Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. decembra 2013
Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept)
Foto: sracz

Kto má rád vôňu slovenských hôr, lúk a strání, tak ako my, určite si pri tomto našom domácom rcp príde na svoje. Dúfam, že Zobraziť celý popisKto má rád vôňu slovenských hôr, lúk a strání, tak ako my, určite si pri tomto našom domácom rcp príde na svoje. Dúfam, že aj nastupujúce generácie vychádzajú z poznaní chutí a vôní domácich špecialít, tak ako my, tu ďaleko od „rodnej hrudy“. Nezabudnite si vypýtať a starostlivo napísať jednotlivé rcp z domácej pokladnice, inak budete v „rokoch“„surfovať“ v pamäti, čo sadá využiť v letných horúčavách, či naopak, v zimných treskúcich mrazoch! … a podľa možností si nasušte zmes húb a hríby zvlášť!

8÷10
porcií
12÷15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4-6 ks
3-4 ks
3 PL
3 PL
1 PL
3-4 PL
1 zväzok čerstvo posekaná
1 vetvička
200 g
400 g (portobellini)
25 g
25 g
podľa potreby g
1-1,5 PL
1 PL
1 ČL (borievka) čerstvo mletý
2-3 strúčiky
1-2 ks




Postup

  1. 1

    … Martin k nám tohoto roku „pricválal“ na bielom koni, od tohoto dňa sa teploty pohybovali (a pohybujú) od + 32 ÷ - 2 °F / 0 ÷ - 18, 8 °C a v piatok, zhodou okolností 13., opäť nasnežilo, takže moje vlastnoručne vysadené strieborné jedličky teraz, v bielej snehovej „hodvábnej perinke“, vyzerajú takto

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a toto všetko som potreboval, aby som navaril „štartovací a zahrievací“ variant našej zemiakovej polievky s hubami; karfioly v pozadí si, prosím, nevšímajte, sú pripravené na inú príležitosť – mimochodom boli za výpredajnú cenu, tak uznajte, že som ich musel kúpiť); sušené huby som cez noc nechal namočené v teplej vode

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do hrnca s vodou som vložil očistené na kocky pokrájané zemiaky, spolu s kúskami stonkového zeleru a nechal zovrieť

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravil som si svetlú „zápražku“ ( 3 PL slnečnicového oleja a 3 PL hladkej múky) a cez sitko som ju primiešal do variacej sa vody so stonkami zeleru a zemiakmi

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hneď na to som pridal koreniny (mletá červená sladká paprika kopcovitá PL, soľ 2 PL {kto chce nahradí ju vegetou, ja som dal ½ / ½}, „oriešok“ čerstvo nastrúhaného ďumbiera 1 PL), premiešal a nechal ďalej variť

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    medzitým som pečiarku ovčiu (portobellini) pokrájal na ⅛, hlivu ustricovú „potrhal“ na menšie kúsky

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pomlel KL guličiek jalovca/borievky a očistil 3 strúčiky cesnaku

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pokrájané huby, aj s namočenými spolu s voňavou vodou, som vložil do variaceho sa základu budúcej polievky, pridal čerstvo pomletý jalovec a pretlačený cesnak; premiešal a nechal ďalej variť

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pokrájal som prostrednú časť („srdiečko“) stonkového zeleru aj s lístkami a potom

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    som ňom obohatil „symfóniu“ vôní a chutí v hrnci

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    priložil halúzku sušiaceho sa ligurčeka

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pokrájal som „kytičku“ čerstvej petržlenovej vňate (zemiak v pozadí je pripravený ma postrúhanie; použijem ho na zahustenie)

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    polievku som ešte viac zahustil postrúhaným zemiakom, pridal poprepichovanú suchú feferónku a dovaril

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    na záver som do nej vmiešal aj pokrájanú petržlenovú vňať a „orech“ čerstvého masla

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    no a na tanieri potom „rozvoniavala“ takto; pri obede sme ju „zajedali“, podľa zvyku z detstva, „burkovčiakom“ domáceho chlebíka, ale super chutila aj na raňajky a krásne zohrievala naše „prebúdzuajúce sa brušká“!

