Voňavý guláš s párkami

pacun110 - fotkapacun110, 31. januára 2012
Voňavý guláš s párkami
Foto: pacun110

Jááj,gulášik! Teba by som jedol od rána do noci a aj dupľu by som si dal!Výdatne hustý,úchvatný a pri tom tak variabilný pokrm,mäkučké mäsko,príjemne Zobraziť celý popisJááj,gulášik! Teba by som jedol od rána do noci a aj dupľu by som si dal!Výdatne hustý,úchvatný a pri tom tak variabilný pokrm,mäkučké mäsko,príjemne pikantná šťavička nádhernej arómy,ktorá pripomína nedozierne pastviny maďarských rovín, ošľahaných pastierov,oheň , medený kotlík na ňom,pri západe slnka ...Azapád,to je predstava!

5 - 7
porcií
45 minút
príprava
125 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 gr
500 gr
60 gr
100 gr
75 gr
75 gr mäsové
 ,mleté čierne korenie
60 gr




Postup

  1. 1

    Úplne základná vec dobrého gulášu je - robiť ho na masti,nikdy nie na oleji!Alebo,tak ako ja teraz,na poctivej slanine zo zabíjačky.Tento gulášik bude šmrncnutý trošku údenou vôňou a chuťou a domáca slanina z Vlkanovej je na to ako stvorená...

    Voňavý guláš s párkami - obrázok 1
  2. 2

    Keď sa mi slanina dozlatista uškvarila,tak som na nej prudko opražil na kocky nakrájanú hovädzinu,až kým sa nezatiahla a nepustila šťavu. Pridám tam, na väčšie kúsky nakrájanú a posolenú cibuľu, celú rascu,sladkú,štipľavú a údenú mletú papriku, mleté čierne korenie a zopár podrvených zrniek borievky.Pomiešam a pomaličky, ale isto dusím...

    Voňavý guláš s párkami - obrázok 2
  3. 3

    Borievka a údená paprika dodájú gulášu nezameniteľnú arómu a spolu s popraženou slaninkou aj výbornú chuť. Samozrejme to s množstvom netreba preháňať,papriky stačí na 2 krát medzi prsty - a už sa mierne údená vôňa rozlieva po celej kuchyni a 4 - 5 guličiek borievky z ktorej sa drvením a dusením uvoľní nádherná vôňa letného lesa pri západe slnka. Prudkým opražením mäsa a neskôr jeho pomaličkým dusením som dosiahol to,že tam mám dostatočné množstvo šťavy a mäso mi nádherne mäkne.

    Voňavý guláš s párkami - obrázok 3
  4. 4

    Keď je už,asi po hodine aj štvrť, polomäké,tak tam pridám ,na tenšie plátky,nakrájané šampiňóny a rozdlávený a nadrobno nasekaný cesnak. Šampiňóny nie celkom tenké,ale také akurát,aby ich bolo v ústach aj cítiť trošku. Pomiešam a opäť pomaly dusím. A trošku podlievam vriacou vodou, aby som neprerušil var.Inak,podľa mojho názoru, je umelo vypestovaný šampiňón huba priemerná až podradná. Nemá žiadnu chuť a vôňu porovnateľnú s pečiarkou poľnou a vhodný je tak akurát na to,aby bolo jedla viac a keď je pekne nakrájaný,tak to pekne vyzerá na tanieri. Lenže,keďže minulý rok( 2011 - absolútne suchá jeseň,nespadla,hádam, ani jedna kvapka dažďa) huby vôbec nerástli,tak je dobrý aj tento. Inak by som tam dal dubáčik,alebo kozáčik.

    Voňavý guláš s párkami - obrázok 4
  5. 5

    Guláš mierne podlievam,nie veľmi,aby sa mäso nevarilo,ale iba dusilo. 3 druhy mletej papriky mu dodali nádhdernú farbu a spolu s cesnakom aj nezameniteľnú vôňu - stačí zavrieť oči a nasať vzduch.

    Voňavý guláš s párkami - obrázok 5
  6. 6

    Keď je mäso už už mäkké a omáčka má tú správnu hustotu(ak je riedka,tak ju môžem zahustiť dvomi polievkovými lyžicami polohrubej múky,rozmiešanej v pohári vody),tak do gulášu pridám ,na polcentimetrové kolieska, nakrájané surové párky mäsového typu a nechám len zľahka prevrieť,však ono to dojde - hrniec je ťažký,kameninový a hrubostenný,takže dlho udržiava teplotu.Párky musia byť čo najviac mäsové,aby sa v guláši nerozvarili na kašu a nebolo ho cítiť hnusnou sójou a vegetou- brrr!

    Voňavý guláš s párkami - obrázok 6
  7. 7

    Prílohu som zvolil malé kolienka,ale kľudne môže byť aj knedľa, varené zemiaky,či len tak,čerstvý chlieb. Ešte sa trošku pohrám s úpravou,však aj oči jedia - a tie moje sú teda poriadni papaji.

    Voňavý guláš s párkami - obrázok 7
  8. 8

    A jem a jem a jem,aj dupľu si dám,až...

    Voňavý guláš s párkami - obrázok 8
  9. 9

    ... kým všetko,dočista, nepojem. Do poriadneho gulášu sa pýta aj drvená majoránka,ale v tomto je aromatických vôní dosť -údená mletá paprika a drvená borievka ,tak ju tu vôbec netreba. A netreba ani papriku a paradajku,lebo aj chutí je za plný hrniec... Však si ho uvarte a uvidíte ako ho,všade budete chváliť! Dobrú chuť a voňavý zážitok vám...

    Voňavý guláš s párkami - obrázok 9

Diskusia k receptu

danculka
Tak si to vyzdobil,že som z dialky myslela,že je to torta.super mám rada pestré taniere...
grandma
No ja myslím, že do guľášu sa huby ani párky nepridávajú, to už potom nie je guláš. A keď tak so zemiakmi alebo s chlebom!
salinka
Gulas je jednoducho fantasticky a podavany priamo v prirode uz vobec nema chybu. Narobil si mi chutky. Ja varim tiez bez hribov a s kupenymi saminonmi sa nekamaratim. Dik za inspiraciu.
violetacamorova
Taký hrniec som ešte nevidela ale gulaš by som si dala viac krát ako ty, tiaž zbožňujem guláš. A priateľ pri varení do guľášu pridáva aj klobásu, proste rcp. na túto dobrotu je nespočetné množstvo.
violetacamorova
Taký hrniec som ešte nevidela ale gulaš by som si dala viac krát ako ty, tiaž zbožňujem guláš. A priateľ pri varení do guľášu pridáva aj klobásu, proste rcp. na túto dobrotu je nespočetné množstvo.
pacun110
Ďakujem 2010! Jasné,že do gulášu môže ísť aj šampiňón,či párky!Veď som napísal,že je to jedlo variabilné...
duschko
Tesim sa ked opadne sneh a trosku obschne na zahrade. Mozeme otvarat sezonu. Vyskusam aj tento recept. Ukladam do MKK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia