Celozrnné jablkové muffiny
Celozrnné jablkové muffiny

Voňavé jesenné jablkové muffiny

siuuu - fotkasiuuu, 6. novembra 2020
Voňavé jesenné jablkové muffiny
Foto: siuuu

Toto sú moje asi najobľúbenejšie muffiny. Je to taká kúsok zdravšia verzia tohto dezertu. Milujem ich najmä pre ich úžasnú vôňu škorice a Zobraziť celý popisToto sú moje asi najobľúbenejšie muffiny. Je to taká kúsok zdravšia verzia tohto dezertu. Milujem ich najmä pre ich úžasnú vôňu škorice a voňavého korenia a ich sviežosť, ktorú im dávajú jablká. Robievam ich najmä na jeseň a cez zimu, keď treba míňať jablká - preto ten názov. Najčastejšie ich mávame ako sladké raňajky ale výborné sú aj ku kávičke.

9
porcií
15 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g (pšeničná, špaldová)
50 g (pšeničná, špaldová)
50 g
1/2 bal.
podľa chuti
2 ks menšie
150 g
50 - 100 ml
50 ml
1 PL
1-2 ks
Posýpka:
15 g
15 g
15 g
15 g
podľa chuti
1-2 PL (voliteľné)




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme posýpku zmiešaním všetkých surovín (okrem mandľových lupienkov) a odložíme bokom - môžeme ju dať do chladničky trocha stuhnúť, bude sa s ňou lepšie pracovalo.

  2. 2

    A ideme na muffiny. Vo väčšej mise zmiešame suché suroviny - obe múky, cukor, prášok do pečiva a voňavé korenie. V druhej mise vyšľaháme (stačí vidličkou) vajíčka s jogurtom, mliekom, olejom a medom a následne pridáme k suchým surovinám. Vareškou premiešame. Ak by bolo cesto príliš husté (v závislosti od použitej múky), pridáme trocha mlieka.

  3. 3

    Úplne nakoniec pridáme očistené a na malé kúsky (cca 1 x 1 cm) pokrájané jablko a zľahka premiešame. Do pekáča na muffiny vložíme papierové košíčky a rozdelíme hmotu cca do 3/4 košíkov - z uvedeného množstva vyjde 9 kusov. Na cesto rovnomerne rozdelíme posýpku, nakoniec môžeme postrašiť mandľovými lupienkami.

  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 - 30 minút (každá rúra pečie inak - kontrolujeme drevenou špajdľou).

    Voňavé jesenné jablkové muffiny - obrázok 4

Diskusia k receptu