    Voňavá zemiaková polievka s plejádou húb (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

radost
s redukovaným počtom surovín takúto zemiakovo-hubovú polievku varievame..ty ju máš mnohým dobrom obohatenú-milý pane...
z tepla izby ti závidím tie strieborné jedličky hodvábnou perinkou zahádzané...pre oko krása..aj k nám čo nevidieť príde biely sneh...zatiaľ kdesi hore si plní perinbabka svoj pre nás mech...
dobrú želám do žitia chuť...:-)
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, krásne skombinované suroviny na skvelú voňavú hubovú polievku úžasnej chuti.
s láskou napísaný recept ako vždy od teba :-)))))
5*
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Pozdrav do Iowy. Aj ja varievam hríbové polievočky, ale túto určite vyskúšam. Vďaka za fotečku i recept.
majlus
určite vyskúšam , ale nedám tu zapražku. všetko ostatne zachovám ☺
sracz
Nuž to je to pravé „orechové“ … vôňa, milá @soncya = pravá vôňa slovenských lesov a hôr, v podaní sušených hríbov, vďaka p. Prof. Ing. Víťazoslavovi Krúpovi, Dr.Sc., od nás, z domova, „ta z vihodu, ta ňe!?!“

Pravdu rečieš, @izabella929 priateľka milá, skutočme to bola paráda, aj keď tie hríby boli iba jedny, sušené dubové (boletus recitulatus), ostatné to boli „iba“ huby. Práve kombinácia čerstvých húb so sušenými vytvorila tú finálnu vynikajúcu lahodnú polievku! Ďakujem za Tvoj obdiv, čo dušu hladká!

Teším sa na Tvoje varenie, milá @manya a hlavne na „výsledok“! Ďakujem za „nákuk“ a nezabudni, prosím, dať vedieť, ako u Vás chutilo!

Srdečne pozdravujem, barda (?bardku?, ?bardkyňu?) Púchova, aj ja, Šrác Ferry, „práča“ Jána Žižku z Trocnova! Chute spájajú srdcia blízke, na diaľke nezáleží, dobre sa mávaj a neboj, aj u Vás nasneží! Ďakujem Ti, @radost milá za komentík i za prianie žitia chuti! Ty nielen slovo dobre máš a znáš, ale aj dušu, čo priateľa nezradí a v núdzi neopustí!

Ďakujem Ti, milá @pusta za úžasné hodnotenie! Priznávam, potešilo ma a naviac rád ho príjmem od znalkyne varešky, Tvojho kalibra!

Pozdrav milerád opätujem, milá @goe a želám Ti veľký úspech pri jej varení aj vo Vašom ctenom rodinnom kruhu!

S chuťou do „roboty“ @majlus milá, určite si pochutíš! Zápražku kľudne vynechaj, veď práce o to ide, ako sa u nás na „šaľenim vichodze zvikňe hutoric = každá chižka, inakša vareška“, alebo „aj tak še dá i tak še dá“!
eviana
Milý @sracz , krásne si polievočku namiešal, samé fajné veci si do nej dal...podľa obrázku aj použitých surovín lakocinka nesmierna to musela byť... na takú krásne bielu zimu, akej Vám bolo dopriate ideálna polievočka. Veľmi sami popačuje, zaraďujem do KK a už sa veľmi teším na jej vyskúšanie, ďakujem Ti za krásny inšpiratívny recept, aj citlivý úvod a lákavé fotografie... jasných ***** :)
sracz
Viem, že máš sušených húb, všakovakého druhu, až po "dierku v brušku" a preto nepochybujem, že aj Ty, milá @eviana "zmajstruješ" podobné voňavé horúce čaro v kruhu svojej ctenej rodinky! ... naozaj úprimne, zo srdca, Ti ďakujem za priateľské slová, hodnotenie a názor!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia