Celozrnné jablkové muffiny
Voňavé jesenné jablkové muffiny
Autor receptu: siuuu
Toto sú moje asi najobľúbenejšie muffiny. Je to taká kúsok zdravšia verzia tohto dezertu.* Milujem ich najmä pre ich úžasnú
vôňu škorice a voňavého korenia a ich sviežosť, ktorú im dávajú jablká. Robievam ich najmä na jeseň a cez zimu, keď treba
míňať jablká - preto ten názov. Najčastejšie ich mávame ako sladké raňajky ale výborné sú aj ku kávičke.
9 porcií |
15 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme posýpku zmiešaním všetkých surovín (okrem mandľových lupienkov) a odložíme bokom - môžeme ju dať do chladničky trocha stuhnúť, bude sa s ňou lepšie pracovalo.
- A ideme na muffiny. Vo väčšej mise zmiešame suché suroviny - obe múky, cukor, prášok do pečiva a voňavé korenie. V druhej mise vyšľaháme (stačí vidličkou) vajíčka s jogurtom, mliekom, olejom a medom a následne pridáme k suchým surovinám. Vareškou premiešame. Ak by bolo cesto príliš husté (v závislosti od použitej múky), pridáme trocha mlieka.
- Úplne nakoniec pridáme očistené a na malé kúsky (cca 1 x 1 cm) pokrájané jablko a zľahka premiešame. Do pekáča na muffiny vložíme papierové košíčky a rozdelíme hmotu cca do 3/4 košíkov - z uvedeného množstva vyjde 9 kusov. Na cesto rovnomerne rozdelíme posýpku, nakoniec môžeme postrašiť mandľovými lupienkami.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 - 30 minút (každá rúra pečie inak - kontrolujeme drevenou špajdľou).