Foto: pacun110
Jááj,gulášik! Teba by som jedol od rána do noci a aj dupľu by som si dal!Výdatne hustý,úchvatný a pri tom tak variabilný pokrm,mäkučké mäsko,príjemne Zobraziť celý popisJááj,gulášik! Teba by som jedol od rána do noci a aj dupľu by som si dal!Výdatne hustý,úchvatný a pri tom tak variabilný pokrm,mäkučké mäsko,príjemne pikantná šťavička nádhernej arómy,ktorá pripomína nedozierne pastviny maďarských rovín, ošľahaných pastierov,oheň , medený kotlík na ňom,pri západe slnka ...Azapád,to je predstava!
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Úplne základná vec dobrého gulášu je - robiť ho na masti,nikdy nie na oleji!Alebo,tak ako ja teraz,na poctivej slanine zo zabíjačky.Tento gulášik bude šmrncnutý trošku údenou vôňou a chuťou a domáca slanina z Vlkanovej je na to ako stvorená...
-
2
Keď sa mi slanina dozlatista uškvarila,tak som na nej prudko opražil na kocky nakrájanú hovädzinu,až kým sa nezatiahla a nepustila šťavu. Pridám tam, na väčšie kúsky nakrájanú a posolenú cibuľu, celú rascu,sladkú,štipľavú a údenú mletú papriku, mleté čierne korenie a zopár podrvených zrniek borievky.Pomiešam a pomaličky, ale isto dusím...
-
3
Borievka a údená paprika dodájú gulášu nezameniteľnú arómu a spolu s popraženou slaninkou aj výbornú chuť. Samozrejme to s množstvom netreba preháňať,papriky stačí na 2 krát medzi prsty - a už sa mierne údená vôňa rozlieva po celej kuchyni a 4 - 5 guličiek borievky z ktorej sa drvením a dusením uvoľní nádherná vôňa letného lesa pri západe slnka. Prudkým opražením mäsa a neskôr jeho pomaličkým dusením som dosiahol to,že tam mám dostatočné množstvo šťavy a mäso mi nádherne mäkne.
-
4
Keď je už,asi po hodine aj štvrť, polomäké,tak tam pridám ,na tenšie plátky,nakrájané šampiňóny a rozdlávený a nadrobno nasekaný cesnak. Šampiňóny nie celkom tenké,ale také akurát,aby ich bolo v ústach aj cítiť trošku. Pomiešam a opäť pomaly dusím. A trošku podlievam vriacou vodou, aby som neprerušil var.Inak,podľa mojho názoru, je umelo vypestovaný šampiňón huba priemerná až podradná. Nemá žiadnu chuť a vôňu porovnateľnú s pečiarkou poľnou a vhodný je tak akurát na to,aby bolo jedla viac a keď je pekne nakrájaný,tak to pekne vyzerá na tanieri. Lenže,keďže minulý rok( 2011 - absolútne suchá jeseň,nespadla,hádam, ani jedna kvapka dažďa) huby vôbec nerástli,tak je dobrý aj tento. Inak by som tam dal dubáčik,alebo kozáčik.
-
5
Guláš mierne podlievam,nie veľmi,aby sa mäso nevarilo,ale iba dusilo. 3 druhy mletej papriky mu dodali nádhdernú farbu a spolu s cesnakom aj nezameniteľnú vôňu - stačí zavrieť oči a nasať vzduch.
-
6
Keď je mäso už už mäkké a omáčka má tú správnu hustotu(ak je riedka,tak ju môžem zahustiť dvomi polievkovými lyžicami polohrubej múky,rozmiešanej v pohári vody),tak do gulášu pridám ,na polcentimetrové kolieska, nakrájané surové párky mäsového typu a nechám len zľahka prevrieť,však ono to dojde - hrniec je ťažký,kameninový a hrubostenný,takže dlho udržiava teplotu.Párky musia byť čo najviac mäsové,aby sa v guláši nerozvarili na kašu a nebolo ho cítiť hnusnou sójou a vegetou- brrr!
-
7
Prílohu som zvolil malé kolienka,ale kľudne môže byť aj knedľa, varené zemiaky,či len tak,čerstvý chlieb. Ešte sa trošku pohrám s úpravou,však aj oči jedia - a tie moje sú teda poriadni papaji.
-
8
A jem a jem a jem,aj dupľu si dám,až...
-
9
... kým všetko,dočista, nepojem. Do poriadneho gulášu sa pýta aj drvená majoránka,ale v tomto je aromatických vôní dosť -údená mletá paprika a drvená borievka ,tak ju tu vôbec netreba. A netreba ani papriku a paradajku,lebo aj chutí je za plný hrniec... Však si ho uvarte a uvidíte ako ho,všade budete chváliť! Dobrú chuť a voňavý zážitok vám...
www.wien.info/en/shopping-wining-dining/viennese-cuis...