Celozrnné jablkové muffiny

Voňavé jesenné jablkové muffiny

Autor receptu: siuuu

Toto sú moje asi najobľúbenejšie muffiny. Je to taká kúsok zdravšia verzia tohto dezertu.* Milujem ich najmä pre ich úžasnú vôňu škorice a voňavého korenia a ich sviežosť, ktorú im dávajú jablká. Robievam ich najmä na jeseň a cez zimu, keď treba míňať jablká - preto ten názov. Najčastejšie ich mávame ako sladké raňajky ale výborné sú aj ku kávičke.

9
porcií
15 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme posýpku zmiešaním všetkých surovín (okrem mandľových lupienkov) a odložíme bokom - môžeme ju dať do chladničky trocha stuhnúť, bude sa s ňou lepšie pracovalo.
  2. A ideme na muffiny. Vo väčšej mise zmiešame suché suroviny - obe múky, cukor, prášok do pečiva a voňavé korenie. V druhej mise vyšľaháme (stačí vidličkou) vajíčka s jogurtom, mliekom, olejom a medom a následne pridáme k suchým surovinám. Vareškou premiešame. Ak by bolo cesto príliš husté (v závislosti od použitej múky), pridáme trocha mlieka.
  3. Úplne nakoniec pridáme očistené a na malé kúsky (cca 1 x 1 cm) pokrájané jablko a zľahka premiešame. Do pekáča na muffiny vložíme papierové košíčky a rozdelíme hmotu cca do 3/4 košíkov - z uvedeného množstva vyjde 9 kusov. Na cesto rovnomerne rozdelíme posýpku, nakoniec môžeme postrašiť mandľovými lupienkami.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 - 30 minút (každá rúra pečie inak - kontrolujeme drevenou špajdľou).