Voňavé jesenné jablkové muffiny
Foto: siuuu
Toto sú moje asi najobľúbenejšie muffiny. Je to taká kúsok zdravšia verzia tohto dezertu. Milujem ich najmä pre ich úžasnú vôňu škorice a Zobraziť celý popisToto sú moje asi najobľúbenejšie muffiny. Je to taká kúsok zdravšia verzia tohto dezertu. Milujem ich najmä pre ich úžasnú vôňu škorice a voňavého korenia a ich sviežosť, ktorú im dávajú jablká. Robievam ich najmä na jeseň a cez zimu, keď treba míňať jablká - preto ten názov. Najčastejšie ich mávame ako sladké raňajky ale výborné sú aj ku kávičke.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
100 g (pšeničná, špaldová) |
|
50 g (pšeničná, špaldová) |
|
50 g |
|
1/2 bal. |
|
podľa chuti |
|
2 ks menšie |
|
150 g |
|
50 - 100 ml |
|
50 ml |
|
1 PL |
|
1-2 ks |
|
Posýpka: | |
15 g |
|
15 g |
|
15 g |
|
15 g |
|
podľa chuti |
|
1-2 PL (voliteľné) |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme posýpku zmiešaním všetkých surovín (okrem mandľových lupienkov) a odložíme bokom - môžeme ju dať do chladničky trocha stuhnúť, bude sa s ňou lepšie pracovalo.
- 2
A ideme na muffiny. Vo väčšej mise zmiešame suché suroviny - obe múky, cukor, prášok do pečiva a voňavé korenie. V druhej mise vyšľaháme (stačí vidličkou) vajíčka s jogurtom, mliekom, olejom a medom a následne pridáme k suchým surovinám. Vareškou premiešame. Ak by bolo cesto príliš husté (v závislosti od použitej múky), pridáme trocha mlieka.
- 3
Úplne nakoniec pridáme očistené a na malé kúsky (cca 1 x 1 cm) pokrájané jablko a zľahka premiešame. Do pekáča na muffiny vložíme papierové košíčky a rozdelíme hmotu cca do 3/4 košíkov - z uvedeného množstva vyjde 9 kusov. Na cesto rovnomerne rozdelíme posýpku, nakoniec môžeme postrašiť mandľovými lupienkami.
- 4
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 - 30 minút (každá rúra pečie inak - kontrolujeme drevenou špajdľou).
Tiež jablkové muffiny:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu