tomu veľa času,viac,ako ja a to si veľmi vážim :-).Máš múdru knihu,len ja nie som dosť múdra.Nechám chémiu a ak zopakujem,urobím z polovičnej dávky,lebo čerstvé sú výborné a asi nedosiahnem kvalitu robených v pekárni a ani pre nás dve netreba.Bola som zvedavá,ako dosiahnúť chrumkavosť,ale je to zložité.Ešte raz Ti ďakujem a budem tomu venovať pozornosť,ak budem mať viac času a leto bude na ústupe.Potom aj zapnutá rúra poteší.Posielam Ti srdečný pozdrav a slnko v duši :-)))
frezia68
@ankabanka :ďakujem za pridané skúsenosti.A jasné,že som nevyhodila,len už boli akési "gumenné".Vyskúšam aj podľa Teba to prihrievanie,nech sa Ti darí :-)
lusinkab
No ved o tom je dobra varecha,ze si ludia navzajom pomozu :-) no tu knihu som dostala miluly rok od mojho priatela a je to taka moja kucharska biblia :-). Ono co mozes este urobit (ja to tak robim s croissantami,kedze sa mi nechce stale stravit skoro cely den pri ich robeni), urobit pracliky,nemacat ich vo vode ale hned po vytvarovani dat na plech a dat zamrazit do mraznicky. Ak su zamrazene dat do sacku a nechat v mraznicke (koli tomu to predmrazenie aby sa nepozlepovali). Potom vecer vytiahnut z mraznicky dat na plech a nechat do rana vykysnut a dostat sa na izbovu teplotu (dat do vody teraz myslim pracliky nie croissanty) a sup do rury. Tak si raz za cas urobim croissanty do zasoby a mam cerstve upecene,bez roboty na ranajky :-)
frezia68
Tento nápad @lusinkab veľmi oceňujem a podľa tejto rady budú vždy čerstvé :-))))) Varecha je senzačná,lebo sú tu skvelí ľudia :-)
cesminaz
Pracliky vyzeraju naozaj nadherne!!!! a urcite aj skvelo chutia ;-) receptik ukladam dakujem
sracz
... takže už môžem, konečne, piecť aj ja??? Či čo! "Zasekol" som sa v rozbehu, podľa Tvojeho "varovania" milá @frezia68 -:)))
frezia68
@sracz : to nebolo varovanie,len také malé upozornenie :-))) že ešte vylepšíme recept.Ale peč s chuťou na dennú spotrebu a podľa dobrej rady od @lusinkab o 15,50 hod. zvyšné namraz do rezervy :-) .Tak s chuťou do práce a pekný deň do Iowy :-)
medovnicek
aj mňa už dávnejšie lákajú, musím ich konečne už aj ja upiecť, vďaka za recept
ywett
krásne sa ti vydarili, ešte som neskúšala, ale láka ma to:)
katerin
Ja robim dlhe roky pracliky podla receptu od jedneho pekara.Robia sa 3 dni-(predcesto,cesto a formovanie,luhovanie a pecenie).Namacam ich v luhu s vodou na 10 seg.Su fantasticke a chrumkave.Mozu sa aj mrazit a rozmrazene su ako cerstve.Ked bude mat niekto zaujem pridam recept.
frezia68
@katerin :Samozrejme,že potešíš novým receptom,lebo nepoznám ten recept a vopred ďakujem :-) ,lebo práve tie chrumkavé neviem dosiahnúť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia