Dusený králik
Dusený králik

Voňavý králik na olivách

stanci11 - fotkastanci11, 12. apríla 2017
Voňavý králik na olivách
Foto: stanci11

Skúšala som nový recept na ušiaka :) kombinácia podľa časopisu Apetit s úpravou a lá Stanči :D Dopadlo to skutočne výborne a môžem vrelo Zobraziť celý popisSkúšala som nový recept na ušiaka :) kombinácia podľa časopisu Apetit s úpravou a lá Stanči :D Dopadlo to skutočne výborne a môžem vrelo odporúčať... ešte mať tak domáceho králička a bolo by to dokonalé...

3-4
porcie
5 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 celý ks
4 strúčiky
2 hrste
1 ks
100 ml
60 g




Postup

  1. 1

    Tak králika som si očistila, naporcovala, osolila a okorenila čerstvo namletým mlčkom. Na fotke chýbajú ešte kúsky chrbta, ale drievko je včuľ malé :D

    Voňavý králik na olivách - obrázok 1
  2. 2

    Rozhriala som si repkový olej, a orestovala som v ňom pripučené strúčiky cesnaku, a keď začali chytať farbu vyhodila som ich vedľa, a na panvicu som prišupla nadrobno nakrájanú pancettu (samozrejme akákoľvek slaninka poslúži rovnako).

    Voňavý králik na olivách - obrázok 2
  3. 3

    Orestovanú pancettu som preložila do tlakového hrnca a na panvici som postupne opiekla každý kúsok králika - cca 4 minúty z každej strany - tak aby zozlatol a zatiahol sa.

    Voňavý králik na olivách - obrázok 3
  4. 4

    Opečené mäso som postupne prekladala do tlakáča ku pancette. Všetko som následne podliala bielým vínom a nechala vyredukovať.

    Voňavý králik na olivách - obrázok 4
  5. 5

    Prihodila som bylinky - ja osobne nešetrím, takže tak za hrsť bazalky, lístky z 8 - 10 vetvičiek tymiánu a asi 8 šľahúňov oregána ;) Vedľa som si rozmiešala domáci rajčinový pretlak s vriacou vodou a podliala som mäso (myslím, že náhrada jednou mini konzervou pretlaku by bola adekvátna). Nakoniec som vhodila celé olivy.

    Voňavý králik na olivách - obrázok 5
  6. 6

    Keďže sa mi zdalo málo tekutiny - na to, že ide o tlakový hrniec - tak som nakoniec priliala ešte vriacu vodu, aby bolo mäso tak z 2/3 ponorené.

    Voňavý králik na olivách - obrázok 6
  7. 7

    A nechala som variť po natlakovaní 30 minút. Samozrejme prikladám foto výsledku. Otvorenie tlakového hrnca je vždy des-bes...zajedno sa bojím, že to buchne; zadruhé čo tam prepána nájdem :D jak také veľké kinderko :D

    Voňavý králik na olivách - obrázok 7
  8. 8

    Nabudúce rozhodne zvolím len 20 - 25 minút. Králik bol tak mäkkučký až sa niektoré kúsky rozpadali a ťažko sa mi servírovali :D

  9. 9

    Všetky kúsky som vybrala do skleného pekáča (s troškou omáčky aj olivami) a strčila pod gril do trúby, len nech chytia tú peknú kôrčičku :) A zatiaľ som si na sporáku zredukovala zvyšnú omáčku - a zahustila sa krásne bez akejkoľvek múky.

    Voňavý králik na olivách - obrázok 9
  10. 10

    A hotovo :) za 45 minút aj s prípravou máte obed na stole, a nie ledajaký :) Čo sa prílohy týka, u mňa raz restovaná zeleninka, druhý raz karfiolové pyré so špenátom - vyzerá to síce hrôzostrašne zeleno, ale ako ľahká a zdravá príloha na nezaplatenie ;) Inak všetkým krásne jarné dni prajem, veď konečne že to slniečko aj vyšlo ;)

    Voňavý králik na olivách - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Senza recept na králíka, včetně té karfiolovo špenátové kaše, hned bych ochutnala. Jsi šikovné děvče, milá @Stanci11 !
sracz
... ja sa teda k Tebe, milá @stanci11 hlásim všetkými 21 v "očku" a to som teda králikár a zajačiar v jednom, ktorý do hladných žalúdkov odprevadil, bez vystatovania sa, niekoľko stoviek "ušiakov"! V mnohých variantoch prípravy, vrátane klobás, polievok, paprikášov, perkeltov i gulášov! Tvoje dielo si vysoko vážim a náležite odmeňujem. Krásne dni, veselú Veľkú Noc a fúru lásky i lások!
zolik
pekne, velmi pekne! do teraz som robila iba na rozmaryne atd. ale s olivami k tomu? to bude parada. P.S. a aj to zelene püre sa mi k tomu usiakovi paci. super. Veselu Velku Noc
stanci11
@Terinka55 ďakujem
@Haji diky moooc :) tá kaša by ti určite chutila ;)
@Sracz - ďakujem za komentár aj želanie. som rada že aj králikárovi som ulahodila, čiže ten výmysel bol asi celkom dobrý! :)
@Zolik ďakujem a tiež krásnu noc prajem ;)

garanco
Recept sa mi veľmi páči, k tomu tanieru na prvom obrázku by som si hneď prisadla :-))
27janka
Recept zaujímavý aj príloha vďaka za inšpiráciu
denyany
Perfektné jedlo! Králika máme často, otec mi ich dodáva pravidelne. Prišla som na chuť aj pyré, v sobotu sme jedli k lososovi hráškové a dnes k hovädzine mrkvové. Čoskoro skúsim aj toto karfiolovošpenátové.
stanci11
jeeej @Denyany ďakujem strašne moc :) a zeleninové pyré potvrdzujem že sú fantastické, ľahké plus človek ľahko popustí uzdy fantázií pri ich tvorbe ;)
nika168
Vyzerá to nielen výborne, ale určite to aj tak chutí. Králika nerobíme často, ale toto si zapíšem :D ľahké, zdravé aj dobré jedlo :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia