Foto: merry17
Ani neviem prečo, ale raz som sa rozhodla, že vyskúšam uvariť túto polievku. V podstate nikdy som nemala veľké skúsenosti s hŕstkou, len ak Zobraziť celý popisAni neviem prečo, ale raz som sa rozhodla, že vyskúšam uvariť túto polievku. V podstate nikdy som nemala veľké skúsenosti s hŕstkou, len ak v školskej jedálni. Táto geniálna surovina dokáže nasýtiť, a pritom je tak chutná a lahodná (samozrejme ak je dobre urobená). Toto jedlo je vo svojej podstate skôr jesenné jedlo, ale vrelo odporúčam v každom ročnom období. Polievka mi tak zachutila, že som ju musela variť dva dni po sebe. Jej výhodou je to, že je vhodná pre vegánov a aj počas pôstu.
porcie
tepelná úprava
Suroviny
200 g (zmes sušených strukovín) |
|
4 ks |
|
2 ks |
|
1 čl |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 ks |
|
1 kocka |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Namočíme si hŕstku aspoň na také 2 hodiny, potom zlejeme prebytočnú vodu a dáme variť asi do litra vody. Tesne po začatí varu pridáme kocku bujónu, soľ, bobkový list a čierne korenie celé. A necháme variť na strednom ohni asi pol hodinu, postupne prilievame vodu ak sa bude veľmi odparovať.
- 2
Medzi tým si očistíme koreňovú zeleninu zemiaky, cesnak a cibuľu. Mrkvu si nakrájame na hrubšie kolieska a zemiaky na stredne veľké kocky. Po polhodine varu pridáme do polievky rozotrený cesnak, cibuľu v celku a asi tretinu nakrájaných zemiakov. Necháme variť ďalšiu pol hodinu a zase postupne podľa potreby dolievame vodu. Zemiaky a aj samotná hrstka polievočku postupne zahustia do krémová.
- 3
Po ďalšej pol hodine pridáme zvyšok zemiakov a nakrájanú mrkvu. prípadne ešte dochutíme soľou a necháme vrieť ďalšiu polhodinu tak, aby sa zeleninka a zemiaky uvarili do mäkka. Nezabudnite stále prilievať vodu. Ja ju dávam od oka tak, aby polievka nebola veľmi riedka alebo veľmi hustá, ale záleží na vás akú konzistenciu máte radi. vo všeobecnosti by vám malo zostať asi liter a pol polievočky.
- 4
Po ďalšej polhodine by mala byť polievka hotová. zemiaky a zelenina dostatočne uvarené a taktiež aj samotná hrstka uvarená do mäkka. V konečnom dôsledku má byť polievka jemná a krémová. Na záver môžete polievku dochutiť čerstvými bylinkami ako napr. petržlenová vňať alebo kôpor. Zdá sa byť náročná na čas ale výsledok stojí za to. Prajem dobrú chuť. Je naozaj geniálna.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ja osobne používam bio bujon, trošku zdravšia verzia :-) a myslím že dodá to chuť.